ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΟΒΕ: Στο 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2015

14:44 - 29 Ιαν 2015 | Οικονομία
ΙΟΒΕ: Στο 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2015
Οι αναλυτές του ΙΟΒΕ αποσαφηνίζουν πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, δεν προβλέπεται να είναι ευθύγραμμη, όμως μπορεί να είναι σαφώς θετική, εάν δεν διακινδυνεύσει η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, αλλά και εάν υπάρξουν ξένες επενδύσεις.

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, που δόθηκε σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1% το 2014 και τοποθετεί την το μέσο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το 2015, στην περιοχή του 2,3%.

Ποσοστό που, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, διαμορφώνουν οι βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι σημαντικοί δυνητικοί παράγοντες μεταβολής τους, οι οποίοι οφείλονται σε αλλαγές στην έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική από τη νέα κυβέρνηση και στην αβεβαιότητα για το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα της εφεξής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ν. Βέττας, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης, δήλωσε πως οι προοπτικές μπορεί να είναι πολύ θετικές για την οικονομία, αλλά είναι απαραίτητη η συμφωνία με την Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι είναι επείγον να γίνει το συντομότερο δυνατόν η συμφωνία αυτή κι ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια καθυστέρησης ούτε καν ως το καλοκαίρι, καθώς η παρατεταμένη αβεβαιότητα λειτουργεί αρνητικά για την οικονομία. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ετησίως τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ επενδύσεις ενώ σημείωσε ότι το ζητούμενο της παραμονής στην ευρωζώνη είναι να πλησιάσει η οικονομία τις οικονομίες των άλλων χωρών. Και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν γίνεται».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους ο κ. Βέττας εκτίμησε ότι δεν είναι απαραίτητη η διαγραφή του χρέους λόγω της μακροπρόθεσμης διάρκειας του και πρόσθεσε ότι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι σε ποιο βαθμό η παρουσία του χρέους δυσχεραίνει την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ οι προϋποθέσεις για να υπάρξει θετική πορεία της οικονομίας είναι τρεις και αφορούν: 

  1. να μην διακινδυνευθεί η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη
  2. να έρθουν επενδύσεις τουλάχιστον 10 δισ. τον χρόνο
  3. να υπάρξει συνεννόηση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, αμοιβαία επωφελής, ώστε να διορθωθούν οι αστοχίες του προγράμματος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Τάκης Αθανασόπουλος, ανέφερε ότι το νέο μείγμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με ενίσχυση του πρώτου που επιδιώκει η νέα κυβέρνηση αποτελεί μια πρόκληση αλλά σημείωσε ότι στόχος του ιδρύματος είναι να συμβάλει στο έργο της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ για το 2015, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή Αγγελο Τσακανίκα, το 2015 η οικονομία θα μεγεθυνθεί με ρυθμό 2,3%, η ανεργία θα υποχωρήσει στο 24,4% ενώ θα καταγραφεί αποπληθωρισμός της τάξης του 0,1-0,2%. Το ΙΟΒΕ υποστηρίζει στην έκθεση πως είναι δυνατή η υποχώρηση της ανεργίας το 2015 κατά σχεδόν δύο εκατοστιαίες μονάδες, στην περιοχή του 24,5%, ενώ για τον αποπληθωρισμό σημειώνει πως η αποπληθωριστική επίδραση από την πτώση της τιμής του πετρελαίου μάλλον θα ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2015 και ως αποτέλεσμα των παραπάνω επιδράσεων, είναι πλέον πιθανός εφέτος ένας ήπιος αποπληθωρισμός της τάξης του 0,3%.

Συνημμένα αρχεία:
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.