ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Stop από τον Σταθάκη στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων

01:00 - 29 Ιαν 2015 | Οικονομία
Stop από τον Σταθάκη στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων
Στην ακύρωση μίας από τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεων - εκ των δύο που έφερε σε πέρας η προηγούμενη κυβέρνηση - προχωρά η νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών πριν ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά της.

Τόσο ο νέος υπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας, Τουρισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιώργος Σταθάκης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης τάχθηκαν ανοιχτά κατά της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. 


«Υπάρχει μία περιοχή στην οποία η νέα κυβέρνηση δεν θα δώσει συνέχεια, σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων ή κάποια άλλα θέματα που θα δούμε υπό διαφορετικό πνεύμα», πάντα όμως μέσα από θεσμικούς κανόνες και στο διεθνές πλαίσιο, συμπλήρωσε δήλωσε ο κ. Σταθάκης κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Υποδομών.

 
Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ είχε εξασφαλίσει τίμημα 2,1 δισ. ευρώ από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, εκ των οποίων μάλιστα το 1 δισ. επρόκειτο να καταβληθεί άμεσα. Ωστόσο ενώ αναδείχθηκε πλειοδότης του διαγωνισμού, η σύμβαση ανάθεσης του έργου δεν είχε υπογραφεί, γεγονός το οποίο επιτρέπει πρακτικά στην νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών να κάνει πίσω.


Όσον αφορά στους τομείς που θα υπάρξει συνέχεια ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στις συγκοινωνίες, και τους δύο διαγωνισμούς που ολοκληρώθηκαν (τηλεματική και ηλεκτρονικό εισιτήριο), αλλά και στα μεγάλα οδικά έργα τονίζοντας ότι «αναγνωρίζω ότι ο κύκλος των έργων πρέπει να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί η χώρα έχει αποκτήσει δίκτυο αυτοκινητοδρόμων».


Παράλληλα έκανε λόγο για στρατηγικό σχεδιασμό των έργων, τονίζοντας την προφανή αναγκαιότητα για κανόνες, και διαφάνεια προτύπων και διαδικασιών στο σύστημα παραγωγής δημόσιων έργων.


Η κατεύθυνση για όλα αυτά πρέπει να είναι άλλη από αυτή των τελευταίων 10ετιών και να υπηρετείται ο σχεδιασμός της χώρας και όχι αλλότριοι σχεδιασμοί σημείωσε.


«Δεν γίνεται να έχουμε σύνταξη προτύπων στις Βρυξέλλες, χωρίς συμμετοχή της Ελλάδας, και να υποχρεώνεται η χώρα ακόμη και στα δικά της έργα να χρησιμοποιεί ξένα προϊόντα» τόνισε ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος δεν παρέλειψε να καταστήσει σαφή την προέλευσή του ως προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.


Χαρά Αυγερινού

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.