ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα πυρά ΣΕΒ κατά κυβέρνησης

15:10 - 29 Νοε 2006 | Οικονομία
Νέα «πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος κατηγορώντας την για άτολμη εξουσία και ανέξοδη ρητορεία που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών. Την ίδια στιγμή ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τις προσπάθειες της κυβέρνησης για κάλυψη του ελλείμματος της ανταγωνιστικότητας προκείμένου να βγει η χώρα από τον «ύπνο του εφησυχασμού» φαίνεται να κυριαρχεί.

«Η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, μέσω ενός μοντέλου που στηρίζεται στην κατανάλωση και στις κρατικές ενέσεις, καθώς και η εμφανιζόμενη τιθάσευση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δεν ισοσκελίζουν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, προσθέτοντας επίσης ότι λαμβάνοντας υπόψιν το διπλασιασμό του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, που έφτασε το 11% του ΑΕΠ, καθώς και την αύξηση του δημόσιου χρέους που δεν προκύπτει από δημοσιονομικό έλλειμμα, σε άλλες εποχές θα υποτιμούσαμε τη δραχμή ενώ τώρα υποτιμούμε την ποιότητα της ζωής μας.

Παρουσιάζοντας τη «θέση» του ΣΕΒ για την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι ο εκσυγχρονισμός του θα πρέπει να διέπεται από νέες αξίες που θα αναδεικνύουν την κοινωνική προστασία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το κράτος δικαίου.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης ο πρόεδρος του ΣΕΒ παρουσίασε αναλυτική δέσμη προτάσεων οι οποίες όπως είπε στοχεύουν στην αποτελεσματική θωράκιση της οικονομίας όπως και την άμεση ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Ειδικότερα, οι προτάσεις του ΣΕΒ, οι οποίες θα κατατεθούν στο αρμόδιο κοινοβουλευτικό όργανο, επεκτείνονται σε τρεις τομείς: την παιδεία, το σύγχρονο κράτος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Παιδεία

Η Συνταγματική Αναθεώρηση οφείλει να ενσωματώσει εκείνες τις αρχές που θα διασφαλίζουν τον ριζικό εκσυγχρονισμό σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού μας συστήματός.Απαιτείται έτσι η συνολική αναμόρφωση του άρθρου 16 και όχι μόνο ορισμένων παραγράφων του.

Σύγχρονο Κράτους Δικαίου με ισονομία, ποιότητα και αποτελεσματικότητα

Το σύγχρονο Κράτος Δικαίου απαιτεί ποιότητα:

* Στην εκτελεστική λειτουργία- μετον καθορισμό χρονικών ορίων στην ανταπόκρισή της,
* Στη νομοθετική λειτουργία- με την αναμόρφωση του θεσμού της νομοθετικής εξουσιοδότησης και την κατάρτιση ουσιαστικών εκθέσεων για τις επιπτώσεις του νόμου στην ανταγωνιστικότητα και στα δημοσιονομικά,
* Στην απονομή της δικαιοσύνη με την ταχύτερη διεξαγωγή δικών.

Οι αρχές της ανοιχτής οικονομίας με ελεύθερο ανταγωνισμό θα πρέπει να ενσωματωθούν στον νέο καταστατικό μας χάρτη –όπως έχει ήδη συμβεί και στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα- με τροποποίηση του άρθρου 106.

Εξάλλου, ονέος Καταστατικός Χάρτης πρέπει να ενσωματώσει τις έννοιες και αξίες που περιλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και οι οποίες εστιάζονται στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων, στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας και στην αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.

Τέλος, το σύγχρονο Κράτος Δικαίου πρέπει να αναγνωρίζει ότι ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων μπορεί να οδηγεί, εφόσον οι εταίροι το επιθυμούν, σε σύναψη συμβατικών σχέσεων ή και συμφωνιών, οι οποίες εφαρμόζονται με νόμους, όπως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο εφαρμόζονται, με ευρωπαϊκούς κανονισμούς.Οφείλει επίσης, να προάγει τον θεσμό της Κοινωνίας των Πολιτών.

Βιώσιμη ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα

Η προώθηση της ανάπτυξης και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί πλέοννα αποτελούν αλληλοαναιρούμενους στόχους.Επιβάλλεται λοιπόν:

* Να αντικατασταθεί η αρχή της αειφόρου ανάπτυξης με την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης,
* Να μετατραπεί η ρυθμιστική αρμοδιότητα του κράτους ως προς τον χωροταξικό σχεδιασμό σε ρυθμιστική υποχρέωση και ευθύνη και να επεκταθεί και στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.



Αντιγόνη Αυγεροπούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.