ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως θα «βγει ο λογαριασμός» μέχρι τον Ιούνιο (κυβερνητικοί κύκλοι)

15:46 - 26 Φεβ 2015 | Οικονομία
Πως θα «βγει ο λογαριασμός» μέχρι τον Ιούνιο (κυβερνητικοί κύκλοι)
Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου για το πρόσεχες χρονικό διάσημα είναι λίγο πολύ γνωστές, όπως και ανελαστικές. Εκεί που υπάρχει ερωτηματικό και λαμβάνει χώρα η μεγάλη συζήτηση των ημερών, είναι το ποιες θα είναι οι ροές προς το ταμείο του κράτους που θα καλύπτουν τις πληρωμές και βέβαια κατά πόσο θα επαρκούν, την ώρα μάλιστα που η ΕΕ έχει ξεκόψει την όποια ελπίδα έκτακτης χρηματοδότησης.

Στο οικονομικό επιτελείο ωστόσο φαίνεται να επικρατεί ψυχραιμία-έτσι τουλάχιστον δείχνουν- και οι όποιες δηλώσεις περί χρηματοδοτικού κενού αποδίδονται στην ευρύτερη κουβέντα που δεν εδράζεται στα πραγματικά δεδομένα, αλλά σε σενάρια.


Συν του ότι στα πλαίσια της επικοινωνιακής στρατηγικής της η Κυβέρνηση αφήνει να αιωρούνται ανησυχητικές απόψεις με σκοπό στο τέλος και αυτής της «περιπέτειας» να πιστωθεί  μεγαλύτερη επιτυχία.

 

Το πλάνο φαίνεται να είναι μελετημένο αν και αρκετά αισιόδοξο. Σκοπός είναι μέχρι το τέλος του εξαμήνου να πορευτούμε με δικά μας λεφτά (σ.σ. συμπεριλαμβανομένων και των κεφαλαίων που μπορούν να αντληθούν από εκδόσεις εντόκων γραμματίων), ενώ για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται να είναι της τάξεως του 5% έναντι σχεδόν μηδενικού κατά πρώτο.

 

Για να επιτευχτεί ωστόσο  η πρώτη φάση μέχρι και το τέλος του Ιουνίου, προϋπόθεση είναι να μας επιτρέψει η ΕΚΤ την αύξηση του πλαφόν για τα έντοκα γραμμάτια από τα 15 δις. ευρώ, σταδιακά και ανάλογα με τις ανάγκες, αλλά και η δυνατότητα για roll over (αντικατάσταση) των γραμματίων που λήγουν με νέα. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα γίνεται προσπάθεια μέσω των τραπεζών να πειστούν μεγάλοι διεθνείς επενδυτές που έχουν τέτοιους τίτλους στα χέρια τους να δεχτούν να τους μετακυλήσουν.

 

Επιπροσθέτως το Δημόσιο έχει λαμβάνει το μέρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος που ανέρχεται στο ποσό των 641 εκατ. ευρώ, επίσης ελπίζει πως η ΕΕ θα δεχτεί να μας επιστρέψει άμεσα τα 1,9 δισ. ευρώ από τις υπεραξίες που έχει αποκομίσει από τα Ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ, συν του ότι υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης των διαθεσίμων των Ταμείων με την πρακτική του ρεπο.

 

Πράγμα που σημαίνει πως τα Ταμεία θα δανείσουν το κράτος με ένα ποσό που μπορεί να κυμανθεί στα 2 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και παραπάνω. Ήδη η ΤτΕ έχει αποστείλει σχετική εγκύκλιο στους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς προκειμένου να την ενημερώσουν για τα διαθέσιμά τους, κίνηση που αν και συνηθισμένη συνδέεται με τον αναφερόμενο σχεδιασμό.

 

Όσον αφορά την δόση προς το ΔΝΤ των 1,4 δισ. ευρώ μπορεί να καλυφθεί από τα διαθέσιμα της ΤτΕ, που αυτή την ώρα είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ αλλά θα υπάρξουν ροές που θα καλύψουν το κενό των 800 εκατ. μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

 

Υπό αυτή την τακτική λοιπόν το εξάμηνο μπορεί να τελειώσει με μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, συμπληρώνουν οι πήγες του ΥΠΟΙΚ, ενώ κατά το δεύτερο όπου και τα έσοδα του Δημοσίου είναι πολλαπλάσια έναντι του τρέχοντος (φορολογικά, τέλη κυκλοφορίας, τουρισμό κ.α.), τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα. Εξυπακούεται φυσικά πως στο ενδιάμεσο η προσπάθεια για έκτακτα έσοδα θα ενταθεί και το βάρος όπως πολλάκις έχει ειπωθεί, θα πέσει στην «μαύρη οικονομία» για την οποία πολλοί ομιλούν, άλλα λίγοι γνωρίζουν που κρύβεται…

 

Α.Τάντουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 18:55 - 27 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.