ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΤΕ: Χωρίς αποτέλεσμα το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

19:20 - 17 Δεκ 2014 | Οικονομία
ΣΕΤΕ: Χωρίς αποτέλεσμα το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία
Η εκτίμηση του δημοσιονομικού οφέλους από το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία που κάνει η κυβέρνηση είναι αμφισβητήσιμη σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης και Ιωάννης Ρέτσος Ά Αντιπρόεδρος μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Κατά το ΣΕΤΕ θα φτάσει κοντά στα 250 εκατομμύρια κι όχι τα 350 όπως λέει η κυβέρνηση. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα εκτιμά ότι το όφελος θα είναι στα 100 εκατομμύρια περίπου.


Την Τρίτη ο ΣΕΤΕ είχε για το θέμα συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών Π. Μοσκοβισί και τον εκπρόσωπο της ΕΕ στην τρόικα Ντ. Κοστέλο, στους οποίος έθεσαν τον αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα του μέτρου. «Ζητούν επενδύσεις… Πώς όμως θα γίνουν αυτές όταν σε λίγα χρόνια το ΦΠΑ έχει αλλάξει 6 φορές. Άλλωστε είναι γνωστό ότι μια τουριστική επένδυση έχει πάντα ορίζοντα δεκαετίας. 


Μία μονάδα αύξηση στο κόστος μειώνει κατά 1,5 έως 2 μονάδες την ανάπτυξη στον κλάδο βάσει της ξένης βιβλιογραφίας» σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης αμέσως μετά τη συνάντηση της Τετάρτης με τον κ. Χαρδούβελη. Για άλλη μια φορά οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου, που σημειωτέον είναι κοινωνικός εταίρος, έθεσαν το αδιέξοδο του μέτρου τονίζοντας ότι εφόσον προχωρήσει θα μειώσει την αύξηση του ΑΕΠ την επόμενη διετία κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. 


Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο αναγνωρίζει ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα έχει ενδεχομένως αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό παρόλα αυτά θεωρεί ότι είναι το πιο ήπιο μέτρο που θα μπορούσε να λυθεί για να προχωρήσει η αξιολόγηση από την τρόικα.


Ωστόσο το γεγονός ότι ήδη οι τιμές έχουν συμφωνηθεί με τους tour operators δημιουργεί δυσβάσταχτο βάρος στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη οι επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ δεν θα φανούν φέτος αφού ήδη έχουν γίνει οι παρακρατήσεις από τους μεγάλους tour operators αλλά από το 2016.

 

Τέλος οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ για άλλη μια φορά μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισαν ότι θα πρέπει να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη για το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά με διατήρηση του καθεστώτος όπου χρειάζεται (παραμεθόριες περιοχές – λόγω ανταγωνισμού με την Τουρκία, απομονωμένα νησιά κλπ) και κατάργησή του σε προορισμούς όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη.


Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 19:30 - 17 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.