ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΑΝ: Επί τάπητος το θέμα των κόκκινων δανείων

10:30 - 29 Ιαν 2015 | Οικονομία
ΥΠΑΝ: Επί τάπητος το θέμα των κόκκινων δανείων
Στο πλαίσιο των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να κινηθεί η νέα νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους (κόκκινα δάνεια νοινοκυριών και επιχειρήσεων), που αναμένεται να αποτελέσει από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που οι θεσμικοί εταίροι και οι αγορές επιδιώκουν να προχωρήσει καθώς θεωρούν ότι θα βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν από βάρη. Ωστόσο αναμένουν να δουν τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης και του νέου υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Σταθάκη.


Σημειώνεται ότι ο κ. Σταθάκης στο περιθώριο της τελετής παράδοσης παραλαβής του υπουργείου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ήδη έτοιμη να προχωρήσει στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος νομοθετικά παράλληλα με νομοθετική ρύθμιση για αναστολή στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αξίας έως 300.000 ευρώ .


Σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί προεκλογικά η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας θα επιδιώξει αν φέρει βελτιώσεις στο νόμο για τις ρυθμίσεις χρεών των επιχειρηματικών δανείων. Αναφορικά με τα χρέη των νοικοκυριών, υπάρχει μια σειρά επιλογών που περιλαμβάνουν ακόμα και το κούρεμα στις περιπτώσεις δανειοληπτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι ρυθμίσεις θα κινούνται στα πλαίσια των εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης και θα προβλέπουν την αναπροσαρμογή των οφειλών των δανειοληπτών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην ξεπερνά το ένα τρίτο του εισοδήματος τους. Για τις δε επιχειρήσεις να μην υπερβαίνει το 30% της λειτουργικής τους κερδοφορίας.


Μία από τις ιδέες που εξετάζονται παράλληλα είναι η συγκρότηση ενός φορέα - διαχειριστή κάθε είδους ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες, που θα αποτελεί παράλληλα και τον ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων με τους δανειολήπτες.
Στις προθέσεις είναι ο φορέας αυτός να διαχειρίζεται, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δανειολήπτη σε τράπεζες και να βρίσκεται σε επικοινωνία και με το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα των βαρών των δανειοληπτών.


Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:56 - 29 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.