ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αιτία της πτώσης των τραπεζικών μετοχών

15:11 - 27 Ιαν 2015 | Οικονομία
Η αιτία της πτώσης των τραπεζικών μετοχών
Η κατακόρυφη πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών οφείλεται στις αβεβαιότητες που έχουν διαμορφωθεί, αφενός σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και αφετέρου με τις διοικήσεις των τραπεζών και την πολιτική που θα ακολουθήσουν σχετικά με τα κόκκινα δάνεια. Οι αιτίες της πτώσης είναι τέσσερεις:

 

Πρώτον, οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά ότι θα αλλάξει τις διοικήσεις των τραπεζών αυξάνουν την αβεβαιότητα των επενδυτών. Μέχρι να γίνουν οι αλλαγές στις διοικήσεις και να κρίνει η αγορά αν τα πρόσωπα που θα επιλεγούν είναι της αρεσκείας της, η εκκρεμότητα επηρεάζει αρνητικά το κλίμα για τις τραπεζικές μετοχές.  Όσον αφορά στο γεγονός ότι το ΤΧΣ δεν έχει δικαίωμα ψήφου στις διοικήσεις των τραπεζών, συνεπώς δεν μπορεί η κυβέρνηση να αλλάξει τις διοικήσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο να δίνει δικαίωμα ψήφου στο ΤΧΣ για να αλλάξει τις διοικήσεις. Η κυρία Λούκα Κατσέλη αναμένεται ότι θα είναι η νέα Πρόεδρος του ΤΧΣ και είναι γνωστές οι θέσεις της και για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και για το ρόλο των τραπεζών στην οικονομία.

Δεύτερον, η στάση της νέας κυβέρνησης σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, αναμένεται ότι θα είναι πολύ χαλαρότερη και ότι αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα τους.

Τρίτον, η γενική αγωνία για το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δημιουργεί αρνητικό κλίμα στους μεγάλους επενδυτές των ελληνικών τραπεζών.

Τέταρτον ειδικά για τις τράπεζες το αποτέλεσμα αλλά και η αρχική πορεία των διαπραγματεύσεων με τους ξένους πιστωτές παίζει πολύ μεγάλο ρόλο διότι αν χρειαστεί να στηρίξουν με ρευστότητα το ελληνικό δημόσιο θα υποστούν ολοκληρωτική αφαίμαξη της ρευστότητας τους και ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλα προβλήματα.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν αυτή τη στιγμή πολύ αρνητικά τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών και έως ότου φανεί τι ακριβώς θα γίνει σε αυτούς τους τομείς, η πορεία των μετοχών θα είναι αμφίβολη.

Δεν αποκλείεται βεβαίως να υπάρξουν προσωρινά ανοδικές διορθώσεις καθώς η αγορά θα επανεκτιμά τις συνθήκες αλλά και τις αποτιμήσεις, χωρίς όμως να μπορεί κανείς σήμερα, υπό αυτές τις μεγάλες αβεβαιότητες να προβλέψει ένα σταθερό ανοδικό ρεύμα στις τραπεζικές μετοχές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.