ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο 38% η προσδοκία των επενδυτών για διάσπαση της ευρωζώνης μέσα σ' ένα χρόνο

13:27 - 03 Μαρ 2015 | Οικονομία
Στο 38% η προσδοκία των επενδυτών για διάσπαση της ευρωζώνης μέσα σ' ένα χρόνο
Σε υψηλό δύο ετών βρίσκεται ο βαθμός προσδοκίας των επενδυτών για διάσπαση της ευρωζώνης, ακόμα και μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, μεταδίδει το Reuters.

Ο δείκτης Sentix Euro Break-up Index (EBI) βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο του από τον Μάρτιο του 2013, με το 38% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι το μπλοκ του ευρωπαϊκού νομίσματος θα διασπαστεί τους επόμενους 12 μήνες, ενώ τον Ιανουάριο το ποσοστό αυτό ήταν 24,3%.

 

Η νέα έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα 26-28 Φεβρουαρίου, μεταξύ 980 (κυρίως Γερμανών) θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών.

 

«Το νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι πειστικό, αλλά μια έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι πλέον βέβαιο πως θα είναι ένα μόνιμο θέμα μεταξύ των επενδυτών για τους επόμενους μήνες», αναφέρει ο Sebastien Wanke, ανώτερος αναλυτής του δείκτη.

 

Οι προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ στον επόμενο χρόνο αυξήθηκαν στο 37,1% από το 22,5%. Δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων στα μέσα Φεβρουαρίου έδινε μία στις τέσσερις πιθανότητες να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη το 2015.

 

Ο δείκτης (ΕΒΙ) διαμορφώθηκε στο 73% τον Ιούλιο του 2012 και το χαμηλότερο επίπεδο ήταν στο 7,6% τον Ιούλιο του 2014. Η τελευταία φορά που το ποσοστό ήταν τόσο υψηλό, ήταν μετά από τις αδιέξοδες εκλογές στην Ιταλία και μια τραπεζική κρίση στην Κύπρο που οδήγησε στη διάσωσή της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.