ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι λεπτομέρειες της λίστας, η κλεψύδρα που αδειάζει και το αδιάλλακτο Βερολίνο

19:30 - 06 Μαρ 2015 | Οικονομία
Οι λεπτομέρειες της λίστας, η κλεψύδρα που αδειάζει και το αδιάλλακτο Βερολίνο
Σε ασφυκτικό κλοιό, βρίσκεται η κυβέρνηση, όσον αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης. Παρότι σύμφωνα με το Reuters, το ΥΠΟΙΚ, αποπλήρωσε τη πρώτη δόση οφειλών για το μήνα Μάρτιο στο ΔΝΤ, οι πηγές χρημάτων στερεύουν την ώρα μάλιστα που Ευρώπη και ΕΚΤ, πιέζουν την Αθήνα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, για να λάβει τα χρήματα της τελευταίας, δόσης. Η ελληνική κυβέρνηση απαντά με νέα εμπλουτισμένη λίστα επτά μεταρρυθμίσεων και επιδιώκει να επισπεύσει τις διαδικασίες και η συμφωνία να ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο.

Μετά την άρνηση της ΕΚΤ, να αυξήσει το όριο δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων, απόφαση την οποία η κυβέρνηση υποδέχτηκε με βολές κατά του Ντράγκι και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να δηλώνει ότι στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ότι η ΕΚΤ, «έχει ακόμα τη θηλιά γύρω από το λαιμό μας», ήρθαν και τα απογοητευτικά νέα από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ότι κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, δεν αναμένονται αποφάσεις, για την  εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δις ευρώ.


Με το χρόνο να τρέχει αντίστροφα για το Eurogroup της Δευτέρας, η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε νέα εμπλουτισμένη λίστα διαρθρωτικώνμεταρρυθμίσεων στις Βρυξέλλες, με στόχο να επισπεύσει τις διαδικασίες, ολοκλήρωσης της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην επιστολή εκτός των μέτρων,  η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να ξεκινήσουν σε υψηλό επίπεδο οι συζητήσεις με τους θεσμούς σχετικά με την πιθανή επόμενη συμφωνία, όπως προέβλεπε η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη. Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει η επόμενη συμφωνία να έχει τη μορφή ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.


Στην επιστολή επισυνάπτονται και  λεπτομέρειες σχετικά με επτά από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση.


 Έτσι σύμφωνα με την κυβέρνηση οι ελληνικές αρχές:

  • σχεδιάζουν την ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου αλλά και την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων μέσω της ενοποίησής του με το υπάρχον γραφείο του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο λειτουργεί στη Βουλή και συνδέεται με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
  •  προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κατάρτισης του Προϋπολογισμού. Αυτές οι βελτιώσεις θα περιλαμβάνουν τα ανώτατα όρια σε δαπάνες ώστε να ενισχυθεί η τήρηση του Προϋπολογισμού κατά την διάρκεια του έτους.Οι βελτιώσεις θα περιλαμβάνουν την αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον προϋπολογισμό.

  • στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής, προτείνουν  να συγκροτηθεί ένα σώμα στελεχωμένο από μη επαγγελματίες. Η σύνθεση του σώματος θα ανανεώνεται ανά μικρά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από δυο μήνες) κατόπιν σύντομης σχετικής εκπαίδευσης.
  • Βελτιώνουν τη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • εντάσσουν για πρώτη φορά στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων τη συλλογή δημοσίων εσόδων,  από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου

    Τα Δημόσια Έσοδα θα μπορούσαν να αυξηθούν από:
  • την πώληση αδειών σε παρόχους ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών σε εύλογη/δίκαιη τιμή
  • την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής εμπειρίας για την αυστηρή ηλεκτρονική παρακολούθηση της όλης διαδικασίας
  • την ενίσχυση/θωράκιση της υπάρχουσας ελληνικής νομοθεσίας (ν. 4002/2011)

Με βάση τις διαθέσιμες εκτιμήσεις, ο συνολικός όγκος συναλλαγών στον τομέα των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα ξεπερνά τα τρία δις. ευρώ ετησίως.  Βάσει εύλογων υπολογισμών, τα πρόσθετα Δημόσια Έσοδα από τη φορολόγηση των αδειοδοτημένων ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκ. ευρώ ετησίως.

  • εισάγει νομοθεσία που θα απαγορεύει τις υπηρεσίες του δημοσίου να ζητούν (από πολίτες και υπηρεσίες) έγγραφα που βεβαιώνουν πληροφορίες, τις οποίες το κράτος ήδη κατέχει (εντός της ίδιας ή κάποιας άλλης υπηρεσίας).  Προτερήματα της προτεινόμενης δράσης: Μεγάλη μείωση στις χαμένες ώρες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που τώρα σπαταλούν μέρες να συλλέγουν τα απαραίτητα έγγραφα από διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου με σκοπό να τα προσκομίσουν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες –ένα νέα κίνητρο για ψηφιοποίηση –ουσιαστική καλή θέληση για τον δημόσιο τομέα

  • Καταθέτει σχέδιο νόμου που εμπεριέχει μέτρα άμεσης ανακούφισης της ακραίας φτώχειας, με παροχή κουπονιών σίτισης (για την αποφυγή του κοινωνικού στιγματισμού οι δικαιούχοι θα χρησιμοποιούν μια "έξυπνη κάρτα"), επιδόματος ενοικίου και δωρεάν ρεύματος.

