ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Πως θα μπορούσε να κόψει τη χρηματοδότηση των τραπεζών η ΕΚΤ

12:12 - 31 Ιαν 2015 | Οικονομία
Bloomberg: Πως θα μπορούσε να κόψει τη χρηματοδότηση των τραπεζών η ΕΚΤ
Στα χέρια του Μάριο Ντράγκι βρίσκεται το μέλλον των Ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση η χρηματοδότηση της οικονομίας. Η ΕΚΤ είναι αυτή που θα αποφασίσει για τη διατήρηση ή μη του προγράμματος ELA. Οι καταθέσεις εξαφανίζονται και τα collateral λιγοστεύουν. Σε περίπτωση πολιτικού αδιεξόδου, θα είναι η ΕΚΤ αυτή που θα αποφασίσει αν θα την κόψει ή όχι, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

 

 

Oι τράπεζες στερεύουν από εναλλακτικές για το κλείσιμο των χρηματοδοτικών κενών, η εξέγερση της Ελλάδας ενάντια στους όρους του προγράμματος διάσωσης κινδυνεύει να μετατραπεί σε τραπεζικό πανικό και τελικά σε χρεοκοπία, αναφέρει το Bloomberg,επικαλούμενο Ευρωπαϊκές τραπεζικές πηγές.

 

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη τους επόμενου δύο μήνες με μια σειρά από κρίσιμα τεστ του αξιόχρεου της Ελλάδας, όπως η αποπληρωμή των 2,2 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια και προς το ΔΝΤ, την ώρα που γίνεται πιο αβέβαιη η τακτική της μετακύλισης έντοκων γραμματίων.

 

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν φτάσει ήδη το όριο των 3,5 δισ. ευρώ σε κρατικά χρεόγραφα που η ΕΚΤ αναγνωρίζει ως collateral για την παροχή ρευστότητας. Εντωμεταξύ, τα φορολογικά έσοδα έχουν βουτήξει πάνω από 2 δισ. ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες, αφήνοντας την κυβέρνηση εξαρτημένη από τις τράπεζες.

Αν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στην δέσμευση της να μην παρατείνει το πρόγραμμα διάσωσης μετά την λήξη του το Φεβρουάριο και η Ε.Ε. δεν προσφέρει εναλλακτική λύση, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αντικαταστήσουν περίπου 30 δισ. ευρώ χρηματοδότησης από την ΕΚΤ με τον ELA.

 

Ωστόσο και ο ELA βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Φρανκφούρτης. Η ΕΚΤ θα εξετάσει την έκτακτη γραμμή ρευστότητας της ΤτΕ στις 4 Φεβρουαρίου και μπορεί να την κλείσει αν την κρίνει ακατάλληλη. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε δύο εβδομάδες.

 

Το πρακτορείο σημειώνει ακόμα πως εφόσον επιταχυνθεί η φυγή καταθέσεων από τις κεντρικές τράπεζες, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους. H Eλλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εκδώσει το δικό της νόμισμα…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.