ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Ελλάδα και ΕΕ θα μοιράσουν τις διαφορές στη διαμάχη για το χρέος

14:24 - 28 Ιαν 2015 | Οικονομία
Bloomberg: Ελλάδα και ΕΕ θα μοιράσουν τις διαφορές στη διαμάχη για το χρέος
Ο νέος συμβιβασμός είναι το καλύτερο εφικτό αποτέλεσμα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά επίσης για τη Γερμανία και την ΕΕ, υποστηρίζει το Bloomberg.

«Μία πρόβλεψη: Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση θα μοιράσουν τις διαφορές τους στη διαμάχη για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό που δεν είναι ακόμη βέβαιο είναι πως θα δικαιολογήσουν οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τη νέα συμφωνία και πόσο μεγάλη ζημία θα προκαλέσουν η μία στην άλλη μέχρις ότου αποδεχθούν το αναπόφευκτο», ξεκινά το άρθρο του Clive Crook στο πρακτορείο Bloomberg.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με τη Γερμανία στο τιμόνι, δηλώνουν ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής χρέους. Τα χρέη είναι χρέη λένε. Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό και δηλώνει ότι η χώρα του αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση. Η κυβέρνησή του δεν θα πληρώσει και ζητά να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Καμία πλευρά δεν υποχωρεί», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο αρθρογράφος, στη συνέχεια, αμφισβητεί τις θέσεις των δύο πλευρών, Γερμανίας και Ελλάδας, αναφέροντας σχεδόν ειρωνικά «Τα χρέη είναι χρέη; Σας παρακαλώ», υπενθυμίζοντας πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη κουρέψει το ελληνικό χρέος, που βρισκόταν στα χέρια των ιδιωτών. «Το σχέδιο όμως, δεν λειτούργησε. Ο υφιστάμενος διακανονισμός έχει αποτύχει. Χρειάζεται λοιπόν να αναθεωρηθεί» και για αυτό «δεν χρειάζεται κάποια επαναστατική ιδέα», συμπληρώνει ο Crook.

Tο Bloomberg, ωστόσο, παραδέχεται, πως υπάρχουν βεβαίως μειονεκτήματα σε μία νέα ελάφρυνση του χρέους, σημειώνοντας πως έτσι δίνεται το λάθος μήνυμα σε άλλες χώρες. Υποστηρίζει όμως, ότι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί βάζοντας «προϋποθέσεις για υπεύθυνη συμπεριφορά». «Οι πιθανές επιπτώσεις από την άρνηση της ΕΕ να υποχωρήσει θα είναι πολύ χειρότερες» προειδοποιεί το άρθρο.

Χαρακτηρίζει «καταστροφική» και για τις δύο πλευρές ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδο της χώρας από το ευρώ. «Εάν όμως, η ΕΕ δεν προσφέρει τίποτα στον Τσίπρα, τότε έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα. Έτσι, στο τέλος, η ΕΕ κάτι θα προσφέρει. Οι συζητήσεις όμως, για έναν πιθανό συμβιβασμό πρέπει να ξεκινήσουν γρήγορα. Σε αντίθετη περίπτωση, Τσίπρας και ΕΕ μπορεί να βρεθούν στο χειρότερο σενάριο που και οι δύο θέλουν να αποφύγουν.», αναφέρεται.

bloomberg clivecrook

Και οι δύο πλευρές είναι εγκλωβισμένες στις δεσμεύσεις που έχουν κάνει στο εκλογικό τους σώμα, σημειώνει το άρθρο- «Η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να έρθει όμως, με πολλούς άλλους τρόπους όπως παράταση των λήξεων, μείωση επιτοκίων, moratorium πληρωμών, ακόμη και ρήτρα ανάπτυξης στις πληρωμές».

«Η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να συμφωνήσει μετατροπές στο εποπτευόμενο πρόγραμμα λιτότητας» αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Μέρος από το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιστρέψει στους Έλληνες ψηφοφόρους με τη μορφή κοινωνικών δαπανών» Από την πλευρά του, «ο Τσίπρας πρέπει να γίνει λιγότερο δημαγωγός και περισσότερο πραγματιστής. Να αναγνωρίσει την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να προσφέρει δεσμεύσεις σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους».

«Αξίζει η Ελλάδα αυτή τη νέα στήριξη; Το ερώτημα είναι εύλογο, αλλά δεν υπάρχει εύκολη απάντηση, ενώ, σε μεγάλο βαθμό, η συζήτηση αυτή είναι εκτός θέματος. Ο νέος συμβιβασμός είναι το καλύτερο εφικτό αποτέλεσμα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά επίσης για τη Γερμανία και την ΕΕ.» καταλήγει το Bloomberg.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:41 - 28 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.