ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντίδραση ανάσα για το Χ.Α. ή... τίναγμα της γάτας;

19:08 - 29 Ιαν 2015 | Οικονομία
Αντίδραση ανάσα για το Χ.Α. ή... τίναγμα της γάτας;
«Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή της πορεία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, χωρίς η αγορά να διαταραχθεί, λίγο πριν από το κλείσιμο.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,16%, στις 733,61 μονάδες και με τις συναλλαγές στα 177,3 εκατ. ευρώ, με πολλούς από τους συναλλασσόμενους να πααραμένουν μουδιασμένο μετά το περασμένο τριήμερο sell off.

 

Sell off κατά το οποίο εξανεμίστηκαν από την κεφαλαιοποίηση περισσότερα από 10 δις. ευρώ, ο γενικός δείκτης έγραψε απώλειες που ξεπερνούν το 15% και ο τραπεζικός κλάδους έχασε  περίπου 45%. Οπότε, η σημερινή αντίδραση η οποία συνέπεσε με το overweight της Morgan Stanley για τις τράπεζες, μάλλον προβλημάτισε παρά καθησύχασε την επενδυτική κοινότητα. Ένας λόγος είναι ότι τα «ίδια μας έλεγε» την περασμένη Παρασκευή η Bank of America Lynch και η αγορά οδηγήθηκε σε πτώση και μάλιστα βαριά σε σημείο που να… ενισχυθεί τεχνητά με απόφαση του Χ.Α. ο τραπεζικός δείκτης με αύξηση της τιμής του επί 10.

 

Δηλαδή, δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι brokers στα desks του εγχώριου asset management που προβληματίζονται για τη συμπεριφορά της αγοράς, ειδικά μετά τη σημερινή δήλωση Σουλτς και εν όψει της αυριανής επίσκεψης στην Αθήνα του επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντάιζελμπλουμ. Αυτό στη χρηματιστηριακή αργκό αποκαλείται «τίναγμα της γάτας». Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι να αποκρυσταλλωθεί η πολιτική, αλλά και τα βασικά σημεία της όποιας συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση Τσίπρα και τους δανειστές, η αγορά θα βιώσει μία περίοδο έντονων διακυμάνσεων.

 

Ήδη τις τελευταίες τρεις μέρες οι επενδυτές πήραν μία γεύση…

 

Από εκεί και πέρα η υποβάθμιση της χώρας από την S&P και η απειλή της Fitch για νέα υποβάθμιση της χώρας μετά τις 15 Μαρτίου είναι ζητήματα που μένουν να αποτυπωθούν στο ταμπλό. Οι φήμες, στο μεταξύ, για αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, στο ΤΧΣ και την Τράπεζα Ελλάδος δίνουν και παίρνουν. Ενισχύθηκαν μάλιστα, μετά την αποχώρηση από το Δ.Σ. της Πειραιώς του αντιπροέδρου της κ. Π. Ρουμελιώτη.

 

Η συμπεριφορά των επενδυτών σήμερα στο ταμπλό είχε να κάνει με την αποκομιδή κερδών, καθώς χθες στο -25% του τραπεζικού κλάδου μπήκαν ουκ ολίγοι για να πάρουν τη σημερινή άνοδο, στο πλαίσιο του χρηματιστηριακού ρητού «όταν το αίμα κυλάει στους δρόμους, αγοράζουμε»…

 

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά έδωσε τα περισσότερα κέρδη από τον 25άρη στη μετοχή της Alpha, που ενισχύθηκε σχεδόν κατά 20%, στα 0,325 ευρώ, κέρδη 14% για τη Eurobank, στα 0,114 ευρώ, 12,57% η Εθνική, στα 0,94 ευρώ και λιγότερο 5,42% ενισχύθηκε η Πειραιώς, στα 0,525 ευρώ. Από εκεί και πέρα πέρασαν στο προσκήνιο τα χαρτιά εκείνα που κάηκαν μαζί με τα… ξερά. Κέρδη βγήκαν στην ΕΧΑΕ, που πέρασε πάνω από τα 5 ευρώ με 454 χιλιάδες τεμάχια.

 

Αντίδραση σχεδόν 9% στην MIG, στα 0,168 ευρώ, η οποία έχει προαναγγείλει αύξηση κεφαλαίου. Εντολές αγορών βγήκαν στην Agean με τη μετοχή να ενισχύεται στα 7,20 ευρώ, πάνω από 75 τα κέρδη για τα κρατικόχαρτα ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και 6,73% για την ΕΥΔΑΠ. Kέρδη πάνω από 5% για τον ΟΠΑΠ, στα 7,24 ευρώ. Από την άλλη, πιέσεις βγήκαν στα χαρτιά που κράτησαν Θερμοπύλες κατά το sell off, στην Jumbo, που υποχώρησε 6,4%, στα 8,94 ευρώ, Motor Oil, στα 5,95 ευρώ, Grivalia στα 8 ευρώ και Folli Follie στα 26,49 ευρώ. Αμετάβλητος ο Μυτιληναίος, στα 5,25 ευρώ και κίνηση για μία ακόμα μέρα με θετικό πρόσημο για ΜΕΤΚΑ, στα 9,19 ευρώ.    

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.