ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

S&P: Σε "watch negative" το outlook της Ελλάδας

20:47 - 28 Ιαν 2015 | Οικονομία
S&P: Σε "watch negative" το outlook της Ελλάδας
Υπό παρακολούθηση με αρνητικές προοπτικές (credit watch negative), τοποθέτησε η  Standard and Roor’s  την αξιολόγηση «Β» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. 

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι  κάποιες από τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που υπερασπίζεται η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ασύμβατες με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών δανειστών και ξεκαθαρίζει ότι θα προχωρήσει σε υποβάθμιση αν «κολλήσουν» οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δημιουργώντας δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Η ανάλυση του οίκου βασίζεται σ το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει μεταξύ άλλων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας, καθώς και τη χαλάρωση του στόχου του προϋπολογισμού για το πρωτογενές πλεόνασμα.


Κατά τη γνώμη των αναλυτών του οίκου, οι πολιτικές αυτές προτάσεις δεν είναι σύμφωνες με το ισχύον μνημόνιο συναντίληψης που συμφωνήθηκε μεταξύ της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών της.

Ο S&P επικαλείται, επίσης  και τις ανησυχίες για «τις πρόσφατες, αυξημένες εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, με την ταυτόχρονη αύξηση της χρηματοδότησης της ΕΚΤ προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».


«Για το λόγο αυτό τοποθετήσαμε την αξιολόγηση “Β/Β” της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε Credit Watch Negative. Μπορούμε να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση αν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φτάσουν σε αδιέξοδο, περιορίζοντας την δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της» σημειώνει χαρακτηριστικά  στην ανακοίνωση του ο οίκος.

 

Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, στις 16 Ιανουαρίου, σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει και ο οίκος Fitch.

Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε το outlook για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε "αρνητικό" από "σταθερό", εκτιμώντας ότι κατά την τρέχουσα περίοδο  έχουν αυξηθεί  οι κίνδυνοι  για την πιστοληπτική αξιοπιστία της Ελλάδας, καθώς η χρηματοδότηση του επίσημου τομέα ή ενδεχόμενη ανάκτηση της πρόσβασης στην αγορά θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ορισμένους μήνες.

Σύμφωνα με τον  Fitch , ενδεχόμενο παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο έως το καλοκαίρι δεν, αλλά θα αύξανε τον κίνδυνο προβλημάτων χρηματοδότησης και επιστροφής σε ύφεση.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:13 - 28 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.