ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ν.Βαλαβάνη: 100 δόσεις αλλά χωρίς «κούρεμα» κεφαλαίου-Έκτακτη ρύθμιση για τον Μάρτιο

10:20 - 04 Μαρ 2015 | Οικονομία
Ν.Βαλαβάνη: 100 δόσεις αλλά χωρίς «κούρεμα» κεφαλαίου-Έκτακτη ρύθμιση για τον Μάρτιο
Την πρόθεσή έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο με την ρύθμιση των 100 δόσεων ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο εξέφρασε σήμερα το πρωί στο Mega η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη η οποία διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο δεν μπαίνει στη διαπραγμάτευση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Επεσήμανε δε  ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια, καθώς πρόκειται για νομοσχέδιο που θα έχει δημοσιονομικό όφελος για το κράτος ενώ πρόσθεσε ότι είναι έτοιμο και απαιτούνται 1-2 μόνο νομοτεχνικές βελτιώσεις.

 

Δεν θα περιλαμβάνει, ωστόσο, το μέρος που προέβλεπε «κούρεμα» κεφαλαίου, με την κυρία Βαλαβάνη να τονίζει ότι δεν πρόκειται για ήττα της αλλά για παραδοχή ότι πρέπει να εισακουστεί και η γνώμη των επιχειρησιακών παραγόντων του υπουργείου αλλά και των ειδικών που εκτιμούσαν ότι δεν ήταν σωστό μέτρο, σε αντίθεση με την ίδια αλλά και πολλούς στην κυβέρνηση.

 

Επίσης με τροπολογία που πρόκειται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα εφαρμοστεί έως το τέλος Μαρτίου.


Η ρύθμιση αυτή είναι ανεξάρτητη από το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και προβλέπει τη διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη εφόσον ο φορολογούμενος αποπληρώσει εξ ολοκλήρου την αρχική οφειλή.


Όπως ανακοίνωσε η Νάντια Βαλαβάνη, η ρύθμιση θα εφαρμοστεί μόνο έως το τέλος Μαρτίου.


Οι φορολογούμενοι αποπληρώνοντας το σύνολο της αρχικής οφειλής προς την εφορία θα μπορούν να διαγράφουν το σύνολο των προσαυξήσεων και προστίμων που έχουν επιβληθεί επειδή η οφειλή τους έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.


Στη ρύθμιση θα υπάρχει πρόβλεψη και για εκείνους που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το σύνολο του αρχικού κεφαλαίου της οφειλής. Όπως είπε η κ. Βαλαβάνη, οι φορολογούμενοι καταβάλλοντας όποιο ποσό μπορούν για την αρχική οφειλή τους, θα διαγράφουν αντίστοιχο ποσό προσαυξήσεων και προστίμων.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:02 - 04 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.