ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρουφάκης: «Αν χρειαστεί φόρος στους έχοντες»

13:37 - 28 Φεβ 2015 | Οικονομία
Βαρουφάκης: «Αν χρειαστεί φόρος στους έχοντες»
Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο να επιβληθεί έκτακτη φορολογία στα μεγάλα εισοδήματα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάϊ, είπε μεταξύ άλλων, «ελπίζω να μη χρειαστεί, αλλά αν χρειαστεί ο φόρος θα μπει στους έχοντες και κατέχοντες», ενώ συμπλήρωσε «έχουμε δεσμευτεί για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και θέλουμε να επανακτήσουμε την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία, εξασφαλίζοντας να μην έχουμε ποτέ την αναξιοπρέπεια να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα».

 

Ο κ. Βαρουφάκης παράλληλα, απέκλεισε την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό καθώς και σε άλλα βασικά αγαθά. «Δεν αλλάζει ο ΦΠΑ στο Αιγαίο, στην παραμεθόριο, στα φάρμακα, στα τρόφιμα και τα βιβλία» είπε χαρακτηριστικά και έσπευσε να εξηγήσει «κάπου θα υπάρξει μια εξομάλυνση στον ΦΠΑ κάποιων προϊόντων, έτσι ώστε να υπάρξει μια σύγκλιση με την υποχρέωση της χώρας μας να αυξήσει κάποιους συντελεστές, σύμφωνα με την συμφωνία του Eurogroup. Θα βρούμε ένα προϊόν που δεν θα θυμάμαι κανένας ότι έχει φορολογικό συντελεστή».

 

Ο υπουργός ανέφερε ότι το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ θα εφαρμοστεί σταδιακά, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στις διαδοχικές διαπραγματεύσεις κατάφερε «να καταργηθούν οι μνημονικές δεσμεύσεις».


Σχετικά με την ταμειακή κατάσταση της χώρας, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως «είναι ικανοποιητική όσον αφορά στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Όμως ένα έχω να πω: Πληρώνετε τους φόρους σας. Δεν αρκεί μόνο να λέμε "όχι" στους εταίρους. Πρέπει, όσοι έχουμε, να είμαστε συνεπείς».


Την ίδια στιγμή απέκλεισε την επιβολή άλλων φόρων στα ακίνητα, ενώ ανακοίνωσε ότι θα μπουν στο στόχαστρο οι ξένες εταιρίες που δηλώνουν ελάχιστα κέρδη επί Ελλάδος, κάτι για το οποίο, όπως επισήμανε, θα χρειαστεί και η αρωγή των εταίρων μας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.