ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντίδραση στο Χ.Α., αλλά στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων

18:56 - 17 Δεκ 2014 | Οικονομία
Αντίδραση στο Χ.Α., αλλά στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων
Δεν θα βγάλει νόημα η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

«Καλές οι αποτιμήσεις, καλή η αγορά, αλλά αν δεν ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά πράγματα από την αγορά», αναφέρει μιλώντας στο «R» ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Ε. Χαρατσής, θέλοντας να καταδείξει ότι παρά την άνοδο του +3,33%, στις 862,06 μονάδες του γενικού δείκτη, με τζίρο σταθερά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στη Βουλή. Κι αυτό, διότι μπορεί η αγορά να κατέγραψε φαινομενικά μεγάλη άνοδο, πλην όμως, οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων παραμένουν στα ψηλά, στα 10,8% η τριετία και κοντά στο 9% η δεκαετία. Στοιχείο που δείχνει ότι οι αγορές για την Ελλάδα παραμένουν ερμητικά κλειστές και πως οι ξένοι ανησυχούν για την Προεδρική κούρσα που ξεκινάει την Τετάρτη στις επτά το βράδυ.

 

Το θετικό κλίμα στην αγορά την Τετάρτη, διαμορφώθηκε μετά και τις πληροφορίες που διέρρευσαν απ' το Μέγαρο Μαξίμου ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα έγινε η εκτίμηση ότι θα βρεθούν προοδευτικά οι 180 βουλευτές ως την τρίτη ψηφοφορία. Όπως είπαν και οι δύο έχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν βουλευτές που θα ψηφίσουν «ναι» στην τρίτη ψηφοφορία ό,τι και αν έχουν πράξει στις δύο προηγούμενες.  Υπενθυμίζεται ότι στις πρώτες δύο ψηφοφορίες χρειάζονται 200 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ στην τρίτη ο αριθμός πέφτει στους 180.

 

Οι αναλυτές χαριτολογώντας λένε πως το «τετρακύματο» διάγραμμα του FTSE ASE 25 δείχνει άνοδο με πρώτο στόχο τις 278 μονάδες που αν διασπαστούν θα ανοίξουν δρόμο για τις 292 μονάδες με την επισήμανση πως η τεχνική ανάλυση δεν είναι πάντα «γυάλινη σφαίρα».

 

Επιπροσθέτως και όπως έχει επισημάνει από χθες το reporter.gr οι επενδυτές γνωρίζοντας πως το κρίσιμο timing για τις πολιτικές εξελίξεις είναι στις 29 Δεκεμβρίου, κινούνται με μεγαλύτερη άνεση στην πλευρά των αγοραστών εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές αποτιμήσεις που δημιούργησε το προηγούμενο sell off.

 

Αναλυτικότερα το σκεπτικό των brokers και των traders των παραγώγων βασίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν περιορισμό της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη που εκτιμάται πως θα λειτουργήσει πιεστικά προς τους βουλευτές που αμφιταλαντεύονται για το αν θα ψηφήσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Ενώ πρέπει να σημειωθεί πως εγχώρια επενδυτικά κέντρα (βλέπε τραπεζικά dealing rooms) και οι fund managers από το Λονδίνο πριμοδοτούν το εν λόγω σενάριο με εντολές και με αποτέλεσμα να ενισχύεται η ανοδική αντίδραση.

 

Πάντως στην δευτερογενή αγορά ομολόγων η εικόνα είναι διαφορετική με την απόδοση της «δεκαετίας» να ανεβαίνει σήμερα στο 9,15% με μεταβολή +1,5% περίπου, όμως το συγκεκριμένο ταμπλό επηρεάζεται περισσότερο από την έλλειψη εμπορευσιμότητας και ως ένα βαθμό η διαφοροποίηση δεν χαρακτηρίζεται ενδεικτική.

 

Σε κάθε περίπτωση το ρίσκο παραμένει, συν του ότι μια καθόλου απίθανη επιδείνωση στο διεθνές περιβάλλον εξαιτίας των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ρωσία θα δημιουργήσει σίγουρα τριγμούς σε όλα τα περιφερειακά χρηματιστήρια πόσο μάλλον στο Ελληνικό.

Τα χαρτιά που έχουν σχέση με το Δημόσιο, είτε ως μέτοχο, είτε ως business, κατέγραψαν κέρδη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΕΥΔΑΠ που κατέγραψε τα περισσότερα κέρδη από τις μετοχές του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, σημειώνοντας άνοδο 8,52%, στα 6,24 ευρώ. Κέρδη πάνω από 7% για την Ελλάκτωρ, στα 2,37 ευρώ, πάνω από 6% τα κέρδη για τη ΔΕΗ, στα 6,10 ευρώ, πάνω από 4% τα κέρδη για τον ΟΛΠ και πάνω από 2% τα κέρδη για τον ΟΤΕ. Από εκεί  και πέρα, ισχυρή αντίδραση βγήκε στην Jumbo, που ενισχύθηκε 5,8%, στα 9,30 ευρώ, 5,62% τα Folli Follie, στα 28 ευρώ, πάνω από 4,55 η άνοδος για τον Μυτιληναίο, στα 5,16 ευρώ, 4,48% η ΓΕΚ/Τέρνα, στα 2,10 ευρώ. Αντίδραση 4,39% για τη Eurobank, στα 0,214 ευρώ, Alpha 2,47%, στα 0,497 ευρώ 4,14% η Εθνική, στο 1,51 και λιγότερο, μόλις 0,11% η Πειραιώς, στα 0,9310 ευρώ.

 

Στ. Κ.Χαρίτος - Αντ. Τάντουλος 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.