ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολλά αλλά γενικά...λίγα τα πλαστά χαρτονομίσματα

14:15 - 23 Ιαν 2015 | Οικονομία
Πολλά αλλά γενικά...λίγα τα πλαστά χαρτονομίσματα
Ρεκόρ στα πλαστά ευρώ που εντοπίστηκαν και παραδόθηκαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταγράφηκε το 2014. Σε ένα εξάμηνο μόλις αυξήθηκαν κατά 53% (από 331.000 αυξήθηκαν σε 507.000). Ωστόσο ο αριθμός τους χαρακτηρίζεται και πάλι από την ΕΚΤ «πολύ μικρός σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία», τα οποία υπολογίζονται  σε κάτι παραπάνω 16 δισεκατομμύρια σε όλον τον κόσμο.

 

  • Το δεύτερο εξάμηνο του 2014 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 507.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ.
  • 86% των πλαστών τραπεζογραμματίων αφορούσαν τις ονομαστικές αξίες των 20 και των 50 ευρώ.
  • Η γνησιότητα όλων των τραπεζογραμματίων ευρώ επαληθεύεται πολύ εύκολα με την απλή μέθοδο των τριών ελέγχων: «έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία».
  • Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ εξακολουθούν να αποτελούν ένα αξιόπιστο και ασφαλές μέσο πληρωμών.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2014 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία συνολικά 507.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ – σημειώθηκε, δηλαδή, αύξηση κατά 44% συγκριτικά με το ίδιο εξάμηνο του 2013. Ωστόσο, ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ μικρός σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία (πάνω από 16 δισεκατομμύρια κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014). 

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η εξέλιξη ανά εξάμηνο:

tte1

Από τότε που εκδόθηκε η πρώτη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ, τα μέλη του Ευρωσυστήματος – δηλ. η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ – παροτρύνουν τους πολίτες να ελέγχουν προσεκτικά τα τραπεζογραμμάτια που λαμβάνουν. Είναι εύκολο να αναγνωρίσει κανείς τα γνήσια τραπεζογραμμάτια χάρη στην απλή μέθοδο των τριών ελέγχων («έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία») που περιγράφεται στην ενότητα του δικτυακού τόπου της ΕΚΤ για το ευρώ και στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος.

 

Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζεται μια ανάλυση, κατά ονομαστική αξία, του συνολικού αριθμού πλαστών τραπεζογραμματίων που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

tte2

Στο διάστημα αυτό παρατηρήθηκαν τα εξής:

 

  • Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Το ποσοστό των πλαστών τραπεζογραμματίων των 20 ευρώ αυξήθηκε, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των 50 ευρώ μειώθηκε. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στο 86% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.
  • Η πλειονότητα (97,5%) των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκαν σε χώρες της ζώνης του ευρώ. Περίπου 2% εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και λιγότερα από 0,5% εντοπίστηκαν σε άλλα μέρη του κόσμου.

 

tte01

Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε λάβει πλαστό τραπεζογραμμάτιο, θα πρέπει να το συγκρίνετε απευθείας με ένα τραπεζογραμμάτιο το οποίο είναι αποδεδειγμένα γνήσιο. Εφόσον οι υποψίες σας αποδειχθούν βάσιμες, θα πρέπει να ειδοποιήσετε είτε την αστυνομία είτε – σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο – την αντίστοιχη κεντρική τράπεζα. Το Ευρωσύστημα στηρίζει τις διωκτικές αρχές στον αγώνα τους κατά της παραχάραξης και της κιβδηλείας του νομίσματος.  Η εισαγωγή της σειράς «Ευρώπη» θα καταστήσει τα τραπεζογραμμάτια ασφαλέστερα και θα συμβάλει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης του κοινού στο νόμισμα. 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:45 - 23 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.