ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Sell off στο Χρηματιστήριο - Πάει για βουτιά... 10% ο δείκτης! - Πτώση μέχρι 30% για τράπεζες και κρατικόχαρτα

15:02 - 28 Ιαν 2015 | Οικονομία
Sell off στο Χρηματιστήριο - Πάει για βουτιά... 10% ο δείκτης! - Πτώση μέχρι 30% για τράπεζες και κρατικόχαρτα
Πτώση πάνω από 13% για τον γενικό δείκτη σε τρεις συνεδριάσεις και πάνω από 40% για τις τράπεζες το ίδιο διάστημα, είναι τα… κομμάτια που μαζεύει η αγορά μετά τις εκλογές. Πάνω από 2 δισ. ευρώ έχασαν οι τράπεζες σε κεφαλαιοποίηση.

 Από την περασμένη Παρασκευή το “R” είχε προειδοποιήσει για τη φάση των έντονων και μεγάλων διακυμάνσεων που πρόκειται να βιώσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Πριν καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές, το ξεκαθάρισμα των νέων υπουργών ότι παγώνουν οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν ότι δεν… ήθελαν να ακούσουν οι ξένοι επενδυτές.

 

Αυτά, σε συνδυασμό  με τις φήμες για τις αλλαγές που επέρχονται στις διοικήσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ, τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, προκαλούν άκουσμα από ζουρνάδες και νταούλια στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο γενικός δείκτης έχει υποχωρήσει σε νέα χαμηλά, στις 725 μονάδες και με ποσοστό πτώσης που ξεπερνάει το 7,41%, ενώ οι συναλλαγές προσεγγίζουν με φόρα τα 100 εκατ. ευρώ. Τα hedge funds ξεπουλάνε στην κυριολεξία ότι είχαν και δεν είχαν από τραπεζιικά χαρτιά, ενώ το… τσουνάμι έφτασε και στα κρατικόχαρτα.

 

Πτώση που πλησιάζει το 30% σημειώνεται στην Πειραιώς, στα 0,509 ευρώ, πάνω από το 25% υποχωρεί η Εθνική, στα 0,83 ευρώ, πάνω από 20% η πτώση στην Eurobank, στα 0,107 ευρώ και άνω του 18% οι απώλειες για την Alpha, στα 0,3040 ευρώ. Από εκεί και πέρα βουτιά 10% για τον ΟΛΠ, μετά τις δηλώσεις του νέου υπουργού κ. Θ. Δρίτσα ότι παγώνει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και 14% η πτώση για τη ΔΕΗ, καθώς  υπάρχει δήλωση από τον έτερο υπουργό της κυβέρνησης κ. Π. Λαφαζάνη ότι παγώνει η ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.

 

Στα μεγάλα dealing rooms οι brokers χωρίς να κρύβουν την απογοήτευσή τους για την εικόνα της αγοράς μετά τις εκλογές, συζητούν την περίπτωση να βρεθούμε σε συνθήκες όπως εκείνες πριν τις εκλογές του 2012 όπου η συνολική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν τέτοια που τους έδινε στάθμιση στους δείκτες της τάξεως του 5% μόνο.

 

Χαρακτηριστική είναι η ατάκα διαχειριστή πως το market cap του τραπεζικού κλάδου θα φτάσει να είναι όσο της Jumbo, άποψη που έχει μεν μια δόση υπερβολής όμως ήδη οι κατάρρευση των τεσσάρων «συστημικών» μετοχών μειώνει σε κάτω του 10% τις σταθμίσεις τους.

 

Σημειώνεται δε πως η καθόλου ευχάριστη και σίγουρα μη αναμενόμενη αυτή εξέλιξη, τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό, προκαλεί αναγκαστικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ή αλλιώς μείωση θέσεων που προφανώς ανατροφοδοτεί την πτώση.

 

Τα αίτια είναι βεβαίως λίγο πολύ γνωστά και καταγεγραμμένα εγκαίρως από το reporter.gr.

 

Οι «παραγωγικοί» υπουργοί της νέας κυβέρνησης «βγήκαν» καταρχήν πολύ επιθετικά αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις που είδη είχαν δρομολογηθεί, όπως της ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας δέχτηκε ισχυρές ρευστοποιήσεις και συνεχίζει να πιέζεται σημαντικά.

 

Ταυτόχρονα η «σιγή ασυρμάτου» σχετικά με την αντιμετώπιση των τραπεζών, δημιουργεί την αίσθηση στους επενδυτές πως οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες με ότι αυτό συνεπάγεται σε χρηματιστηριακό επίπεδο.

 

Πιο συγκεκριμένα το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό ως προς το τι θα πράξει το Δημόσιο σε επίπεδο διοικήσεων και σε επίπεδο ευρύτερης στρατηγικής.

 

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός όμως έχει να κάνει με την κεφαλαιακή επάρκεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε συνδυασμό με τις ταμειακές ανάγκες της χώρας (βλέπε έντοκα γραμμάτια), που μπορεί ως ώρας να καλύπτεται από την γραμμή ρευστότητας του ELA, αλλά και αυτή η λύση υπόκειται σε περιορισμούς που μάλιστα ελέγχονται αποκλειστικά από την ΕΚΤ.

 

 

Mέσα σε μια ημέρα οι 4 τράπεζες έχασαν 2,17 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση τους καθώς χθες ήταν στα 14,1 δισ. ευρώ και πριν απο λίγο βρέθηκαν στα 11,9 δισ. ευρώ απο τα 34 δισ. ευρώ που άξιζαν το περασμένο καλοκαίρι. Η ίδια άσχημη κατάσταση επικρατεί και σε άλλους τίτλους καθώς τα ΕΛ.ΠΕ. κοστίζουν κάτω απο την νέα επένδυση του στην Ελευσίνα ( 1,4 δισ. Ευρώ ). Η χρηματιστηριακή αξία τους είναι 1,07 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ με κεφαλαιοποίηση 4-5 δισ. ευρώ έχει φθάσει στα 988 εκατ. ευρώ. Στα 303 εκατ. ευρώ η αξία της ΕΧΑΕ, στα 213 εκατ. ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή, στα 462 εκατ. ευρώ η ΜΕΤΚΑ με ανεκτέλεστο έργων πάνω απο 1,5 δισ. ευρώ, στα 309 εκατ. ευρώ η Ελλάκτωρ, ενω η MIG έχει φθάσει στα 159 εκατ. ευρώ. Ο ΟΠΑΠ έχει κατέλθει στα 2,35 δισ. Ευρώ ενω βρισκόταν στα 3,5 δισ, ευρώ.

 

Στ.Κ.Χαρίτος - Αντ. Τάντουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 17:27 - 28 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.