ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώτες επαφές Τσίπρα με Ευρωπαίους με κραχ στο Χ.Α. - Διορθωτική παρέμβαση Δραγασάκη

21:45 - 28 Ιαν 2015 | Οικονομία
Πρώτες επαφές Τσίπρα με Ευρωπαίους με κραχ στο Χ.Α. - Διορθωτική παρέμβαση Δραγασάκη
Η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του προέδρου του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, στην Αθήνα βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που το Χρηματιστήριο και οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται επί τρεις ημέρες σε ελεύθερη πτώση.

Η  νέα  κυβέρνηση με το καλημέρα, είδε το Χρηματιστήριο να κατακρημνίζεται και ειδικά τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν 43% της αξίας τους μέσα σε τρεις συνεδριάσεις.

 

Σε μια απόπειρα εξομάλυνσης της εικόνας που εξέπεμψε η κυβέρνηση προς τους επενδυτές τις τελευταίες ώρες ο  Γιάννης Δραγασάκης, με δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη απέδωσε το κραχ στην κυβερνητική αλλαγή, τονίζοντας ότι σε κάθε αλλαγή χάραξης πολιτικής, οι αναταράξεις στις αγορές είναι αναμενόμενες. 

 

Ειδικά για τις τράπεζες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η εύρυθμη λειτουργία τους και η άνοδος της χρηματιστηριακής τους αξίας, προσθέτοντας ότι «θα ασκήσουμε τα μετοχικά μας δικαιώματα αλλά δεν θα θίξουμε τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων. Είμαστε ανοιχτοί για να ακούσουμε τις προτάσεις τους».

Μιλώντας για το ενδεχόμενο αλλαγών στον τρόπο διοίκησης των τραπεζών είπε ότι αυτό θα γίνει με δημόσια διαβούλευση υπογραμμίζοντας ότι θα γίνουν σεβαστοί οι ιδιώτες μέτοχοι όπου υπάρχουν. Ανακοίνωσε ακόμα ότι την Παρασκευή θα υπάρχει μια πρώτη συνάντηση με τους ιδιώτες μετόχους της Eurobank, ενώ θα ακολουθήσουν και επαφές με τις διοικησεις και των υπολοίπων συστημικών τραπεζών.


Κληθείς δε να σχολιάσει τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και των περιφερειακών αεροδρομίων, δήλωσε ότι «υπάρχουν αγορές και αγορές, επενδυτές και επενδυτές, αν κάποιοι είχαν επενδύσει λανθασμένα σε μία ιδιωτικοποίηση που δεν θα γίνει είναι φυσικό να αλλάξουν στρατηγική» και σημειώσε ότι «ετοιμάζουμε ένα κατάλογο επενδύσεων μεγαλύτερων και μικρότερων».


«Ετοιμάζουμε ένα μακρύ κατάλογο έργων και επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Γιατί πέρα από την Ελλάδα της μιζέριας υπάρχει η Ελλάδα των δυνατοτήτων» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.  Πρόσθεσε, δε, ότι οι δύο υπουργοί Οικονομικών είναι στη διάθεση των επενδυτών προκειμένου να τους δώσουν τη σωστή ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης και όχι αυτή που ίσως ηθελημένα τους δίνουν άλλοι τους οποίους, ωστόσο, δεν κατονόμασε.


Σε σχέση με τη στήριξη των ευπαθών πολιτών ξεκαθάρισε ότι σκοπός δεν είναι να θιγούν ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ. «Θέλουμε να τις στηρίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις, δεν θα τις επιβαρύνουμε, η ενίσχυση των πολιτών θα χρηματοδοτηθεί από άλλες πηγές».

 

Ο κ. Δραγασάκης ρωτήθηκε και για τη φορολογική πολιτική που θα ασκήσει η κυβέρνηση και απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να κάνει αναδιανομή των φόρων προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει μια βάση δεδομένων «για να δούμε τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων».

Επαφές με Σουλτς και Ντέισελμπλουμ

Την ίδια ώρα  ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινά την Πέμπτη τις πρώτες επίσημες επαφές του ως Πρωθυπουργός με Ευρωπαίους αξιωματούχους, με τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.


Την επομένη της συνάντησης με τη νέα ελληνική ηγεσία ο Μάρτιν Σουλτς θα κατευθυνθεί στο Στρασβούργο για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.


Θέτοντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση σε αυτές τις συναντήσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, τόνισε αμέσως μετά τη σύσκεψη, ότι η  κυβέρνηση έχει σχέδιο και ότι θα θέσει  τις δικές της προτάσεις, σε διάλογο με τους εταίρους.


«Καταλαβαίνουμε πως και οι άλλες χώρες έχουν τις δικές τους προτάσεις, τα δικά τους κοινοβούλια και για αυτό μιλάμε για διάλογο και όχι για τσαμπουκάδες και αμοιβαίους εκβιασμούς», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.


Μάλιστα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει ούτε ρήξη ούτε συνέχιση μίας πολιτικής «που οδηγεί στην καταστροφή».

 

Ερωτηθείς για την επικείμενη συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ ανέφερε ότι «θα του πούμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας, πώς η Ελλάδα θα βγει από το αδιέξοδο και η Ευρώπη θα γλιτώσει από μας, δεν θα χρειάζεται να μας δίνει χρήματα».

 

Επέμεινε πάντως ότι το Μνημόνιο έχει λήξει ενώ χαρακτήρισε πρόωρο το να συζητηθούν λεπτομέρειες για τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης για μια συμφωνία-«γέφυρα» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.


Αναφερόμενος, δε, στο πολιτικό κλίμα που εισπράττει η κυβέρνηση από την Ευρώπη υποστήριξε ότι είναι πολύ θετικότερο από ό,τι θα περίμενε μια νέα κυβέρνηση.


Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει δηλώσει ότι φθάνει στην Ελλάδα την Παρασκευή για μία πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, και όχι για διαπραγμάτευση. 

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα εκτός του  αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη και των υπουργών Οικονομικών,  Γιάννης Βαρουφάκης και Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:30 - 28 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.