ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένα ακόμη «ράλι ανακούφισης» στο χρηματιστήριο

18:21 - 20 Μαρ 2015 | Οικονομία
Ένα ακόμη «ράλι ανακούφισης» στο χρηματιστήριο
Την θετική πλευρά των εξελίξεων στην οχταμερή συνάντηση προτίμησαν να δουν οι επενδυτές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον παραμένει αρκετά ασαφές και τα χρονικά περιθώρια ασφυκτικά. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την  στις 744 μονάδες με άνοδο της τάξεως του 2,87% και συνολικό τζίρο στα 205, 8 εκατ. ευρώ και βέβαια η εικόνα παραπέμπει σε ένα ακόμα «ράλι ανακούφισης» που μένει να δούμε την συνέχειά του.


Η ήμερα περιελάμβανε το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων, διαδικασία που παίζει πάντα τον ρόλο της στην βραχυπρόθεσμη εικόνα, αν και σήμερα η τάση δεν άλλαξε μετά το «γύρισμα», ενώ στις σημαντικές «λεπτομέρειες» της συνεδρίασης περιλαμβάνεται η ανακοίνωση της Capital για περεταίρω μείωση της θέσης της στην Eurobank και η λιτή ανακοίνωση της Εθνικής με την οποία ο όμιλος ενημερώνει πως αναβάλλεται μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες η διαδικασία προσφοράς μετοχών της Finansbank.


Ειδικότερα η Εθνική ανακοίνωσε ότι αποφάσισε, από κοινού με τη Finansbank, να μην προχωρήσει άμεσα η διαδικασία προσφοράς μετοχών της Finansbank με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα. Θα συνεχίσει όμως να παρακολουθεί στενά τις συνθήκες των κεφαλαιαγορών, με την προοπτική της πιθανής επανεκκίνησης της διαδικασίας εντός του α’ εξαμήνου του 2015, ενημερώνοντας σχετικά το επενδυτικό κοινό.


Μεγάλη σημασία επίσης πρέπει να δοθεί στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Alpha Bank κατά την οποία οι άνθρωποι της τράπεζας έδωσαν σημαντικά στοιχεία για την πορεία των επισφαλειών και γενικά για την κατάσταση του συστήματος.


Συγκεκριμένα  οι νέες επισφάλειες που δημιουργήθηκαν το τελευταίο δίμηνο προέρχονται  κυρίως από στεγαστικά δάνεια και δανειολήπτες που δεν προχώρησαν σε ρύθμιση χρεών, ενώ μεγάλο ποσοστό εξ αυτών ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικά κακοπληρωτών. Εκτιμάται δε  ότι ο ρυθμός αύξησης των επισφαλειών, υπό τα νέα δεδομένα της οικονομίας, θα κορυφωθεί στα τέλη του 2015.


Μάλιστα κατά το δ' τρίμηνο του 2014 οι νέες επισφάλειες στα στεγαστικά ανήλθαν σε 247 εκατ. ευρώ μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης.


Ωστόσο οι traders του ΧΑ θεωρούν πως η περιοχή μεταξύ των 700-750 μονάδων μπορεί να αποδειχτεί καλή ευκαιρία για τοποθετήσεις με ορίζοντα μέχρι το τέλος του μήνα, που σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου της χρονιάς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.