ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρουφάκης: Και το 2015 ΕΝΦΙΑ - το '16 η μείωση αντικειμενικών αξιών - νομιμοποίηση και φόρος στα χρήματα εξωτερικού

11:09 - 03 Μαρ 2015 | Οικονομία
Βαρουφάκης: Και το 2015 ΕΝΦΙΑ - το '16 η μείωση αντικειμενικών αξιών - νομιμοποίηση και φόρος στα χρήματα εξωτερικού
"Είμαι αντίθετος στη φορολόγηση της περιουσίας, θέλω φορολόγηση του εισοδήματος"

- Θα πληρώσυμε κανονικά ΕΝΦΙΑ και το 2015, μέχρι να αντικατασταθεί από το νέο φόρο.

- Οι αντικειμενικές αξίες θα μειωθούν στον Προυπολογισμό του 2016.

- Μελετάμε τρόπο για να δηλωθούν, φορολογηθούν και νομιμοποιηθούν τα μαύρα χρήματα που βρίσκονται στο εξωτερικό.

- Θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι για ΦΠΑ από την εφορία.

- Δεν θα μπεί έκτακτος φόρος – εκτός αν χρειαστεί.

- Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στα νησιά ούτε σε άλλα προιόντα πρώτης ανάγκης. Μπορεί να υπάρχει μια αύξηση σε προιόντα ή υπηρεσίες που θα έχουν ανεπαίσθητη επίδραση στον καταναλωτή.

- Συζητάμε με τους εταίρους τις 100 δόσεις και μελετάμε πώς οι συνεπείς φορολογούμενοι που πλήρωσαν δεν θα θεωρήσουν οτι είναι «κορόιδα».

Αυτά είναι τα βασικά σημεία της συνέντευξης που εδωσε χθές στον Ν. Χατζηνικολάου ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο Υπουργός είπε απαντώντας σε ερώτηση ότι «δεν είμαι δεμένος με την καρέκλα και θεωρώ οτι όταν η χώρα βγεί από την ύφεση και αρχίει να μπαίνει στην ανάπτυξη, ο Πρωθυπουργός μπορεί να με αντικαταστήσει με κάποιον που να είναι καλύτερος για την αναπτυξιακή πολιτική».

Είπε επίσης ότι η επένδυση στον ΟΛΠ είναι πολύ καλή, ότι ο ΟΣΕ πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, οτι πρέπει να επανεξεταστεί η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ότι το τίμημα για το Ελληνικό που είναι το καλύτερο φιλέτο της Μεσογείου πολύ χαμηλό, αλλά η αλήθεια είναι οτι δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον λόγω κρίσης και ότι στη ΔΕΗ η είσοδος ξένων επενδυτών δεν είναι απαραίτητη σε καμία περίπτωση.

Κατά τα άλλα ο κ. Βαρουφάκης απέφυγε να προσδιορίσει οποιοδήποτε αριθμό ή ποοστικό στοιχείο παρόλο που ρωτήθηκε επανειλημμένως και ακολούθησε την τακτική της δημιουργίας «δημιουργικής ασάφειας» ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αν πάμε στη δραχμή θα είναι σαν να γυρίζουμε στη Νεολιθική εποχή και ότι δεν υπάρχει περίπτωση πιστωτικού γεγονότος.

Είπε επίσης ότι πηγαίνει στο Eurogroup με έξι μεταρρυθμίσεις για να συζητήσει ποιές από αυτές είναι άμεσα εφαρμόσιμες και τόνισε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα βρεθεί συμφωνία με τους εταίρους.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός οτι ο Υπουργός δήλωσε «μη ενημερωμένος» για τη σύμβαση της ΔΕΗ που προβλέπει αυξήσεις μισθών 8-10% και είπε οτι δεν θα σχολιάσει αν δεν ενημερωθεί.

Τέλος επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησης για μείωση του πλεονάσματος κάτω από 4,5% για φέτος , ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η οικονομία και οτι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία και τη συζητάνε οι εταίροι.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:17 - 03 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.