ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρουφάκης: Δεν θα υπάρξει καμία μονομαχία με τους εταίρους

16:30 - 28 Ιαν 2015 | Οικονομία
Βαρουφάκης: Δεν θα υπάρξει καμία μονομαχία με τους εταίρους
Σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, κατά την παράδοση – παραλαβή  του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο μια συμφωνία γέφυρα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ταχύτερο δυνατόν.

«Τη συμφωνία θα τη διαβουλευτούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, δίνοντας τέλος στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση», δήλωσε.


Προανήγγειλε ραντεβού με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Michel Sapin τη Δευτέρα ή την Τρίτη στο οποίο θα παρουσιαστούν οι θέσεις της Ελλάδας, αλλά και τρία ακόμα θέματα: ελληνική πρόταση για στήριξη των επενδύσεων, πιθανές αδυναμίες του επενδυτικού σχεδίου της Κομισιόν και ένα πανευρωπαϊκό new deal  για την επανεκκίνηση της Ευρωζώνης.


Ο νέος ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε και ραντεβού που έκλεισε με τον Ιταλό ομόλογο του Pier Carlo Padoan με στόχο την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων.


«Γυρίζουμε σελίδα ως προς τη λογική της αντιμετώπισης μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το 2010 σε αυτό το κτήριο γεννήθηκε ένα μεγάλο τοξικό λάθος, το οποίο πρέπει να διορθωθεί. «Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, δεν θα έχει όμως συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών», σημείωσε.


Εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους, δεσμεύθηκε ότι «δεν θα υπάρξει καμία μονομαχία, δεν θα υπάρξουν απειλές, δεν θα υπάρξει θέμα ποιος θα υποχωρήσει πρώτος».


Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι η διαβούλευση δεν είναι εύκολη στην Ε.Ε., δήλωσε όμως αισιόδοξος ότι είναι σε καλό δρόμο μαζί με τους εταίρους, οι οποίοι -ακόμη και εκείνοι που δεν ήθελαν μία εκλογική νίκη ΣΥΡΙΖΑ- «αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση, μία νέα ευκαιρία, μία νέα αρχή ένα reboot για την Ευρώπη ολόκληρη».


Ο νέος υπουργός  αναφερόμενος στη λειτουργία του υπουργείου, τόνε ότι είναι αποφασισμένος  να αναδείξει τα υπηρεσιακά στελέχη και όχι να εγκαθιδρύσει  κομματικό στρατό


Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα μέσω των εξοικονομήσεων στη λειτουργία του ΥΠΟΙΚ με παρεμβάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων λιγότερους συμβούλους θα εξοικονομηθούν χρήματα για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών.


Διαβεβαίωσε δε ότι όσοι πόνταραν σε σκηνές φαρ ουέστ δεν θα επιβεβαιωθούν. «Δεν θα υπάρξει καμία μονομαχία, δεν τίθεται ζήτημα ποιος θα υποχωρήσει πρώτος».


Καμπανάκι για την ρευστότητα από τον Γ. Χαρδούβελη

Χαλαρός και απελευθερωμένος από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης χτύπησε «καμπανάκι» ρευστότητας για το ελληνικό δημόσιο. «Οι χρηματοδοτικές ανάγκες έχουν έρθει πιο μπροστά, πρέπει να ζητήσουμε παράταση και να μην αφήσουμε λεφτά στο τραπέζι», τονίζοντας ότι οι εκλογές μας πέτυχαν τη στιγμή που η οικονομία ήταν έτοιμη να απογειωθεί».


Με προφανείς αιχμές έναντι των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών έναντι των αποκρατικοποιήσεων ο κ. Χαρδούβελης. τόνισε ότι «το να δώσεις τη χρήση ενός περιουσιακού στοιχείου για 30-40 χρόνια δεν σημαίνει ότι το χάνεις».


«Το λιμάνι του Πειραιά δεν θα αρχίσει να κολυμπάει για να φτάσει στη Σαγκάη», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Δίνοντας τη δική του συνταγή εξόδου από το μνημόνιο ανέφερε το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Σκίζεις το μνημόνιο όταν μπορείς να βγεις στην αγορά με 30ετές ομόλογο, να πάρεις τα λεφτά και να πεις στο ΔΝΤ, πάρε τα λεφτά για τα οποία με έσκιζες τόσα χρόνια και φύγε. Τότε θα απαγκιστρωθούμε από το μνημόνιο», ανέφερε.


Ο ίδιος έδωσε θερμές ευχές να πετύχει η νέα κυβέρνηση προσθέτοντας ότι το θέλει όλος ο κόσμος και τόνισε ότι «οι ξένοι δεν βλέπουν ούτε κόκκινο, ούτε πράσινο ούτε γαλάζιο Έλληνας, Βλέπουν μόνο Έλληνα», είπε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.