    Το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί για τα παραπάνω μέτρα ανέρχεται συνολικά στα 200,29 εκατομμύρια ευρώ. Προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομική ισορροπία, η ελληνική Κυβέρνηση σχεδιάζει να εξοικονομήσει τους απαιτούμενους πόρους από δύο τομείς:

  • Τη μείωση του λειτουργικού κόστους και των γενικών εξόδων κάθε Υπουργείου (υπολογίζεται εξοικονόμηση 60,9 εκατομμυρίων ευρώ)

  • Την εισαγωγή ενός νέου συστήματος ανάθεσης δημόσιων διαγωνισμών/συμβάσεων σε κάθε Υπουργείο, κίνηση που θα αποφέρει εξοικονόμηση 140 εκατομμυρίων ευρώ.


Στην επιστολή η κυβέρνηση αναφέρει ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, ώστε οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις να αποτελέσουν μια πρώτη δέσμη συμφωνίας ενόψει της ολοκλήρωσης της συμφωνίας τον Απρίλιο. 


Δεν φτάνει ο χρόνος για την αξιολόγηση της λίστας λένε Ευρώπη και Βερολίνο

Η πρόταση ελήφθη, ωστόσο σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα χρονικά περιθώρια μέχρι το  Eurogroup, της Δευτέρας, δεν επιτρέπουν την εις βάθος ανάγνωσή της και ανάλυσή της, με αποτέλεσμα και να φτάσει αυτή στο τραπέζι της συνεδρίασης να μην μπορεί να αξιολογηθεί από τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.


Κι αυτό, γιατί όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει προηγουμένως να γίνει τεχνική επεξεργασία των μέτρων και να υπάρξει έγκριση από τους εκπροσώπους των δανειστών, τους θεσμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμικών εκπροσώπων θα πρέπει να εντατικοποιηθούν, καθώς πρώτα θα πρέπει να αξιολογηθεί το πακέτο από τους εκπροσώπους των θεσμών και μετά θα έρθει στο Eurogroup.

Για αυτό το λόγο άλλωστε ο ίδιος αξιωματούχος της Ευρωζώνης απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει απόφαση για τμηματική εκταμίευση της δόσης των 7,2 δις ευρώ που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα, καθώς όπως εξήγησε  θα πρέπει προηγουμένως να υπάρχει πλήρης εικόνα για τα μέτρα και ότι αυτά θα πρέπει να είναι κοστολογημένα. 


Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Βολφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, έστελνε νέο μήνυμα πίεσης στην Αθήνα, πως όσο πιο γρήγορα η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, τόσο πιο γρήγορα θα εκταμιευθούν και τα χρήματα.


«Είναι στο χέρι της Ελλάδας πόσο γρήγορα θα προχωρήσει» τόνισε ο κ. Γιέγκερ και επανέλαβε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να εφαρμοστεί, να αξιολογηθεί από τους τρεις θεσμούς και, εάν η αξιολόγηση είναι θετική, τότε και μόνο το Eurogroup θα μπορεί να αποφασίσει να εκταμιευθούν τα χρήματα.

Παράλληλα κυβερνητική πηγή στη Γερμανία ανέφερε πως «η Αθήνα λέει ότι πρόκειται για χρηματοδοτική γέφυρα, ενώ στην πραγματικότητα, πρόκειται για το πρόγραμμα Σαμαρά με κάποιες ευελιξίες. Γνωρίζουμε ότι η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση είναι μεγάλη. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να γίνει ατύχημα».



Η απάντηση της κυβέρνησης

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές, σημειώνουν ότι στο Eurogroup της Δευτέρας η Ελλάδα θα θέσει το πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, πλαίσιο που βασίζεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε όχι μόνο η χώρα αλλά και οι εταίροι. «Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, όπως παρουσιάζονται και στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών» λένε.

Στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, συμπληρώνουν, θα ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της χώρας, διαδικασία η οποία και θα αποτελέσει το έναυσμα για να αλλάξει το κλίμα, αλλά και oι αποφάσεις στην ΕΚΤ. 

«Μέσα στην εβδομάδα ακούστηκε ότι οι προτάσεις απορρίφθηκαν σε μία υποτιθέμενη συνεδρίαση του EW-Group. Σήμερα ακούγεται ότι θα απορριφθούν επειδή δεν συνεδρίασε το EW-Group. Αυτά είναι σενάρια εκτός πραγματικότητας» λένε χαρακτηριστικά. 

Η διαδικασία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται, σημειώνουν και αναφέρονται στις επαφές του πρωθυπουργού την ερχόμενη εβδομάδα, ο οποίος θα μιλήσει στον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής του Οργανισμού, Άνχελ Γκουρία. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συναντηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Για μια ακόμα φορά διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν την καταστροφή της χώρας και «πιστωτικό γεγονός» που θα οδηγούσε σε χρεοκοπία την Ελλάδα, τονίζουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι η δόση στο ΔΝΤ πληρώθηκε κανονικά, καθώς και ότι καλύφθηκε η έκδοση εντόκων γραμματίων δημοσίου. «Η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη» τονίζουν.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:54 - 06 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.