ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε δίνη τα blue chips στο Χ.Α.

14:58 - 18 Δεκ 2014 | Οικονομία
Σε δίνη τα blue chips στο Χ.Α.
Διακύμανση 5,14% καταγράφει ο γενικός δείκτης του Χ.Α. από την έναρξη των συναλλαγών μέχρι και αυτή την ώρα, παραπέμποντας σε μία συνεδρίαση ασανσέρ.

Η κίνηση προς τις 876 μονάδες, μπορεί να ξάφνιασε πολλούς στο Χρηματιστήριο μετά και τις χαμηλότερες των  κυβερνητικών προβλέψεων ψήφους που απέσπασε η επιλογή Δήμα από τη Βουλή, ωστόσο αποτέλεσε μίας πρώτης τάξεως παγίδα. Η αγορά στη συνέχει υποχώρησε με τις απώλειες να αγγίζουν το 2,4%, στα επίπεδα των 840 μονάδων και με την πλειονότητα των blue chips στο κόκκινο. Νέα ισχυρά ποσοστά πτώσης παρατηρούνται σε μία σειρά από μετοχές, όπως η Τέρνα Ενεργειαακή που υποχωρεί πάνω  από 6%, στα 2,11 ευρώ, πάνω από 5% ο ΟΛΠ, στα 11,65 ευρώ, πάνω από 3% ο Μυτιληναίος, στα 65 ευρώ, πάνω από 4% Τιτάν, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ. Νέες πιέσεις για την Πειραιώς και την Eurobank και μικρότερες για Εθνική και Alpha, στο 1,5 και 0,49 ευρώ αντίστοιχα.

 

Σύμφωνα με το Bloomberg το σωστό ντιλ στο οποίο πρέπει να προχωρήσουν οι δανειστές της Ελλάδας δεν είναι περισσότερα Κεφάλαια σε αντάλλαγμα με περισσότερη λιτότητα. Πρέπει να διαγραφεί χρέος με αντάλλαγμα βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να καταστήσουν την Ελλάδα μία βιώσιμη οικονομία.

 

Πιο πιθανό έχει γίνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα μετά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνει το CNBC. Και σε μία τέτοια περίπτωση η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θεωρείται δεδομένη θέτοντας σε κίνδυνο την διεθνή υποστήριξη της χώρας, σημειώνει.

 

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το μομέντουμ πολιτικά τους τελευταίους 18 μήνες στην Ελλάδα και η αντιδημοφιλία του μνημονίου επιμένει στους Ελληνες", σημειώνει ο Ντέιβιντ Λι, αναλυτής της Control Risks.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο "δεν είναι ρεαλιστικό" να περιμένει κανείς ο Δήμας να κερδίσει αρκετούς ψήφους ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της δημοκρατίας. Όπως και να έχει θα πάμε σε πρόωρες εκλογές και δεν βλέπω αυτή τη Βουλή να μπορεί να διατηρηθεί εως την ολοκλήρωση της θητείας της στα μέσα του 2016.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αγορά φέρεται προετοιμασμένη για μία μεγάλη περίοδο διακυμάνσεων, αφού αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί προεκλογικά, αλλά και μετά τις εκλογές στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.  Οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές και διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ.

 

Σ.Κ.Χ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.