ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα πτώση στο Χ.Α. - Τα επίπεδα που θέλει η αγορά μέχρι τις εκλογές

18:41 - 15 Ιαν 2015 | Οικονομία
Νέα πτώση στο Χ.Α. - Τα επίπεδα που θέλει η αγορά μέχρι τις εκλογές
Oύτε το καλό στους Ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες, αλλά ούτε και η στροφή των ξένων χαρτοφυλακίων προς τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου εξαιτίας της αποκλιμάκωσης του ευρώ, μετά τις αποφάσεις περί παρεμβάσεων της ΕΚΤ στις προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης, ήταν αρκετά για να ανατρέψουν το δυσμενές κλίμα για μία ακόμα συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Τα κέρδη 10% από την άνοδο που ξεκίνησε στο Χ.Α. στο τέλος της περασμένης εβδομάδας μπορεί να μην εξανεμίστηκαν ακόμα, αλλά η μεγάλη μεταβλητότητα που υπάρχει στην αγορά και σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις θα κρατήσει τουλάχιστον για ένα τρίμηνο μετά τις εκλογές, μπορεί να αποδειχτούν και η μεγάλη παγίδα.

 

Παγίδα υπό την έννοια ότι σε μία περίοδο έντονης μεταβλητότητας τα όποια σημεία ανόδου κατακτά ο γενικός δείκτης, είναι πιθανό να αποτελέσουν πεδία εγκλωβισμού. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με απώλειες, αυτή τη φορά 1,78%, στις 805 μονάδες, φλερτάροντας πάλι με νέες στηρίξεις που εντοπίζονται στη περιοχή των 780 μονάδων. Ακόμα και η τεχνική ανάλυση έχει τρελαθεί.

 

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν ευχής έργο, αλλά και ευχή των όποιων συναλλασσόμενων, ο γενικός δείκτης να τερματίσει την προεκλογική περίοδο όσο γίνεται πιο ψηλά, σίγουρα πάνω από τις 840 μονάδες. Ακόμα και η πτώση, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες του χώρου, δεν πρόκειται να έρθει μία κι έξω. Το να βρεθεί η αγορά κάτω από τα χαμηλά για φέτος, που είναι οι 760 μονάδες, είναι κάτι που θα γίνει με δόσεις, σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Κι αυτό διότι στις έντονες ρευστοποιήσεις, λίγοι είναι εκείνοι που θα βγουν να απορροφήσουν την προσφορά.

 

Είναι εντυπωσιακή πάντως η μεταβλητότητα στο ταμπλό. Τα Folli Follie από τα 27,50 ευρώ που ήταν τα υψηλά ημέρας, έκλεισαν με οριακά κέρδη 0,19%, στα 26,75 ευρώ. Τα κέρδη 3,21% της Aegean, περιορίστηκαν στο 1,12%.  Τα 9,09 ευρώ της ΜΕΤΚΑ ενδοσυνεδριακά, έγιναν στο κλείσιμο 8,91 ευρώ. Κι όχι μόνο. Οι απώλειες στη Eurobank ξέφυγαν στο 9,09%, με τη μετοχή στα 0,1810 ευρώ, η πτώση στην Ελλάκτωρ έφτασε στο 4,2%, με τη μετοχή να κλείνει κάτω από τα 2 ευρώ, στο 1,82. Πτώση 3,89% για την ΕΧΑΕ, στα 4,70 ευρώ. Νέες απώλειες για την Πειραιώς 2,87%, στα 0,913 ευρώ, 4,03% υποχώρησε η Εθνική, στο 1,43 ευρώ και λιγότερο 0,41%, στα 0,483 ευρώ.    

 

Κατά τα άλλα, η αγορά παρακολουθεί με αγωνία τις πολιτικές εξελίξεις. Η μεταστροφή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τις δηλώσεις που κάνουν μεμονωμένα στελέχη, είναι κάτι που αναγνωρίζεται στο εξωτερικό και ήδη οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, όπως η δεκαετία υποχωρούν στα επίπεδα του 8,75%. Αυτό ωστόσο, δεν επηρεάζει τα hedge funds που επιλέγουν να παίζουν όσο βρίσκουν πεδίο δόξης λαμπρό στην αγορά, δηλαδή προσφορά, να παίζουν ανάλογα την αγορά. Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι την Παρασκευή, λήγουν και τα παράγωγα του Ιανουαρίου και ήδη έχει παρατηρηθεί μετακύλιση θέσεων για τους επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση, η επενδυτική στρατηγική στην αγορά την περίοδο αυτή αφορά κυρίως μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με εξωστρέφεια, γεμάτο ταμείο (σ.σ. μετρητά περισσότερα από τα δάνεια) και μικρό ύψος δανείων.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 18:51 - 15 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.