ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τη "μπάλα" στο Eurogroup στέλνει η ΕΚΤ - Μομφές Δραγασάκη κατά Ντράγκι

19:49 - 05 Μαρ 2015 | Οικονομία
Τη "μπάλα" στο Eurogroup στέλνει η ΕΚΤ - Μομφές Δραγασάκη κατά Ντράγκι
Σε στραγγαλισμό,  οδηγεί  τα δημόσια οικονομικά, η απόφαση της ΕΚΤ, να απορρίψει  το αίτημα της Αθήνας για αύξηση του ορίου για έκδοση εντόκων γραμματίων Δημοσίου, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα μετέχει στο QE ως χώρα που βρίσκεται σε οικονομικό πρόγραμμα και υπό αξιολόγηση. Μονόδρομος πλέον για την Αθήνα, η συνεδρίαση του Eurogroup, για μια συμφωνία που θα επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομιας.

Τα περιθώρια χρηματοδότησης των κρατικών αναγκών στενεύουν πλέον δραματικά, καθώς ο ένας  από τους τρεις θεσμούς, δείχνει το δρόμο της αξιολόγησης και της συμφωνίας με τους εταίρους, για τη συνέχιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.


Άλλωστε στις δηλώσεις του ο Μάριο Ντράγκι, το είπε ξεκάθαρα ότι για να ομαλοποιηθεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, θα πρέπει το πρόγραμμα να ξαναμπεί σε τροχιά. 


«Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξεκινήσει τη χρηματοδότηση υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι είναι στη θέση τους. Αυτοί οι όροι αφορούν πρόοδο, που θα υποδεικνύει ότι προχωρά η πορεία για επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος» επισήμανε απαντώντας σε ερώτηση για τις προϋποθέσεις, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και η ευρωτράπεζα να ξανακάνει αποδεκτά ως ενέχυρα για παροχή ρευστότητας τα ελληνικά ομόλογα. 

Ως υπεύθυνη δε για τη διακοπή αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο Ντράγκι έδειξε την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι οι δηλώσεις και η ρητορεία της δεν άφηνε άλλη επιλογή.


Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η  απόφαση της ΕΚΤ δεν δημιουργεί κανέναν επιπρόσθετο πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ότι εργάζεται για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.


Πλέον όμως εκτός του εσωτερικού δανεισμού με την εκμετάλλευση των διαθέσιμων αποθεματικών των φορέων, η ελληνική κυβέρνηση, έχει μόνο μία επιλογή:  Την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου πακέτου μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup της Δευτέρας, ώστε να μπορέσει μετά από μια συμφωνία με τους εταίρους, να προχωρήσει στην εκταμίευση μέρους ή και ολόκληρης της δόσης που απομένει για να ανασάνει η ελληνική οικονομία. 


Στο πλαίσιο αυτό οι διαβουλεύσεις με τους  εταίρους είναι συνεχείς, ενώ διαρκείς είναι και οι  συσκέψεις σε υπουργικό επίπεδο, για την παρουσίαση μιας επαρκούς και πλήρως κοστολογημένης πρότασης , που θα αποσπάσει το πρώτο ναι από τους δανειστές.

 

Δυσαρέσκεια Δραγασάκη για την απόφαση της ΕΚΤ

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, εξέφρασε τη δυσαρεσκεία του για την απόφαση της ΕΚΤ, λέγοντας ότι δεν αντανακλά τους όρους της συμφωνίας του Eurogroup, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο της εξειδίκευσής των μέτρων, που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Όπως είπε, ακόμα και αν επανέρχονταν το waiver δεν θα υπήρχαν θεαματικά αποτελέσματα. «Για εμάς το άμεσο θέμα είναι να αυξηθεί το όριο στα έντοκα γραμμάτια», ξεκαθάρισε.


Αναφερόμενος δε στο θέμα της ρευστότητας παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν είναι οξύ. «Δεν έχουμε ποιο σοβαρό πρόβλημα απ’ ότι είχαμε αμέσως μετά τις εκλογές του 2012 οπότε αυξήθηκε το όριο έκδοσης εντόκων», είπε και αναρωτήθηκε γιατί υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.


Σημείωσε ότι ο Μάριο Ντράγκι είπε θετικά πράγματα, για την φερεγγυότητα των τραπεζών αλλά και την σημασία του να υπάρχουν διαθέσιμα τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για τις τράπεζες αλλά σήμερα φάνηκε πως η απόφαση της ΕΚΤ δεν έχει ενσωματώσει ακόμα τη συμφωνία που πετύχαμε στο τελευταίο Eurogroup.


Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος  ότι  μετά το Eurogroup της Δευτέρας μπορεί να «ανοίξει» η ρευστότητα και  χαρακτήρισε θετικές τις πρόσφατες τοποθετήσεις από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, που άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο εκταμίευσης τμήματος της δόσης με ορισμένες προϋποθέσεις.

Στις μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν ανέφερε τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και τη δημιουργία ποιο σταθερής φορολογικής διοίκησης. «Το πακέτο είναι απόλυτα επεξεργασμένο και όπου χρειάζεται υπάρχουν ποσά», τόνισε.

 

Στις σκέψεις της Αθήνας υπάρχει πάντως και η παράμετρος  της  πολιτικής  λύσης στο Eurogroup τη Δευτέρα, ώστε  να μην ανακύψει «ατύχημα» για τη χρηματοδότηση της χώρας. 

 

Το μόνο θετικό από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ,  για την κυβέρνηση  και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι η συνέχιση της χρηματοδότησης, έστω και με το «σταγονόμετρο»,  των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, να τις χρηματοδοτήσει με επιπλέον  500 εκατ. ευρώ.


Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, την Παρασκευή το πρωί στο Μαξίμου, στη διάρκεια της οποίας θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό, για τη συνεδρίαση και τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:26 - 05 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.