ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τελεσίγραφα Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ ενόψει Eurogroup

16:44 - 06 Φεβ 2015 | Οικονομία
Τελεσίγραφα Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ ενόψει Eurogroup
Ασφυκτικές πιέσεις από την Γερμανία και Ευρωπαίους αξιωματούχους, δέχεται η ελληνική κυβέρνηση, με το Βερολίνο με τελεσίγραφο του, να την καλεί  να παρουσιάσει τις θέσεις της μέχρι το έκτακτο Eurogroup, στις 11 Φεβρουαρίου και τον επικεφαλής του Eurogroup να θέτει το επίσημο Eurogroup, στις 16/2,  ως ορόσημο για την Αθήνα να υποβάλλει αίτημα παράτασης του προγράμματος. 

Η δήλωση του  εκπρόσωπου του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ,  Μάρτιν Γιέγκερ , ήταν σαφής και κάθετη ως προς τα χρονικά περιθώρια.


Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τα σχέδιά της σχετικά με το πρόβλημα του χρέους της στο έκτακτο Eurogroup, τόνισε, ενώ όπως σημείωσε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά,  για την επόμενη ημέρα μετά  το τέλος του προγράμματος.


«Είναι απολύτως "ανοιχτό" τι θα συμβεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος, ενώ όπως αποκάλυψε το ζήτημα της Ελλάδας θα συζητηθεί και στη συγκέντρωση των G20 στην Κωνσταντινούπολη που θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Φεβρουαρίου και θα παρευρεθούν υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες.


Η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, ενώ το κρίσιμο Εurogroup όπου θα πρέπει να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.


Το έκτακτο  Eurogroup, αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, της Παρασκευής. Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν αρνητικό για τη χώρα μας και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι εταίροι με επικεφαλής τη Γερμανία πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του ισχύοντος προγράμματος μέχρι το καλοκαίρι, απορρίπτοντας την αντιπρόταση της Αθήνας για ένα πρόγραμμα «γέφυρα» δύο μηνών μέχρι να βρεθεί συνολική συμφωνία.

Ενδεικτικό των πιέσεων που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση στην πρώτη συνάντηση των αξιωματούχων της ευρωζώνης, είναι η δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στο το Reuters ότι η Αθήνα ήταν απομονωμένη στη συνεδρίαση.


«Ήταν η Ελλάδα απέναντι σε όλους τους άλλους. Βασικά ήταν 1 εναντίον 18», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος περιγράφοντας το κλίμα της συνάντησης, ενώ πρόσθεσε: «Δεν υπήρχαν συμπεράσματα από τις χθεσινοβραδινές συζητήσεις. Έγκειται στην ελληνική κυβέρνηση να μας πει τι θέλει να κάνει».


Με αυτά τα δεδομένα ο  επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εμφανίστηκε κατηγορηματικός  ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν θα εγκρίνουν το αίτημα της Ελλάδας για μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης.


«Δεν δίνουμε δάνεια “γέφυρες”» τόνισε με έμφαση  ο κ. Ντάισελμπλουμ, ενώ όσον αφορά το έκτακτο Eurogroup, στις 11/2, όπως σημείωσε «θα είναι ένα πρώτο βήμα για το πώς θα προχωρήσουν Ελλάδα και Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Το βράδυ και σε νέα συνέντευξή του αυτή τη φορά στο Reuters ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αύξησε την πίεση προς την ελληνική πλευρά, θέτοντας ως χρονικό ορόσημο το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου για να καταθέσει η Ελλάδα  αίτημα για παράταση του προγράμματος.


Ο επικεφαλής του Eurogroup, τόνισε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης περιμένουν να ακούσουν στις 11 Φεβρουαρίου πώς η Ελλάδα σκοπεύει να καταστεί οικονομικά ανεξάρτητη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το επόμενο και επίσημο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου αποτελεί τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, ώστε να διασφαλίσει τη συνέχεια της οικονομικής στήριξης από την ευρωζώνη.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε επίσης ότι την Τετάρτη δεν θα ληφθούν μεγάλες αποφάσεις σημειώνοντας ότι το ζήτημα θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιλυθεί


Όσον αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης, δεν άφησε και πολλά περιθώρια για πεδίο συνεννόησης μεταξύ των δυο πλευρών, αφού όπως εκτίμησε: «Υποθέτω πως πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές».


Πιο καθησυχαστική εμφανίστηκε  η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, η οποία δήλωσε ότι το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα.


 «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο με τις ελληνικές Αρχές και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας για την Ελλάδα και για την Ευρώπη στο σύνολό της» σημείωσε.


