ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθάκης και Δρίτσας είδαν τον Κινέζο πρέσβη για τον ΟΛΠ

19:33 - 29 Ιαν 2015 | Οικονομία
Σταθάκης και Δρίτσας είδαν τον Κινέζο πρέσβη για τον ΟΛΠ
Η βούληση για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη κατά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Ναυτιλίας ο υπουργός Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσας με αντιπροσωπεία της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα υπό τον πρέσβη κ. Zou Xiaoli.

Οι δύο υπουργοί και ο κ. πρέσβης συμφώνησαν για την δρομολόγηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την ενίσχυση της αμοιβαίας συνεργασίας, σε πολλαπλά επίπεδα,  με αναγνώριση των αρχών της ισότητας, της αμοιβαίας ωφέλειας, και με σεβασμό στον πολιτισμό και την μακραίωνη ιστορία των δύο λαών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.


Η συνάντηση κρίθηκε απαραίτητη, μετά τις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς με το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας να εκφράζει  τη μεγάλη ανησυχία του, για την εξέλιξη αυτή, καθώς οόμιλος Cosco ήταν υποψήφιος για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. 


«Πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ανακοίνωσε στις 28 Ιανουαρίου ότι διακόπτει την ιδιωτικοποίηση του λιμένος του Πειραιά. Αυτό μας ανησυχεί πολύ» δήλωσε ο ο Σεν Ντανιάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha ο κ. Δρίτσας έκανε λόγο για μια εντυπωσιακά γόνιμη συνάντηση,  όπου τέθηκαν όλα τα ζητήματα αναπτυξιακής συνεργασίας και παρέπεμψε για το θέμα της Cosco στις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη λέγοντας ότι «δεν προσερχόμαστε με αμφισβήτηση των συμβάσεων και δεν θέτουμε θέμα ακύρωσης των συμβάσεων γιατί αυτές έχουν θεσμοθετηθεί και δεν μπορεί εύκολα να πει κάποιος ότι δεν τις αναγνωρίζω». 

Πρόσθεσε ακόμη ότι «όμως πρέπει αυτές οι διαδικασίες να τεθούν ξανά και ξανά σε ένα ανοικτό διάλογο για να βελτιωθούν για αμοιβαία ωφέλεια». 

Επανέλαβε πως δεν τίθεται θέμα συζήτησης για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη λέγοντας πως θα ξεκινήσει κύκλος διαβούλευσης με τοπικούς παράγοντες για την ανάπτυξη των λιμένων αυτών.

 

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει την ακύρωση του διαγωνισμού πώλησης του ΟΛΠ, ενώ έχει αναφερθεί και σε αναπροσαρμογή της σύμβασης με την Cosco για τη διαχείριση του εμπορευματικού σταθμού στον Πειραιά. 


Πάντως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αφήσει προεκλογικά να εννοηθεί πως οι αλλαγές δεν θα συνδέονται με την ίδια τη σύμβαση, όσο με πιθανές συμφωνίες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα, κλπ.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:14 - 29 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.