ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kεραυνοί πωλητών στις τράπεζες

19:21 - 26 Ιαν 2015 | Οικονομία
Kεραυνοί πωλητών στις τράπεζες
Η υποδοχή στη νέα κυβέρνηση δεν ήταν και η καλύτερη από την αγορά. Ο γενικός δείκτης κατέγραψε μεγάλες απώλειες 3,20%, στις 813,55 μονάδες και με αυξημένες συναλλαγές, στα 137,6 εκατ. ευρώ.

 Ο λόγος της πτώσης στην αγορά δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας επιλέγει να συνεργαστεί με τον αντιμνημονιακό πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Π. Καμένο, κάτι που ερμηνεύεται από τους επαγγελματίες ως τροχοπέδη στο να κλείσει άμεσα συμφωνία της χώρας με τους δανειστές. Την ίδια ώρα, η μεγάλη βουτιά στον τραπεζικό κλάδο έχει να κάνει κυρίως με τις φήμες περί αλλαγής προσώπων   τόσο στο ΤΧΣ, όσο και στις διοικήσεις των τραπεζών. Ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε πτώση πάνω από 13%. Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Σπ. Κυρίτσης τόνισε στο «R», ότι η αγορά για το επόμενο διάστημα θα βιώσει περίοδο έντονων και μεγάλων διακυμάνσεων.

 

Αρχής γενομένης από σήμερα (;) καθώς η ημερήσια διακύμανση της αγοράς άγγιξε σχεεδόν το 6%.

 

Σημειωτέον, ότι χθες ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους οπαδούς του μπορεί να είπε ότι καταργούνται τα μνημόνια, πλην όμως ξεκαθάρισε ότι «δεν θα έρθουμε σε αμοιβαία ρήξη με την Ευρώπη».  Σε κάθε περίπτωση, το ευρώ υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και έντακα χρόνια, ενώ το Χ.Α. κινείται σε ρυθμό καρδιογραφήματος, διατηρώντας πάντως την περιοχή των 800 μονάδων και άνω.

 

Στις τράπεζες βγήκαν καθαρές εντολές πώλησης, παρά το γεγονός ότι οι ξένοι οίκοικοι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας άρχισαν να αγοράζουν και να ανεβάζουν τις συστάσεις τους. Σημειωτέον, ότι η BofA/Merrill Lynch έδωσε σύσταση overweight για την ίδια την αγορά. Η Πειραιώς κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση την Δευτέρα σε ποσοστό 17,61%, στα 0,80 ευρώ και 31,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση πάνω από 13% για τη μετοχή της Εθνικής, στο 1,27 ευρώ, 11,59% υποχώρησε η μετοχή της Alpha, στα 0,412 ευρώ και 10,40% η μετοχή της Eurobank, στα 0,155 ευρώ. Στον αντίποδα ισχυρή ήταν η αντίδραση για τη Βιοχάλκο που ενισχύθηκε 5,26%, κλείνοντας στα 2,20 ευρώ με 109 χιλιάδες τεμάχια και 448 εκατ. κεφαλαιοποίηση. Κέρδη πάνω από 4% για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 2,12 ευρώ, 3,61% ενισχύθηκε η Ελλάκτωρ, πάνω από τα 2 ευρώ , 3,37% η άνοδος για σήμερα της ΔΕΗ, η οποία έκλεισε στα 5,82 ευρώ. Σημειώνεται ότι η κούρσα στο χαρτί έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα. Νέα αντίδραση στα 8,94 ευρώ για την ΜΕΤΚΑ και κίνηση στα 5,56 για τον Μυτιληναίο, με τον πρόεδρο του ομίλου να δηλώνει στο Bloomberg ότι η χώρα εισέρχεται στην περίοδο της ανάπτυξης. Εντολές αγορών και στην Motor Oil, αλλά και στην ΕΥΔΑΠ.

 

Κατά τα άλλα, οι ανησυχίες διαχωρίζονται σε δυο επίπεδα με το πρώτο να έχει να κάνει με την ευρύτερη κατάσταση του οικονομικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κινούνται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας και που μόνο ομαλό δεν είναι, ενώ το δεύτερο αφόρα τον τρόπο που θα διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση το τραπεζικό σύστημα. Στο οποίο είναι βασικός ή μεγαλομέτοχος.

 

Αποτέλεσμα είναι οι επιθετικές ρευστοποιήσεις στους τραπεζικούς τίτλους να παρασύρουν το σύνολο των Blue Chips σε οδυνηρές απώλειες, προκαλώντας απογοήτευση στην αγορά που ορμώμενη από την θετική εικόνα της προηγούμενης Παρασκευής έλπιζε σε συνέχιση της αντίδρασης.

 

Οι πιο ψύχραιμοι του χώρου πάντως συστήνουν στάση αναμονής και όχι κινήσεις πανικού, εκτιμώντας πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ακόμα «άδειασμα» του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που με απλά λόγια σημαίνει πως πρόκειται για ένα κύμα πωλήσεων που θα εκτονωθεί.

 

Από την μεριά τους οι αναλυτές «βλέπουν» ένα σημείο στήριξης στα τρέχοντα επίπεδα του Γενικού Δείκτη και του FTSE ASE 25, προσθέτοντας πως η πρωινή πτώση τροφοδοτήθηκε και από την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών από τα κερδοσκοπικού χαρακτήρα χαρτοφυλάκια.

 

Στ.Κ.Χαρίτος - Αντ. Τάντουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.