ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα "σύκα" του Βαρουφάκη στον ANT1 και στο ABC...

11:02 - 27 Φεβ 2015 | Οικονομία
Τα "σύκα" του Βαρουφάκη στον ANT1 και στο ABC...
Με κοινό άξονα τα...σύκα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας σε τηλεοπτικά δίκτυα -κι όχι μόνο- εντός κι εκτός των συνόρων της Ελλάδας αναλύει τις κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, σχολιάζει τη νέα συμφωνία με τους εταίρους και αρνείται κατηγορηματικά πως η Ελλάδα "ηττήθηκε και συνθηκολόγησε" στο Eurogroup.

Αρχικά, ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αυστραλιανό ABC, απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση «ηττήθηκε και συνθηκολόγησε με την τελευταία της συμφωνία με το Eurogroup»«Δεν το βλέπω καθόλου σαν ήττα, αλλά σαν νίκη της Ευρώπης που αναγνώρισε τις δημοκρατικές αρχές μιας νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε», τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι του αρέσει να λέει «τα σύκα-σύκα» και αυτό, όπως παρατήρησε, ίσως να ενοχλεί κάποιους συναδέλφους του στο εξωτερικό.

Αναφορικά με τη 12χρονη παραμονή του στην Αυστραλία (δίδασκε στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ), είπε ότι τον «σημάδεψε». «Όσοι με γνωρίζουν λένε πως έχω επηρεαστεί από τον αυστραλιανό τρόπο σκέψης» σημείωσε, προσθέτοντας: «Ίσως να είναι ο τρόπος με τον οποίο απορρίπτω τις ανοησίες χωρίς να νοιάζομαι τι θα πουν οι άλλοι. Πιθανότατα να με επηρέασε και ο (πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας) Πολ Κίτιγκ τον οποίο θαύμαζα».

 

"Οι εταίροι ήθελαν την ασάφεια στη συμφωνία"

Μιλώντας, στη συνέχεια, στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι η απόφαση του Eurogroup «αποτελεί το "φύλλο συκής" για να τελειώσει το μνημόνιο», διευκρινίζοντας πως η ασάφεια στη συμφωνία ήταν επιθυμία και των εταίρων. Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, οι εταίροι ζήτησαν να είναι «φλου» και με «δημιουργική ασάφεια» η συμφωνία για να περάσει από τα κοινοβούλιά τους, ενώ επικαλέστηκε μάλιστα ως παράδειγμα σχετική συζήτηση που είχε με ομόλογό του, τον οποίο δεν κατονόμασε. Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως με τη συμφωνία τελείωσε το Μνημόνιο αν και αναγνώρισε ότι ήταν «απλουστευτικές κορώνες» τα περί κατάργησής του με έναν νόμο. Σημείωσε ακόμη πως η συμφωνία δεν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τόνισε πως με βάση τη αυτή, η Αθήνα δεν είναι υποχρεωμένη να λογοδοτεί στους θεσμούς για μέτρα που φέρνουν έσοδα.

Επεσήμανε παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει ξανά στην αναξιοπρέπεια των ελλειμμάτων και πως συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα κι επανέλαβε δε ότι η χώρα δεν θα φύγει από το ευρώ και πως οι πολίτες δεν το επιθυμούν, ούτε το ζητούν.

Καμία αύξηση ΦΠΑ σε νησιά, φάρμακα, τρόφιμα

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ είπε ότι «δεν θα αυξηθεί στα νησιά, στα φάρμακα, στις παραμεθόριες περιοχές, στα τρόφιμα, στα βιβλία και στα έντυπα». «Θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα τελειώσει ο νόμος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά τόνισε ότι θα επιβραβεύονται οι συνεπείς που πλήρωναν. Δεσμεύτηκε τέλος ότι δεν πρόκειται να αναφέρει δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα τους πετύχει.

 



Τελευταία τροποποίηση στις 11:32 - 27 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.