ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σόϊμπλε: «Δε μ΄ ενδιαφέρει τι λένε οι Έλληνες πολιτικοί, αλλά τι κάνουν»

00:25 - 02 Μαρ 2015 | Οικονομία
Σόϊμπλε: «Δε μ΄ ενδιαφέρει τι λένε οι Έλληνες πολιτικοί, αλλά τι κάνουν»
Αν κάτι δεν τσιγκουνεύτηκε αυτό το Σαββατοκύριακο ο Βόλφκανγκ Σόϊμπλε, ήταν οι αυστηρές νουθεσίες προς την ελληνική κυβέρνηση, ενισχυμένες με μπόλικες δόσεις αυταρέσκειας- ίσως στα όρια της ωμότητας.

 

«Με ενδιαφέρει ελάχιστα το τι λένε οι Έλληνες στις συνεντεύξεις τους. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι αυτά στα οποία έχουν δεσμευτεί. Και αν δεν τα τηρήσουν, θα υποστούν τις συνέπειες», δήλωσε στην κρατική ZDF, δείχνοντας τα περιθώρια ανοχής για την ελληνική πολιτική τάξη στην Ευρώπη.

Σε ανάλογα…μεγαλόθυμο ύφος, έσπευσε να προσθέσει πως εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα ζητούσε τη συμβουλή του, θα της έλεγε: «Συμπεριφερθείτε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να κερδίσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη γιατί χρειάζεστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των τραπεζών και... και…και…». Πρόσθεσε δε, ότι «ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ορισμένες φορές η Αθήνα, με αφήνει άφωνο, γιατί αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς, κατά τη δική μου άποψη, δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα».

«Πιστωτικό γεγονός αν δεν πληρώσουν»
Μιλώντας προηγουμένως στο πρώτο πρόγραμμα της επίσης δημόσιας τηλεόρασης ARD ο κ. Σόιμπλε είπε ευθέως ότι το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει δυσκολέψει τη θέση της με τη ρητορική της, σπεύδοντας να υπογραμμίσει πως αυτό που έχει εντέλει σημασία είναι μόνον η συμφωνία του Eurogroup που έδωσε το έναυσμα για τη συγκατάθεση της γερμανικής βουλής. Όταν μάλιστα ερωτήθηκε για την πιθανότητα ενός τρίτου πακέτου στήριξης, σχολίασε αιχμηρά: «ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει ένα τρίτο πακέτο, συνεπώς δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάζω εγώ».

Ο κ. Σόϊμπλε, αναφερθείς στην ομολογία Βαρουφάκη ότι ανακύπτει πρόβλημα με την αποπληρωμή των δόσεων προς την ΕΚΤ, παρατήρησε ότι αφενός ο Έλληνας ομόλογός του δεσμεύθηκε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί εγκαίρως και στο ακέραιο στις υποχρεώσεις της, ενώ, αφετέρου ο κ. Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών και καθηγητής οικονομίας γνωρίζει πολύ καλά ότι αν δεν το πράξει, αυτό συνεπάγεται πιστωτικό γεγονός.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.