ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλογοσκούφης: Η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται

14:36 - 29 Νοε 2006 | Οικονομία
Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία θα συνεχισθούν με ηπιότερους όμως ρυθμούς, τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων Eurogroup και Ecofin.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι φτάσαμε στο τέλος του δρόμου ή ότι βγήκαμε από τη διαδικασία της επιτήρησης» είπε ο υπουργός, δεδομένου ότι η χώρα μας ακόμα έχει υψηλό δημόσιο χρέος.

Να σημειωθεί ότι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών στο σκέλος της διαχείρισης του δημοσίου χρέους έχουν καταδείξει και επισήμως τα στοιχεία του υπουργείου, σύμφωνα με τα οποία, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ανήλθε στις 30 Σεπτεμβρίου στα 227,1 δισ. ευρώ, έναντι 224,8 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί στις 30 Ιουνίου, σημειώνοντας έτσι αύξηση 1,04% σε ένα τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός προσβλέπει σε χρέος ύψους 226,087 δισ. ευρώ ή ποσοστό 116,2% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Τέλος, σε ότι αφορά στις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Ecofin, ξεχωρίζει η συμφωνία - που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2007 - για αύξηση των ορίων απαλλαγής από ΦΠΑ και τέλη για ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Ε.Ε από τρίτες χώρες. Μέχρι σήμερα η απαλλαγή ισχύει για αγαθά αξίας έως 175 ευρώ.

Με βάση τις αποφάσεις, θα διευρυνθεί το όριο στα 300 ευρώ για όσους εισέρχονται με χερσαία μέσα στην Ε.Ε από τρίτες χώρες και στα 430 για τους από αέρος και θαλάσσης ταξιδιώτες.

Μάριος Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.