ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ESM: Το μνημόνιο δεν έχει ημερομηνία λήξης - Τι απαντά η Αθήνα

17:51 - 02 Μαρ 2015 | Οικονομία
ESM: Το μνημόνιο δεν έχει ημερομηνία λήξης - Τι απαντά η Αθήνα
Το μνημόνιο «δεν χρειάστηκε να παραταθεί διότι δεν έχει ημερομηνία λήξης», εν αντιθέσει με την σύμβαση που παρατάθηκε για τρίτη φορά, διευκρινίζει με ανακοίνωσή του ο ESM, αναφορικά με την σύνδεση του «μνημονίου» με την δανειακή συμφωνία (MFFA).

Ο ESM καθιστά σαφές ότι αυτά τα δυο κείμενα συνδέονται γιατί αν δεν τηρηθεί το μνημόνιο δεν γίνεται εκταμίευση αλλά και υπάρχουν επίσης σαφείς αναφορές για τα περιθώρια όροι του μνημονίου να αναθεωρηθούν.

 

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο είναι ένα έγγραφο που αναθεωρείται συχνά όταν λαμβάνει χώρα μια αξιολόγηση, πιθανώς αντικατοπτρίζοντας νέες συνθήκες και την ανάγκη υιοθέτησης της λίστας των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν», σημειώνεται.

 

Όπως εξηγεί, η ελληνική Master Financial Assistance Facility Agreement (MFFA) είναι μια νομική σύμβαση μεταξύ του EFSF, της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, και του ΤΧΣ, που είναι το ταμείο ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών.

 

Καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σε σχέση π.χ. με το ποσό του δανείου, την περίοδο διαθεσιμότητας, τους τόκους και την αποπληρωμή του. Υπογράφεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο του EFSF και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Η παροχή οικονομικής βοήθειας στο πλαίσιο της MFFA εξαρτάται από την συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα μεταρρύθμισης που καθορίζονται στο μνημόνιο (MoU), το οποίο συμφωνήθηκε από την Ελλάδα, την Κομισιόν και την ΕΚΤ. «Το μνημόνιο είναι ένα ξεχωριστό και αυτοτελές έγγραφο, αλλά συνδέεται με την MFFA –καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την τήρηση του μνημονίου, το οποίο αξιολογείται από τους θεσμούς», τονίζεται.

 

Στην ανακοίνωση του ESM αναφέρεται ακόμη ότι η ελληνική MFFA έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Αλλά στις 19 Δεκεμβρίου 2014 το δ.σ. του EFSF αποφάσισε να χορηγήσει μια τεχνική επέκταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Στις 27 Φεβρουαρίου, το δ.σ. των διευθυντών του EFSF αποφάσισε να επεκτείνει περαιτέρω την ελληνική MFFA κατά τέσσερις μήνες, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.

 

«Επιπλέον», τονίζει ο ESM, «θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο είναι ένα έγγραφο που αναθεωρείται συχνά όταν λαμβάνει χώρα μια αξιολόγηση, πιθανώς αντικατοπτρίζοντας νέες συνθήκες και την ανάγκη υιοθέτησης της λίστας των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν. Το μνημόνιο (σε αντίθεση με την MFFA), δεν χρειάστηκε να παραταθεί διότι δεν έχει ημερομηνία λήξης».

 

«Τα μνημόνια στην Ελλάδα τελείωσαν στις 25 Γενάρη»

 

«Τα μνημόνια στην Ελλάδα τελείωσαν στις 25 Γενάρη», απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στην ανακοίνωση του ESM.

 

«Οι αρμόδιοι του EFSF καλό θα είναι να ενημερωθούν για τις σκληρές διαπραγματεύσεις στις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup. Και κυρίως, για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο δεν υπάρχει, όχι τυχαία, καμία αναφορά σε μνημόνια.

 

Γι’ αυτό άλλωστε και υπήρξε τελικά συμφωνία», τονίζει το Μαξίμου και προσθέτει:

 

«ΥΓ. Η ΝΔ συνεχίζει να διαλέγει την πλευρά των δανειστών και όχι της ελληνικής κοινωνίας. Τους καλούμε να προσέλθουν στη Βουλή, στη συζήτηση για την παράταση της δανειακής σύμβασης, προκειμένου να ενημερωθούν για το τι υπέγραφαν μέχρι τώρα και τι κατάφερε η νέα κυβέρνηση».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:51 - 02 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.