ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύσκολη εβδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο

18:00 - 06 Μαρ 2015 | Οικονομία
Δύσκολη εβδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο
Στο χαμηλό ημέρας και στις 850 μονάδες με πτώση 0.85% και συνολικό τζίρο 66 εκατ. ευρώ έκλεισε την Παρασκευή η αγορά της Αθήνας συνέπεια της στάσης αναμονής και της επιφυλακτικότητας που πηγάζει από το δύσκολο όπως αναμένεται Eurogroup της Δευτέρας.

Ανεξάρτητα των ευκαιριακών διακυμάνσεων της αγοράς και των τεχνικού τύπου κινήσεων και προς τις δυο κατευθύνσεις, γεγονός αποτελεί πλέον πως η μεγάλη μάζα των ξένων επενδυτών όλων των επίπεδων, προχώρα σε μείωση θέσεων στα Ελληνικά Blue Chips και μάλιστα η διαδικασία αυτή φαίνεται πως έχει ξεκινήσει από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου.


Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως οι ευκαιρίες για γρήγορα κέρδη θα πάψουν να υπάρχουν δεδομένου πως τα τρέχοντα επίπεδα θεωρούνται σχετικά ασφαλή από τους traders ώστε να δοκιμάσουν την τύχη τους και με  long τοποθετήσεις, ωστόσο σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια αγορά που δεν απευθύνεται σε επενδυτές που θέλουν να κοιμούνται ήσυχοι.


Επίσης πρέπει να σημειωθεί πως από την στιγμή που μεγάλες εντολές πωλήσεων δείχνουν να έχουν ολοκληρωθεί και στον βαθμό που δεν θα προκύψουν νέες, τότε τα περιθώρια για ένα νέο ριμπάουντ αυξάνονται με την επισήμανση πάντα πως σήμερα είναι Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα εκκρεμεί το κρίσιμο Eurogroup.


Προσπαθώντας κανείς να αποκωδικοποιήσει την μεγάλη εικόνα του ΧΑ το τελευταίο διάστημα αυτό που προκύπτει πια και επίσημα και  βάση των στατιστικών στοιχείων του προηγούμενου μήνα είναι πως από τις αρχές του Φεβρουαρίου και μετά οι ρευστοποιήσεις των ξένων είναι αθρόες και της τάξεως των 305 εκατ. ευρώ μόνο από το Λονδίνο.


Ενώ προκύπτει ξεκάθαρα πως αυτές κατά κύριο λόγο προήρθαν από την κατηγορία «ξένοι θεσμικοί επενδυτές» δηλαδή από τα hedge funds.


Την ίδια στιγμή από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται πως στην πλευρά των αγοραστών το ίδιο διάστημα ήταν έλληνες ιδιώτες επενδυτές, οι εγχώριες τράπεζες και τα επίσης ελληνικά Αμοιβαία Κεφάλαια. Αυτές είναι και οι «δυνάμεις» διατηρούν την αγορά σε κάπως αξιοπρεπή επίπεδα, όμως είναι αμφίβολο αν η ρευστότητα που διαθέτουν επαρκεί για να συνεχίσουν να στηρίζουν τις αποτιμήσεις.


 Πάντως ένα  ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με το ότι χαρτοφυλάκια από τις ΗΠΑ και την Γαλλία «έβαλαν πλάτη»  πραγματοποιώντας αγορές άνω των 130 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να μειωθεί σε ένα βαθμό το αρνητικό ισοζύγιο αγορών-πωλήσεων από την πλευρά των ξένων.  


 Υπενθυμίζεται πως οι διαχειριστές από την απέναντι πλευρά του ωκεανού ήταν αγοραστές και τον Ιανουάριο, αλλά το ότι στο τέλος του μήνα η εικόνας παρουσιάζεται θετική δεν σημαίνει πως πρόκειται για μακροπρόθεσμου χαρακτήρα τοποθετήσεις αλλά κερδοσκοπικές, δεδομένου πως ο Φεβρουάριος ξεκίνησε από τις 720 μονάδες και έκλεισε στις 904, ενώ σήμερα βρίσκεται στην περιοχή των 850 μονάδων.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:48 - 12 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.