ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To πάνω χέρι στους πωλητές, στο 4,60% τα κέρδη στην εβδομάδα

18:36 - 19 Δεκ 2014 | Οικονομία
To πάνω χέρι στους πωλητές, στο 4,60% τα κέρδη στην εβδομάδα
Πειραιώς, Τιτάνας και Coca Cola δεν «κατάφεραν» να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο στην αγορά, διότι το αρνητικό πρόσημο στον ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ, την Εθνική και την Alpha, πίεσαν τον γενικό δείκτη.

Μία ακόμα συνεδρίαση για γερά νεύρα μόλις τρείς συνεδριάσεις πριν από την κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες στη συνεδρίαση της Παρασκευής 1,41%, στις 862,40 μονάδες (σ.σ. πολύ κοντά στα χαμηλά ενδοσυνεδριακά που ήταν οι 861 μον.), αλλά σε εβδομαδιαία βάση έκλεισε με κέρδη 4,6%. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 105 εκατ. ευρώ, αν και κατά την εβδομάδα που πέρασε ο τζίρος διαμορφωνόταν σταθερά κάτω των 100 εκατ. ευρώ. 

 

Αν κάτι μπορούν να κρατήσουν οι επενδυτές είναι ότι στην εβδομάδα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή δεν ήρθε… η καταστροφή. Οι ξένοι έχουν περιορίσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα, αλλά η αγορά λόγω διακυμάνσεων δεν παύει να αποτελεί δίκοπο μαχαίρι…

 

Πειραιώς, Τιτάνας και Coca Cola δεν «κατάφεραν» να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο στην αγορά, διότι το αρνητικό πρόσημο στον ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ, την Εθνική και την Alpha, πίεσαν τον γενικό δείκτη. Κέρδη πάνω από 5% για την MIG και 4,81% για την Πειραιώς, στα 0,167 και 0,98 ευρώ αντίστοιχα. Μικρή άνοδος για τον Μυτιληναίο, στα 5,25 ευρώ (ξεκίνησε την κάλυψη η Citigroup με τιμή στόχο τα 7,5 ευρώ), αντίδραση στα 15,54 ευρώ για την Coca Cola και στα 19,57 ευρώ για τον Τιτάνα.

 

Μεγάλη πτώση πάνω από 8% για τα Folli Follie, στα 26,20 ευρώ και 6,31% για την Jumbo, στα 9,36 ευρώ. Στα όρια των 5 ευρώ υποχώρησε η μετοχή της ΕΧΑΕ με πτώση 4,73%. Σχεδόν ταυτόσημα ποσοστά πτώσης για Εθνική και Alpha στο 1,52 και 0,49 ευρώ αντίσστοιχα. Κλείσιμο με απώλειες άνω του 3% στα 9 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, στα όρια των 6 ευρώ υποχώρησε η ΔΕΗ και στα 9,05 ευρώ ο ΟΤΕ.  

 

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου διάγει την απόλυτη ομηρία, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα χθες από τις συνεχείς εναλλαγές προσήμου, τουλάχιστον τρεις φορές, στο Χρηματιστήριο. Σταθερά πάνω από το 8%, αλλά βαίνοντας μειούμενη, η απόδοση στο 10ετές ομόλογο. Είναι σημαντικό πάντως, ότι το Χ.Α. επέδειξε αντανακλαστικά την περασμένη εβδομάδα, μετά το ράλι των Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και της Wall, εξέλιξη που επανέφερε στους traders την ιδέα ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ‘ασχοληθούν» και με τα θεμελιώδη αυτού του Χρηματιστηρίου…

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως  οι εισηγμένες δεν τα έχουν παρατήσει, αλλά ούτε και έχουν πετάξει λευκή πετσέτα. Το deal της Τράπεζας Πειραιώς με το fund ΚΚR, δείχνει ότι αν μη τι άλλο, οι τράπεζες προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, ακόμα κι αν στο πολιτικό σκηνικό επικρατήσει αναβρασμός. Η Πειραιώς και το KKR, προβαίνουν στη δημιουργία distressed fund στο οποίο θα μεταβιβαστούν επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Ελληνικής τράπεζας. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά θα υπάρξει και πρόσθετο πακέτο χρηματοδότησης 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την αγορά, δεν αποκλείεται στο υπό σύσταση fund να μπουν και άλλα, όπως το Fortress, το οποίο ήδη έχει πάρει θέση, μέσω ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές στην Attica Group, θυγατρική εταιρεία της MIG. H αγορά σημειώνει ότι η αρχή έγινε και πως άμεσα θα πάρουν τη σκυτάλη οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες.

 

Κατά τα άλλα, η αγορά ψάχνεται από το δημοσίευμα του Reuters, ότι την ποσοστική χαλάρωση της ΕΚΤ θα την «αναλάβουν» οι κρατικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης και όχι η ίδια. Ειδικότερα η ΕΚΤ φέρεται να σκέπτεται να ζητήσει από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών να αυξήσουν τα αποθεματικά τους προκειμένου να καλύψουν τυχόν ζημίες από αγορές ομολόγων της αντίστοιχης χώρας.

 

Τις ζημίες θα επωμίζονται τα κράτη-μέλη ενώ η συγκριμένη μέθοδος επί της ουσίας ουσιαστικά επιτρέπει να μετακυληθεί μέρος του επενδυτικού κίνδυνου από την ίδια την ΕΚΤ στα κράτη-μέλη, ενδεχομένως μειώνοντας την αντίσταση της Γερμανίας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.