ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί οι αγορές δεν πρέπει να φοβούνται το ΣΥΡΙΖΑ, εξηγεί το CNBC

19:55 - 26 Ιαν 2015 | Οικονομία
Γιατί οι αγορές δεν πρέπει να φοβούνται το ΣΥΡΙΖΑ, εξηγεί το CNBC
Η Ελλάδα έχει νέα κυβέρνηση υπό το αριστερό κατά της λιτότητας κόμμα, ΣΥΡΙΖΑ – ένα γεγονός που έχει τονώσει τους φόβους για το οικονομικό μέλλον της χώρας και τις σχέσεις τις με τα υπόλοιπα 18 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ, αναφέρει το CNBC.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ηγείται από τον Αλέξη Τσίπρα, έχει συμφωνήσει να συνασπιστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες – ένα δεξιό αντιμνημιακό κόμμα με επικεφαλής έναν πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας που θεωρεί ότι ιη Γερμανία πρέπει να πληρώσει αποζημίωση στην Ελλάδα για την κατοχή κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Είναι παράδοξοι εταίροι που τους ενώνει ένας κοινός εχθρός: η λιτότητα και οι διεθνείς πιστωτές που την έχουν επιβάλει, σημειώνει το δημοσίευμα.

 

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί και το χρηματιστήριο έχει υποχωρήσει τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τις ειδήσεις. Υπάρχουν ανησυχίες ότι απέχουμε εβδομάδες από μία επανάληψη της κρίσης χρέους της ευρωζώνης του 2012, όπου υπάρχουν φόβοι ότι μία αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα θα διαλύσει οριστικά την ευρωζώνη.

 

«Αλλά εδώ, ρίχνουμε μία ματιά γιατί μπορεί να μην είναι καιρός για πανικό – ακόμη», αναφέρει το CNBC και παραθέτει τα εξής:

 

Grexit… ή όχι

 

Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να καταλήξει εκτός του ενιαίου νομίσματος έστειλε τις αγορές σε μία δίνη πριν τρία χρόνια. Ωστόσο, το 75% των Ελλήνων ψηφοφόρων εξακολουθεί να λέει ότι θέλει να παραμείνει στο ευρώ, κάτι το οποίο ο Α. Τσίπρας θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν στις διαπραγματεύσεις του.

 

Ακόμη κι έτσι, η ευρωζώνη είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν το 2012: Άλλες περιφερειακές χώρες – Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία – είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση απ’ ότι την προηγούμενη φορά.

 

Επίσης υπάρχουν πιο εκτεταμένα δίκτυα ασφαλείας για αν βοηθήσουν τις τράπεζες με μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα όπως η γαλλική Credit Agricole ή η γερμανική KfW. Και φυσικά η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί να διατηρήσει τη ροή της ρευστότητας, μετά την ανακοίνωσή της για ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης την περασμένη εβδομάδα.

 

Τα πάντα είναι διαπραγματεύσιμα

 

Ο Α. Τσίπρας μπορεί να έχει ακουστεί ως «ταραξίας» καθ’ οδόν για την πρωθυπουργία, αλλά δεν θα είναι ο πρώτος πολιτικός που θα γίνει πιο ρεαλιστής όταν αναλάβει καθήκοντα.

 

Με την προθεσμία της επόμενη δόση της αποπληρωμής του χρέους προς του πιστωτές της Ελλάδας να λήγει την 1η Μαρτίου, θα έχει ίσα-ίσα χρόνο να διορίσει το υπουργικό του συμβούλιο πριν καθίσει στο τραπέζι με την τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του χρέους της Ελλάδας.

 

Η πρόοδος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να περιλαμβάνουν το να επιτραπεί στην Ελλάδα να αποπληρώσει πιο μετά το χρέος της καθώς και με χαμηλότερο επιτόκιο, σε συνδυασμό με πιο χαλαρούς δημοσιονομικούς στόχους, πιθανότητα με αντάλλαγμα κάποιες κινήσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

 

Πραγματική απομείωση του χρέους της αξίας του χρέους της, το οποίο σήμερα αντιστοιχεί στο 175% του ΑΕΠ της, θα είναι πιο αμφιλεγόμενη σε διεθνές επίπεδο.

 

Πάταξη της διαφθοράς

 

Δεν χρειάζεται κανείς πολύ καιρό στην Ελλάδα για να προσέξει το επίπεδο της διαφθοράς, το οποίο έχει αναγνωριστεί ουκ ολίγες φορές ως ένας από τους παράγοντες που κρατάνε πίσω την οικονομία.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την επιθυμία να πατάξει αυτό το βάρος, οποιαδήποτε πρόοδος σε αυτό το πεδίο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.