ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα ταμειακά διαθέσιμα πρώτη εναλλακτική για τη ρευστότητα

17:39 - 02 Μαρ 2015 | Οικονομία
Τα ταμειακά διαθέσιμα πρώτη εναλλακτική για τη ρευστότητα
Εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων ρευστότητας τον Μάρτιο, εξετάζει η κυβέρνηση με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, να διαβεβαιώνει  ότι αυτές έχουν βρεθεί. Μία από αυτές είναι και η εκμετάλλευση  των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, διαδικασία  που ήδη ξεκίνησε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η κυβέρνηση ταυτόχρονα στο Eurogroup, της επόμενης Δευτέρας, θα παρουσιάσει κατάλογο κοστολογημένων μεταρρυθμίσεων, σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια συμφωνία με τους εταίρους και μέχρι τον Απρίλιο να κλείσει η αξιολόγηση και  να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης, των 7,2 δισ. ευρώ.

Το ζήτημα της ρευστότητας, αποτέλεσε το αντικείμενο συνεχών συσκέψεων, εμε αποκορύφωμα την ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, το απόγευμα της Δευτέρας.


Νωρίτερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Δ. Μάρδα και τον πρόεδρο του ΟΔΔΗΧ Στέλιο Παπαδόπουλο.


Μία από τις εναλλακτικές λύσεις που εξέτασε και άρχισε να εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών αφορά την αξιοποίηση των αποθεματικών των φορέων της γενικής κυβέρνησης, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για ειδικές εκδόσεις γραμματίων, εάν το ελληνικό αίτημα για αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων δεν γίνει αποδεκτό.

Το «κόλπο» με τα ταμειακά διαθέσιμα

Όσον αφορά, τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο, αποβλέπει στη διασφάλιση ρευστότητας 2 δισ. ευρώ και δρομολογεί ήδη τις σχετικές διαδικασίες. Μάλιστα, για τις κινήσεις αυτές δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, καθώς υπάρχουν σε ισχύ σχετικές διατάξεις.

Η αρχή έγινε ήδη με διαθέσιμα ταμειακά υπόλοιπα του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου.

Με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού για την πληρωμή των δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων, μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η απόφαση υπογράφεται από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα. Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διαχείριση των ταμειακών του διαθεσίμων θα μεταφέρει με έγγραφό του κάθε φορά,  το ποσό του ταμειακού υπολοίπου που δεν είναι άμεσα απαιτητό προς πληρωμή δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων στα πλαίσια του ΕΓΤΕ-ΕΓΤΑΑ και ΕΑΘΑ, σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε περίπτωση, όμως ανάγκης χρησιμοποίησης των διαθεσίμων αυτών για πληρωμές δικαιούχων, η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης από τον υπόλογο του λογαριασμού, να μεταφέρει όλο ή μέρος του ποσού άμεσα και χωρίς καθυστέρηση εντός δύο εργάσιμων ημερών, σε λογαριασμό στην Τράπεζα του Οργανισμού Πληρωμών που έχει αναλάβει την τήρηση και ταμειακή διαχείριση του ΕΛΕΓΕΠ.

 

Προβληματισμός υπάρχει όμως και για τι θα γίνει με τα αποθεματικά των Ταμείων, καθώς εκδηλώνεται αρχικά απροθυμία πολλών φορέων κοινωνικής ασφάλισης να διαθέσουν όλη τη ρευστότητα  που διαθέτουν, στο ελληνικό δημόσιο.

Όπως προβλέπει όμως και η ΚΥΑ των Μάρδα- Λαφαζάνη για τις επιδοτήσεις των αγροτών, το δημόσιο μπορεί να υποχρεώσει τους κρατικούς φορείς να βάζουν σε λογαριασμό της ΤτΕ κάθε ευρώ που περισσεύει, ενώ αν χρειαστούν ξανά τα λεφτά αυτά, μπορούν να τα ανακτούν,  μέσα σε 2 μέρες από τη στιγμή που θα το ζητήσουν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Την έντονη αντίδρασή τους για την μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας εξέφρασε  το ΠΑΣΟΚ, και Το Ποτάμι, υποστηρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αδυναμία εκπλήρωσης των ταμειακών υποχρεώσεων του κράτους.

 

Reuters : «Κλειδί» η ΕΚΤ για την ρευστότητα

Το «κλειδί», για τις εναλλακτική των εντόκων το κρατάει στο χερι τη,  η ΕΚΤ, καθώς αν πάρει απόφαση για αύξηση του πλαφόν πάνω από τα 15 δισ. που είναι τώρα, μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.


Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα στη Λευκωσία.


Πηγή προσκείμενη στην ΕΚΤ δήλωσε στο πρακτορείο, ότι είναι «πολύ απίθανη» η αύξηση του πλαφόν για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Τα μέλη του ΔΣ που υποστηρίζουν τη σκληρή γραμμή, εκνευρίζονται με την Ελλάδα και με την εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα κάποια από αυτά επιθυμούν τον περιορισμό της χρηματοδότησης προς τη χώρα, ανεξάρτητα των συνεπειών, με αξιωματούχο της Κεντρικής Τράπεζας, να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Θα συμφωνούσα με τη θεωρία, ότι αν απαλλαγείς από το χαλασμένο μήλο, τότε οι άλλοι θα είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένοι».

Με προτάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας 


Την ίδια ώρα, και κατά τη συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου, εξετάστηκαν και ποσοτικοποιημένες προτάσεις, που θα παρουσιάσει στο Eurogroup της Δευτέρας ο Γιάννης Βαρουφάκης, με στόχο να πετύχει μία συμφωνία για να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή ενός μέρους τουλάχιστον από τις καταβολές που προορίζονται προς την χώρα μας.


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, τόνισε μετά τη συνεδρίαση, ότι ο κύριος Βαρουφάκης θα παρουσιάσει στο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ένα πακέτο πολύ συγκεκριμένων προτάσεων, εκ των οποίων άλλες είναι κοστολογημένα μέτρα και άλλα όχι.


Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. "Είναι ένα ευρύ πεδίο που έχει και το δικό μας πρόγραμμα και τη συμφωνία με τους θεσμούς. Είναι μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που προωθούν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη και στο δικό μας πρόγραμμα και στη συμφωνία. Η συμφωνία είναι υποσύνολο στο πρόγραμμα της κυβέρνησης".



Γ. Χαρδούβελης: Δύσκολα να καλύψει το κενό η κυβέρνηση χωρίς έντοκα 


Πάντως  ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real,  υποστήριξε ότι αν οι εταίροι δεν δώσουν το «πράσινο φως» να εκδοθούν περαιτέρω έντοκα γραμμάτια, θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να καλύψει τα κενά του προϋπολογισμού.


Ο κ. Χαρδούβελης εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για το ενδεχόμενο πιστωτικού επεισοδίου καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις του, θα υπάρχει τον Μάρτιο ταμειακό έλλειμμα της τάξεως των 4 δισ. ενώ εκτίμησε ότι εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει εκεί που ήταν και το email επί υπουργίας του και ίσως με χειρότερα δεδομένα.



Τελευταία τροποποίηση στις 22:15 - 02 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.