ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Απίθανο το Grexit ακόμα και μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

15:21 - 26 Ιαν 2015 | Οικονομία
Reuters: Απίθανο το Grexit ακόμα και μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ
Το Grexit δεν θα είναι η πιο πιθανή έκβαση για την Ελλάδα, ακόμα και μετά την ηχηρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ριζοσπαστικό κόμμα θα πρέπει να έλθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, με την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές επιδείξουν ωριμότητα, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon, έχει δώσει πολλές υποσχέσεις που δεν θα μπορεί να υλοποιήσει τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις του προγράμματος διάσωσης της χώρας. Θέλει να αυξήσει τις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό, να προσλάβει τους απολυθέντες δημοσίους υπαλλήλους και να περικόψει το τεράστιο χρέος της Αθήνας προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

 

Το πρόβλημα είναι ότι οι πιστωτές της Ελλάδας, υπό την Γερμανία, δεν είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να δανείζουν στην Αθήνα εάν δεν δουν περαιτέρω πρόοδο στην μεταρρύθμιση της οικονομίας και στην εξισορρόπηση του προϋπολογισμού.

 

Εάν ήταν όλοι λογικοί, θα υπήρχε περιθώριο για συμβιβασμό. Επίσης, μια μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνει στο ευρώ, και φοβούνται ότι εάν εγκαταλείψει το ευρώ, θα οδηγήσει σε πτωτικό σπιράλ, στο οποίο η πολιτική ένταση και η εξαθλίωση θα τροφοδοτούν το ένα το άλλο.

 

Στο μεταξύ, κανένας επικεφαλής κυβέρνησης σε άλλη χώρα της ευρωζώνης θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό θα ήταν μια τεράστια πολιτική αποτυχία, με τον κίνδυνο η Αθήνα να εγκαταλείψει ακόμη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ίσως ακόμη και να περάσει υπό την σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

 

reuters

 

Παρά τα πολλά μέτρα που έχουν ληφθεί για να ενισχυθούν οι χώρες της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ακόμη μια πιθανότητα μετάδοσης.

 

Ένα Grexit θα ήταν τέτοιο μοναδικό event, που κανείς δεν ξέρει στα αλήθεια ποια αλυσιδωτή αντίδραση θα ακολουθούσε.

 

Τα καλά νέα είναι ότι η νικητήρια ομιλία του Αλ. Τσίπρα ήταν αρκετά διαλλακτική. Τα άσχημα νέα είναι ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως επιλέγει τους ΑΝΕΛ ως εταίρους.

 

Η επόμενή του προτεραιότητα θα είναι να ζητήσει παράταση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου. Εάν το κάνει η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό είναι σημαντικό διότι οι καταθέσεις εγκατέλειπαν το τραπεζικό σύστημα την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Από την πλευρά τους, οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν να παρατείνουν το πρόγραμμα για αρκετούς μήνες εάν ο Αλ. Τσίπρας το ζητήσει ευγενικά έτσι ώστε να υπάρξει μια σωστή συζήτηση για μια νέα συμφωνία. Δεν θα ήταν σωστό το τραπεζικό σύστημα να οδηγηθεί σε κατάρρευση από έναν νεοεκλεγέντα ηγέτη.

 

Ο άλλοι ηγέτες θα πρέπει επίσης να αποδεχθούν το αίτημα του Αλ. Τσίπρα για μια υψηλού επιπέδου συνάντηση για να συζητήσουν τα θέματά του αντί να τον αναγκάσουν να διαπραγματευτεί αμέσως με τους αξιωματούχους της τρόικας. Η τρόικα θα εμπλακεί τελικά.

 

«Είναι επίσης σημαντικό, ότι από τη στιγμή που θα αναλάβει, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφύγει την φλογερή ρητορική που χρησιμοποίησε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος αναμένεται να γίνει ο νέος ΥΠΟΙΚ, πρέπει να προσέχει την γλώσσα του. Πρόσφατα φέρεται να αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του σε γαλλική εφημερίδα, στο ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, θα καεί στην κόλαση. Αυτός δεν είναι τρόπος να κάνεις φίλους και να επηρεάζεις ανθρώπους».

 

Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια συμφωνία σε εξέλιξη για το μακροπρόθεσμο χρέος. Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα ζητήσει haircut, αλλά θα προτείνει να συνδεθεί η εξυπηρέτηση του χρέους με το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία. Από την πλευρά τους οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν υποδηλώσει ότι θα παρατείνουν το χρονικό διάστημα που έχει η Αθήνα να αποπληρώσει τα δάνειά της.

 

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι εάν ο Αλ. Τσίπρας εμφανίσει περιθώριο για συμβιβασμό σε άλλους τομείς, οι Ευρωπαίοι θα του δώσουν κάτι εφάπαξ για να αντιμετωπίσει την ακραία φτώχεια. Και στο μέλλον, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να έχει τόσο μεγάλο δημοσιονομικό πλεόνασμα όπως σχεδιάζεται τώρα.

 

Επομένως μπορεί να υπάρξει ένας τρόπος να επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο για να το κάνει αυτό, θα απαιτήσει μια τεράστια «κωλοτούμπα». Πολλοί υποστηρικτές του Αλ. Τσίπρα τότε, θα τον κατηγορήσουν ότι προδίδει τον σκοπό τους. Δεν είναι ακόμη καθόλου σαφές ότι είναι έτοιμος να το κάνει αυτό.

 

Αλλά εάν ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να συμβιβαστεί, η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών και θα πρέπει να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να σταματήσει την κατάρρευση των τραπεζών. Εάν ο λαός αναγκάσει τότε την κυβέρνηση να υποχωρήσει, υπάρχει μια καλή ευκαιρία να παραμείνει στο ευρώ. Διαφορετικά, υπάρχει η δραχμή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.