ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H Αλγερία καλεί το ΥΠΟΙΚ να συνάψουν διμερή Συμφωνία για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας

01:00 - 18 Δεκ 2014 | Οικονομία
Σύμφωνα με έγγραφο του ελληνικού γραφείου Οικονομικών και εμπορικών Υποθέσεων στην Αλγερία, «η χώρα συγκαταλέγεται, την τελευταία τουλάχιστον πενταετία, στους 20 σημαντικότερους εμπορικούς μας εταίρους. Πολλές ελληνικές βιομηχανικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να δραστηριοποιηθούν στη χώρα αυτή και να εκμεταλλευθούν τις προοπτικές που διαφαίνονται στη συγκεκριμένη αγορά».

«Όπως επανειλημμένα αναφέραμε, το εν εξελίξει εκτενές πρόγραμμα δημοσίων έργων και επενδύσεων της αλγερινής κυβέρνησης, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 200 δις ευρώ για την τρέχουσα πενταετία, αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως πρόγραμμα δημοσίων έργων που υλοποιείται σήμερα στη λεκάνη της Μεσογείου. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός ξένων επιχειρήσεων ανταγωνίζεται προκειμένου να συμμετάσχει στα υπό κατασκευή έργα ή να προωθήσει τις εξαγωγές αντίστοιχων αγαθών και υπηρεσιών», προστίθεται.

 

Οι ελληνικές κατασκευαστικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, αναφέρεται στο έγγραφο, οι οποίες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν σημαντικό μερίδιο από τα υπό εκτέλεση έργα και τις διευρυνόμενες εισαγωγές πάσης φύσεως αγαθών, εξακολουθούν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, αφενός λόγω των γνωστών δυσκολιών εξασφάλισης των απαιτούμενων τραπεζικών εγγυήσεων, αφετέρου εξαιτίας της μη ύπαρξης Διμερούς Συμφωνίας για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας.

 

Επισημαίνει δε το έγγραφο ότι πολλές ευρωπαϊκές αλλά και τρίτες χώρες έχουν ήδη συνάψει ανάλογες Συμφωνίες ή διαπραγματεύονται την υπογραφή τους (πρόσφατο παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο). Η αλγερινή κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο ζήτημα αυτό, εφόσον επιδιώκει συστηματικά τη διαφοροποίηση των εμπορικών της εταίρων και εκλαμβάνει, εύλογα, κάθε σχετική πρωτοβουλία ως έμπρακτη εκδήλωση ενδιαφέροντος για διεύρυνση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας με έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών.

 

Η διαπραγμάτευση και υπογραφή διμερούς φορολογικής Συμφωνίας Ελλάδας-Αλγερίας θα αποκαθιστούσε την ίση φορολογική μεταχείριση μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων προερχόμενων από χώρες που έχουν υπογράψει παρόμοια Συμφωνία, παρέχοντας παράλληλα ασφάλεια δικαίου και διαφάνεια των συναλλαγών.

Με βάση τα ανωτέρω, το γραφείο ΟΕΥ παρακαλεί το Υπουργείο Οικονομικών με την ευκαιρία της επίσκεψης του αρμόδιου για θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων υφυπουργού κ. Δ. Κούρκουλα, να επανεξετάσει τη σκοπιμότητα επανέναρξης διαπραγματεύσεων για τη σύναψη διμερούς Συμφωνίας για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας.

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 20:01 - 17 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.