ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρουφάκης: Λέμε όχι στο "νυν υπέρ πάντων ο αγών" για μια δόση

00:25 - 05 Μαρ 2015 | Οικονομία
Βαρουφάκης: Λέμε όχι στο "νυν υπέρ πάντων ο αγών" για μια δόση
Η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα καθώς τα περιθώρια στενεύουν.  «Εχουμε εναλλακτικό σχέδιο» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης, από βήματος Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου απαντώντας στο ερώτημα τι θα κάνει η Ελλάδα αν δεν λάβει τις τελευταίες δόσεις, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ποιο είναι αυτό. «Λέμε όχι στο 'νυν υπέρ πάντων ο αγών' για μια δόση» σχολίασε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα συζητήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα που βρίσκεται στην Κύπρο, όπου συνεδριάζει η διοίκηση της ΕΚΤ. Με νόημα πάντως, πηγές του Μαξίμου σημειώνουν ότι «ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Στουρνάρας θα συμβάλλει τα μέγιστα για την πλήρη αποκατάσταση, και με όλα τα «εργαλεία», της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας»

Πάντως ο Υπουργός Οικονομικών πιστός στη γνωστή γραμμή τόνισε ότι «δεν υπάρχει μεθόδευση για ένα τρίτο δάνειο», κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές στην Ευρώπη για την ανάγκη ενός νέου δανείου 30 ως 50 δισ. ευρώ. «Εμείς θέλουμε να ξεφύγουμε από το δανεισμό αλλά δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός αλλά τρεις» σχολίασε και αναφέρθηκε στις επενδύσεις, στα πρωτογενή πλεονάσματα και στις αποπληρωμές του χρέους. «Εμείς καλούμαστε να λύσουμε την εξίσωση» είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις στο Eurgroup της Δευτέρας και είτε σε αυτό, είτε στο επόμενο, θα εισέλθουμε σε τροχιά σταθεροποίησης. Ο Υπουργός χαρακτήρισε «σταθεροποιητικό παράγοντα στην Ευρώπη» την καγκελάριο Μέρκελ εκτιμώντας ότι η αναφορά που έκανε στην τρόικα οφείλεται στη δύναμη της «αδράνειας» (συνήθειας) επειδή χρησιμοποιούσαμε για πολλά χρόνια αυτή τη λέξη.
«Εμείς θεωρούμε ότι η τρόικα έχει τελειώσει, γιατί το μνημόνιο έχει τελειώσει» σχολίασε, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η συνάδελφοί του στο Eurogroup χρησιμοποιούν τη λέξη αυτή.

Ο Υπουργός προανήγγειλε περικοπή δαπανών ως ισοδύναμο για το κόστος του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση. «Έχουμε ήδη βρει αυτό που ονομάζεται ισοδύναμα από περικοπή δαπανών και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν δρομολογηθεί» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, όταν ρωτήθηκε για την αναφορά Γιούνκερ σε ισοδύναμα μέτρα και για το κόστος που θα έχει το νομοσχέδιο κατά της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτές που έχουν μπει σε μια νομική διαδικασία και υπάρχουν εμπλεκόμενοι, αυτές που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον» δήλωσε για τις ιδιωτικοποίησεις περιγράφοντας ένα πλαίσιο «joint venture» (δηλαδή ΣΔΙΤ) ειδικά στους τομείς που δεν μπορεί να επενδύσει το Δημόσιο. Εστιάζοντας στις επενδύσεις ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορούσε να εκπονήσει ένα New Deal με την έκδοση των δικών της ομολόγων.
 
Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:42 - 05 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.