ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανικό "nein" για «κούρεμα» του χρέους

22:19 - 27 Ιαν 2015 | Οικονομία
Γερμανικό "nein" για «κούρεμα» του χρέους
Με δηλώσεις της, η ηγεσία της Γερμανίας αρνείται κάθε συζήτηση  για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Το χορό των δηλώσεων ξεκίνησε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, η οποία μιλώντας σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της, έστειλε αυστηρό μήνυμα ότι είναι αντίθετη σε κάποιο πιθανό αίτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για μείωση του χρέους της χώρας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έκπληξη της για ένα τέτοιο αίτημα.


Η Αθήνα δεν είναι υποχρεωμένη να αποπληρώσει τη βοήθεια μέχρι το 2020 και έχουν συμφωνηθεί χαμηλά επιτόκια, σημείωσε προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους.


Η κ. Μέρκελ φέρεται να είπε  ότι αναμένει από την Ελλάδα να επαναβεβαιώσει τις δεσμεύσεις της στο πρόγραμμα στήριξης, ενώ υπενθύμισε πως το πρόγραμμα τελειώνει στο τέλος Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι η τελευταία δόση προς τη χώρα μας θα εκταμιευθεί μόνο εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.


Η ευθύνη για τις περαιτέρω εξελίξεις ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση, φέρεται να είπε η καγκελάριος.


"Όχι" από το CDU σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους


Παράλληλα,  ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Michael Grosse- Broemer, υποστήριξε ότι οι βουλευτές του συντηρητικού κόμματος δεν θα υποστηρίξουν ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα.


«Δεν θέλουμε η Ελλάδα να αφήσει το ευρώ αλλά λέμε ότι (η Ελλάδα) θα πρέπει να συνεχίσει να σέβεται τους κανόνες», δήλωσε ο Michael Grosse- και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει στην ανταγωνιστικότητα της. Και είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να παρέχουμε αλληλεγγύη όσο πληρούνται οι προϋποθέσεις σε αντάλλαγμα».


Μία ημέρα νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Wolfgang Schaeuble, επανέλαβε την αντίρρησή του σε κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Δεν υπάρχει ζήτημα για κούρεμα του χρέους» είπε στο γερμανικό κανάλι ARD. «Η Ελλάδα δεν είναι υπερφορτωμένη από την εξυπηρέτηση του χρέους» πρόσθεσε. Σημείωσε πως η ευρωζώνη θέλει να συνεχίσει το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά τόνισε πως αυτό είναι απόφαση της νέας κυβέρνησης.


«Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως η Ελλάδα, χωρίς μια συνέχιση αυτού του προγράμματος μπορεί να παραμείνει σε ένα εύλογο οικονομικό μονοπάτι. Αλλά οι εκλογές έγιναν μόλις χθες και η κυβέρνηση σχηματίστηκε με αξιοσημείωτη ταχύτητα. Τώρα πρέπει να της δώσουμε τον χρόνο να πάρει την απόφασή της. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το πρόγραμμα, αλλά αυτό είναι απόφαση δική της», επισήμανε.


«Όχι» και από τον Martin Schulz


Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz,  με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, απέκλεισε κάθε συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους.


Ο κ. Σουλτς τόνισε ότι η συζήτηση πρέπει να γίνεται με στόχο τη διατήρηση της ανάπτυξης και όχι με αναφορές στο «κούρεμα».

«Συμβιβασμός» είναι η λέξη τόνισε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι μέλος της Ευρωζώνης όπου υπάρχουν και άλλα κράτη μέλη που έχουν αντιρρήσεις.


Υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη και από τις δύο πλευρές ωστόσο επεσήμανε πως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:37 - 28 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.