ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερασιτέχνες «αστυνομικοί του ΦΠΑ» στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής

20:55 - 06 Μαρ 2015 | Οικονομία
Ερασιτέχνες «αστυνομικοί του ΦΠΑ» στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής
Ερασιτέχνες εφοριακούς, αναμένεται  να στρατολογήσει  η κυβέρνηση, στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Η ρηξικέλευθη πρόταση περιλαμβάνεται στη λίστα των επτά μεταρρυθμίσεων, που έστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες για την υλοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup και αναμένεται να απασχολήσει τις επόμενες ημέρες, Ελλάδα και Ευρώπη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ανταποκριτή των FT στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ ο υπουργός Οικονομικών προτείνει την επιστράτευση «φοιτητών, ενοικιαστών ακόμα και τουριστών» για να υπηρετήσουν ως μυστικοί «εφοριακοί».


Η επίσημη ονομασία που χρησιμοποιεί ο κ. Βαρουφάκης για την κατηγορία των «αστυνόμων του ΦΠΑ» είναι "'Onlookers' VAT Evasion-Fighting Scheme", και προβλέπει ότι ένα μεγάλος αριθμός απλών «παρατηρητών» θα βοηθήσει την κυβέρνηση στο κυνήγι εκείνων που αποφεύγουν να πληρώσουν τους φόρους τους.


Το σκεπτικό του Υπουργείου Οικονομικών βασίζεται σε ένα απλό θεώρημα: και μόνο η "είδηση" ότι χιλιάδες απλοί "παρατηρητές" θα βρίσκονται παντού, εξοπλισμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας εκ μέρους των φορολογικών αρχών, φτάνει για να αλλάξει τάχιστα τη φοροδοτική συμπεριφορά.


Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο κατά τους FT:

  •  οι ερασιτέχνες διώκτες της φοροδιαφυγής,  θα προσλαμβάνονται για ένα αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα, που δεν θα είναι μεγαλύτερο των δύο μηνών, δεν θα έχουν δικαίωμα  επαναπρόσληψης και μετά από κάποια βασική εκπαίδευση, καλωδιομένοι με συσκευές καταγραφής ήχους και εικόνας θα υποδύονται τους  πελάτες .

  • στους νέους  «εφοριακούς», περιλαμβάνονται και τουρίστες «σε δημοφιλείς περιοχές υψηλής φοροδιαφυγής», που θα πληρώνονται με την ώρα και «θα είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτοί από τους φοροφυγάδες».
Τελευταία τροποποίηση στις 20:56 - 06 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.