ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το τσεκ άργησε και κινδυνεύουμε με αμέτρητες εισαγωγές ζάχαρης

01:01 - 03 Μαρ 2015 | Οικονομία
Το τσεκ άργησε και κινδυνεύουμε με αμέτρητες εισαγωγές ζάχαρης
Πέρυσι 19.000 στρέμματα στην Καρδίτσα καλλιεργήθηκαν με τεύτλα φέτος ούτε ένα μας λέει ο Σ. Τσικρίκας, πρόεδρος τευτλοπαραγωγών στην Θεσσαλία, αποδεικνύοντας το μεγάλο πρόβλημα που έχει πλέον η συγκεκριμένη καλλιέργεια.

 

Μολονότι σύμφωνα με τον ίδιο η σπορά θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τις 15 Φεβρουαρίου και σήμερα να τελειώνει, κανείς παραγωγός δεν παίρνει το ρίσκο να σπείρει, καθώς, όπως τονίζει υπάρχουν μεν υπουργικές υποσχέσεις για την αποπληρωμή των περυσινών οφειλών προς τους παραγωγούς αλλά μέχρι στιγμής καμία πράξη. Μετά από επικοινωνία που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, μας τόνισε ότι τελευταία πληροφόρηση που είχε είναι ότι μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να εκταμιευτούν από την Τράπεζα της Ελλάδος 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ θα είναι για την αποπληρωμή οφειλών προς τους παραγωγούς και τα 3 εκατ ευρώ για δεδουλευμένα εργαζομένων.

Ακόμη και σήμερα, συνεχίζει ο ίδιος, να ξεκινήσει η σπορά δεν πρόκειται να φθάσουμε τα επίπεδα της περυσινής καλλιέργειας που καταλάμβανε 75.000 στρέμματα, καθώς αρκετοί από τους 5.000 παραγωγούς που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια αποφάσισαν λόγω αυτής της ρευστής κατάστασης να επεκταθούν σε άλλους είδους καλλιέργειες με χαμηλότερο ρίσκο. Το θέμα κατά τον ίδιο είναι να καταλάβει η κυβέρνηση ότι η καλλιέργεια αυτή αποτελεί κομμάτι της εθνικής οικονομίας της χώρας και την ίδια στιγμή να βρει τρόπους να γίνει πιο ανταγωνιστική ξεκινώντας καταρχήν από το κόστος παραγωγής. Συγκεκριμένα αναρωτιέται πως είναι δυνατόν το κοστολόγιο παραγωγής στη μονάδα στο Πλατύ Ημαθίας να φθάνει τα 900 ευρώ το τόνο, όταν στην μονάδα της Λάρισας ήταν 500 ευρώ ο τόνος.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση δεν θα αποφύγουμε φέτος τις εισαγωγές ζάχαρης με ότι αυτό σημαίνει για την λιανική τιμή του προϊόντος.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 10:39 - 03 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.