ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι απαντά το ΤΧΣ για το 1,2 δισ. ευρώ

22:12 - 26 Μαρ 2015 | Οικονομία
Τι απαντά το ΤΧΣ για το 1,2 δισ. ευρώ
Επιβεβλημένη χαρακτηρίζει την επιστροφή των 10, 9 δισ. ευρώ στον EFSF, με ανακοίνωσή του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τονίζοντας ότι αν επέστρεφε ποσό μικρότερο από αυτό, θα υπήρχε ουσιώδης παράβαση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (MFFA) και της απόφασης του Eurogroup, της 20ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΤΧΣ Α. Σακελλαρίου, η χρήση των πόρων του ΤΧΣ ήταν η δέουσα, βάσει των ενδεδειγμένων πρακτικών συνετούς διαχείρισης διαθεσίμων, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επιστροφή των μη χρησιμοποιηθέντων ομολόγων ήταν μια ρητή απαίτηση του Eurogroup, η οποία μείωσε ισόποσα το δημόσιο χρέος διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα για δανεισμό εκ νέου του ποσού αυτού για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή αποκλειστικά για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση τραπεζών.


Όσον αφορά το λάθος υπογραμμίζει ότι: «Στο πλαίσιο της υποχρεωτικής επιστροφής των ομολόγων, και με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου, αναδείξαμε προς τον EFSF ότι τα μη χρησιμοποιηθέντα ομόλογα υπερέβαιναν σε αξία τη διαφορά του συνόλου των εισφερθέντων κεφαλαίων από το συνολικό χρησιμοποιηθέν ποσό για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση τραπεζών. Ετέθη συνεπώς το εύλογο αίτημα διαφοροποίησης και επιστροφής του ποσού των 1.185 εκατ. ώστε να διαμορφωθεί η κατάσταση όπως θα ήταν εάν για τις σχετικές εκταμιεύσεις είχαν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ομόλογα του EFSF».

Τελευταία τροποποίηση στις 22:56 - 26 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.