ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός και παρενέργειες…

17:35 - 03 Μαρ 2015 | Οικονομία
Αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός και παρενέργειες…
Από την μια μεριά κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν πως τα «έξοδα» του Μαρτίου έχουν εξασφαλιστεί και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες ενδείξεις όντος μπορεί να είναι έτσι τα πράγματα, όμως άνθρωποι του χώρου οι οποίοι γνωρίζουν το σκεπτικό των αγορών υποστηρίζουν πως δεν αποκλείεται η χώρα να μην γλυτώσει τελικά μια νέα υποβάθμιση.

Η άποψη αυτή εδράζεται στο ότι από την στιγμή που το Δημόσιο θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με λεφτά που ανήκουν σε θεσμικούς φορείς και καταναλώνονται για τις εκάστοτε ανάγκες τους, πρόκειται για αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό, διαδικασία που επιβεβαιώνει την αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεων από πραγματικές ταμειακές ροές. Δηλαδή στάση πληρωμών.


Συν του ότι όταν αφαιρούνται κεφάλαια από μια πηγή τα οποία με δεδομένη την όλη κατάσταση της οικονομίας δεν θα έμεναν σε αδράνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να επιστραφούν και βέβαια το ερωτηματικό που γεννάται είναι το που θα τα βρει το Δημόσιο για να τα επιστρέψει και κυρίως το κατά πόσο η «αποπληρωμή» δανείου δεν θα εκτροχιάσει το πρόγραμμα πληρωμών των φορέων.


Εντωμεταξύ νέες εντυπώσεις προκαλεί το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα για δήθεν απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά 40 Δήμων προκειμένου να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις μέσα στο Μάρτιο.


Η ενόχληση του ΥΠΟΙΚ οφείλεται στο ότι για τα κεφάλαια αυτά που υπολογίζονται στα 2,6 δισ. ευρώ περίπου,  φαίνεται να υπάρχει μια άτυπη απόφαση άλλα και διαβεβαίωση της Κυβέρνησης προς την τοπική αυτοδιοίκηση, να μην πειραχτούν παρά μόνο στην έσχατη περίπτωση, δεδομένου πως υπάρχουν και εκεί σημαντικότατες τρέχουσες ανάγκες σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση των οικονομικών των Δήμων.


Από την πλευρά του ο Γ. Σταθάκης ο οποίος έκανε λόγο για κρυφά αποθέματα της κυβέρνησης προκειμένου να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία της για κάποιες ακόμα εβδομάδες, προφανώς δεν αναφερόταν σε κάποιο κρυφό ταμείο αλλά στα λεφτά των θεσμικών φορέων που προαναφέρθηκαν που βρίσκονται κατατεθειμένα στην ΤτΕ.

 

Α.Τ.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:50 - 05 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.