ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Χλομή» αντίδραση στο ΧΑ στο τέλος της εβδομάδας

18:44 - 27 Μαρ 2015 | Οικονομία
«Χλομή» αντίδραση στο ΧΑ στο τέλος της εβδομάδας
Μέτριας δυναμικής ήταν τελικά η ανοδική αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς της Αθήνας κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Οι εξελίξεις γύρω από την διαδικασία διαπραγμάτευσης θορύβησαν σε ένα βαθμό του επενδυτές που από το μεσημέρι και μετά έδειξαν πιο επιθετικές διαθέσεις, όμως στο τέλος της ημέρας επικράτησε εκ νέου επιφυλακτικότητα.

Αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 768 μονάδες με άνοδο 0,46% ενώ χαμηλός ήταν ο τζίρος που διαμορφώθηκε στα 54 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται πως νωρίτερα το reporter.gr είχε μεταδώσει πληροφορίες μέσα από εγχώρια τραπεζικά dealing rooms που ανέφεραν πως υπήρξε μια διακριτική στήριξη στους τραπεζικούς τίτλους που συμβάλει στην αντίδραση.

 

Βεβαίως η εικόνα όπως διαμορφώθηκε από χθες δεν παύει δημιουργεί εντονότατο προβληματισμό για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις εντολές πώλησης μεγάλων διεθνών χαρτοφυλακίων, που φαίνεται να προβαίνουν σε ένα νέο κύκλο αποεπένδυσης από το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

 

Και συγκεκριμένα η συζήτηση αφορά το κατά πόσο οι fund managers παίρνουν αποστάσεις για προληπτικούς λόγους ή «βλέπουν» κάτι τους κάνει να αποχωρούν καταγράφοντας έτσι τεράστιες ζημίες.

 

Πάντως στον αντίποδα η κίνηση του βασικού μετόχου της Eurobank να στηρίξει την μετοχή αποτελεί ένα καλό σημάδι. Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα χαρτοφυλάκια που ελέγχονται από το Fairfax απέκτησαν 110.000.000 μετοχές έναντι συνολικού ποσού €10.263.000, που αντιστοιχεί σε μέση τιμή κτήσης €0,0933 ανά μετοχή.

 

Εντύπωση επίσης προκαλεί πως ενώ οι Ελληνικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα (πλην της Eurobank) εντούτοις οι επενδυτικοί οίκοι δεν έχουν προβεί σε εκτιμήσεις και αναλύσεις, τουλάχιστον με τον ρυθμό που το έπρατταν τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που δείχνει και έλλειψη ενδιαφέροντος και δυσκολία στο να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση.

 

Την ίδια στιγμή οι αναμενόμενες εξελίξεις γύρω από την διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας ενισχύουν την στάση αναμονές, ενώ η ερχόμενη εβδομάδα θεωρείτε ως μια ακόμα κρίσιμη χρονική συγκυρία με τις πιθανότητες να βρεθεί λύση να μην είναι και πάρα πολλές.

 

Και να υπάρξει όμως θετική εξέλιξη το ζήτημα του χρηματοπιστωτικού τομέα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη μια και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το σύστημα αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί πάλι ανακεφαλαιοποίηση.

 

Σε τεχνικό επίπεδο οι προβλέψεις και τα όρια δεν αλλάζουν ενώ επί του παρόντος το σημαντική είναι να κρατηθεί ο FTSE ASE 25 πάνω από το επίπεδο των 220 μονάδων προκειμένου να μην ενισχυθεί το πτωτικό σενάριο.

 

Α.Τ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.