Ωστόσο τα περιθώρια ελιγμών που θα ήθελε να έχει η Ελλάδα, δεν είναι μεγάλα, καθώς όπως διέρρευσε από κοινοτικές πηγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις είναι η παράταση του υπάρχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).


«Αυτό, όμως, προϋποθέτει ανάλογο αίτημα από την Ελλάδα εντός των επόμενων ημερών και απόφαση από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, το αργότερο» σημείωναν οι ίδιες πηγές, θέση που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή της ελληνικής πλευράς, που ούτε να ακούει δεν θέλει για συνέχιση του προγράμματος.


Οι ίδιες πηγές της Επιτροπής τόνιζαν επίσης ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος δεν είναι της παρούσης», καθώς όπως σημείωναν η συζήτηση για το χρέος μπορεί να ανοίξει σε μεταγενέστερο χρόνο και αφού πρώτα θα έχει συμφωνηθεί ένα σαφές πλαίσιο για τη μελλοντική στήριξη της Ελλάδας.


Ξεκαθάρισαν  επίσης πως ένα «κούρεμα», ή βήματα που θα συνεπάγονται άμεσες ζημιές για τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της ΕΕ, «είναι ξεκάθαρα κόκκινη γραμμή».


Οι  πιέσεις τόσο από την Ευρώπη όσο από την γερμανική πλευρά θα εντείνονται όλο και πιο πολύ τις επόμενες ημέρες δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο προς την ελληνική κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να δώσει απαντήσεις μέσω των προγραμματικών δηλώσεων της Κυριακής.


Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, η κυβέρνηση εντείνει  τις διεργασίες, και μέσω συνεχόμενων συνεδριάσεων, συντονίζεται ώστε να παρουσιάσει τις θέσεις της. Η εντολή του Πρωθυπουργού στο κυβερνητικό συμβούλιο ήταν σαφέστατη. Δουλειά και σιωπητήριο μέχρι την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ώστε να αποφευχθούν κακοφωνίες αλλά και στην αποφυγή εξαγγελιών που επιβαρύνουν δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό, χωρίς μάλιστα και την επαρκή τεκμηρίωση.

Από την Ελληνική πλευρά ωστόσο τονίζεται ότι υπογραφή στο υφιστάμενο πρόγραμμα δεν μπαίνει καθώς αναιρείται η έννοια της λαϊκής κυριαρχίας ενώ οδηγείται στην ακραία ύφεση η χώρα. «Θα υποστούμε όποιες συνέπειες και εκείνοι αντιστοίχως. Το πρόγραμμα είναι πράξη υποταγής» αναφέρουν τονίζοντας ότι όσα ζητά η άλλη πλευρά για να δώσει παράταση και να ανοίξει την χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούνιο (απαιτούνται 10 δισεκ) δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά καθώς διαλύουν τη χώρα και βασικές της δομές. Έτι περαιτέρω, αναφέρουν, καθώς ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση τα προχώρησε.


Πάντως χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη, είναι ότι την ίδια ώρα που συνεδρίαζε το κυβερνητικό συμβούλιο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, έδινε ακόμα ένα σαφές δείγμα της και της στάσης που θα κρατήσει στις διαπραγματεύσεις. Κάνοντας μια αποτίμηση της συνάντησής του με τον Γιάννη Βαρουφάκη,  επανέλαβε πως οι δυο πλευρές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. 

 

Στην ίδια γραμμή κινείται και η Πορτογαλία, με τον ΥΠΟΙΚ, Αντόνιο Πιρές ντε Λίμα, να δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της σε εταίρους, ενώ ταυτόχρονα απέκλεισε οποιουδήποτε είδους επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας, λέγοντας πως η Αθήνα πρέπει να παίξει με βάση τους κανόνες του παιγνιδιού που ορίσθηκαν από τα μέλη του ευρώ, ιδιαίτερα δεδομένων των θυσιών που έκανε η Πορτογαλία, μια χώρα που μπήκε επίσης σε πρόγραμμα στήριξης.


Ο Πιρές ντε Λίμα δήλωσε πως δεν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε μετάδοση από την Ελλάδα στην Πορτογαλία, επισημαίνοντας πως το σχέδιο του ενιαίου νομίσματος δεν κινδυνεύει και όπως είπε ότι «στο κάτω - κάτω της γραφής, η Ελλάδα είναι κυρία του πεπρωμένου της».

Τελευταία τροποποίηση στις 00:25 - 07 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.