ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνησε το Μπρα ντε φερ - Άστοχη έκφραση Βαρουφάκη

17:48 - 30 Ιαν 2015 | Οικονομία
Ξεκίνησε το Μπρα ντε φερ - Άστοχη έκφραση Βαρουφάκη
Απολύτως ξεκάθαρος  ότι η Ελλάδα, δεν αποδέχεται την τρόικα και την συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος, ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, με τον Γερούν Ντέισελμπλουμ, να απαντά ότι αναμένει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

«Με μια τέτοια σαθρά δομημένη επιτροπή εμείς δεν πρόκειται να συνεργαστούμε» ήταν η χαρακτηριστική φράση του νέου  ΥΠΟΙΚ για την τρόικα, κατά τη συνέντευξη Τύπου, με τον κ. Ντέισεμπλουμ , να προδίδει με έκφραση του προσώπου του, ότι η τοποθέτηση του Γιάννη Βαρουφάκη, τον έφερε σε αμηχανία και ότι δεν του άρεσε ο τρόπος με τον οποίο διατύπωσε την θέση του.

Και ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν εμφανής η προσπάθεια των δύο ανδρών να διατηρήσουν την κοινή τους συνέντευξη σε ένα φαινομενικά θετικό κλίμα, ο άστοχος χαρακτηρισμός «σαθρή» για την τρόικα του Έλληνα υπουργού κατέστρεψε την εντύπωση.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του Eurogroup, φανερά ενοχλημένος έσκυψε στο αυτί του Υπουργού Οικονομικών, και του ψιθύρησε: «You just killed the troika».  Αμέσως μετά ο Ντέισεμπλουμ, αποχώρησε. Να σημειωθεί ότι από το υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνουν την σχετική φράση.


Νωρίτερα, ωστόσο οι δύο άνδρες έκαναν λόγο για εποικοδομητική συνάντηση και σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, επί τάπητος τέθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, αλλά και οι θέσεις της νέας κυβέρνησης  για την διαπραγμάτευση, με τον κ. Ντέισεμπλουμ, να κρατά στάση αναμονής, περιμένοντας την αποσαφήνιση και την ειδίκευση των νέων δεδομένων.

Η  συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη,  με τον  Γερούν Ντέισελμπλουμ, αλλά και τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, διήρκησε μια ώρα, ενώ είχε προηγηθεί η διάρκειας μόλις μισής ώρας συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις.


«Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα» είπε ο κ. Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση. «Συζητήσαμε μια σειρά από διαδικασίες στην ευρωζώνη, με μεγαλύτερο ζήτημα τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για μια συμφωνία, που θα αφήνει την Ελλάδα να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη κοινής ευημερίας».


Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη  να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος και οι οποίες θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας».


Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ζητά να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με ένα πιο μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές. «Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους» συμπλήρωσε.


«Με την Ελλάδα να πλησιάζει στη λήξη του προγράμματος είχα ένα σημαντικό λόγο να έρθω και να ξεκινήσουμε τη συνεργασία» σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.


 «Ήρθα να ακούσω τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας. Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε και πρόσθεσε ότι: «το Eurogroup το 2012 ανέλαβε τη δέσμευση να βοηθήσει την Ελλάδα μέχρι να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές, θυμίζοντας ωστόσο τον όρο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμένει σε πρόγραμμα.


Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν δρόμο πρόοδο και πως τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι θετικό που η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρει λύσεις για τους πολίτες και την Ευρωζώνη, ενώ για την επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης όπως είπε θα πρέπει πρώτα η ελληνική κυβέρνηση να εκφράσει τις θέσεις της.


Ακόμη, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup απέρριψε, ουσιαστικά, την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος, που ζητά η Αθήνα, τονίζοντας: «Μια τέτοια διάσκεψη για αναδιάρθρωση χρέους ήδη υπάρχει. Λέγεται Eurogroup, όπως γνωρίζετε...».


Στο άκουσμα αυτών, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Η κυβέρνησή μας θα κινηθεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα με τους εκλεγμένους θεσμικούς εταίρους και το ΔΝΤ, αλλά όχι μια λογική εφαρμογής ενός προγράμματος που εμείς θεωρούμε ότι είναι αντιευρωπαϊκή».

Τσίπρας: Δεν θα ζήσουμε με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα


Νωρίτερα και κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο του Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασε την βούληση της κυβέρνησης για  ένα σχέδιο με  αλλαγή πορείας, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.


Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Ντέισελμπλουμ για την παρουσία του στην Αθήνα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δώσει ένα μήνυμα διαπραγμάτευσης και καλής θέλησης για μια νέα αμοιβαία επωφελή συμφωνία.


Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση της κυβέρνησης να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.


Όπως σημείωσε «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα. Δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα. Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από τη λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση».


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα να προχωρήσουν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του Δημοσίου, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, σημειώνοντας: «Σε αυτό το μέτωπο είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσία». Ζήτησε τη στήριξη του Ευρωπαίου αξιωματούχου για να επιτευχθεί σταθερότητα και πρόοδος.


Σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως είναι ανάγκη να υπάρξει χρόνος και δημοσιονομικά περιθώρια για συνεργασία σε ένα σχέδιο που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη και για εσάς προσωπικά» ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Ντάισελμπλουμ.


Βρυξέλλες: Παραμένουν οι τεράστιες διαφορές

Σχολιάζοντας τις επαφές Ντέισεμπλουμ στην Αθήνα κοινοτικές πηγές, έκαναν λόγο για «τεράστιες διαφορές που παραμένουν» παρότι όπως τονίζουν  οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε καλό κλίμα.

Σύμφωνα με τις ίδιε πηγές στις δύο πλευρές δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούν και έγινε ανταλλαγή απόψεων.«Είναι η αρχή μιας διαδικασίας», σημείωσαν.



Τελευταία τροποποίηση στις 22:17 - 30 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.