ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στείλαμε μια λίστα και περιμένουμε...

19:55 - 27 Μαρ 2015 | Οικονομία
Στείλαμε μια λίστα και περιμένουμε...
Με πακέτο δράσεων και μεταρρυθμίσεις που μπορούν να αποφέρουν έσοδα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ μετέβη στις Βρυξέλλες η ελληνική ομάδα του Brussels Group με τη συμμετοχή του Νίκου Θεοχαράκη, του Γιώργου Χουλιαράκη και της Έλενας Παναρίτη.  Το Σάββατο, ξεκινά στις Βρυξέλλες τις εργασίες του, το Brussels Group, το οποίο θα συζητήσει πάνω στη λίστα που θα καταθέσει η ελληνική Κυβέρνηση.
Όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές «μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπονται για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, που δεν θα προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ». 
 
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, η εκτίμηση στη διαπραγματευτική ομάδα είναι ότι οι προτάσεις θα γίνουν αποδεκτές.
 
Όπως σημειώνεται η  λίστα «δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%».
 
Επιπλέον αναφέρεται ότι «οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες».
 
Πάντως το ξεσκόνισμα της λίστας αναμένεται να είναι έντονο καθώς οι εταίροι κατά την πάγια συνήθειά τους δεν αποκλείεται αν αμφισβητήσουν τη δημοσιονομική αποτελεσματικότητα των μέτρων.
 
Οι πιστωτές δεν αποκλείεται να επιμείνουν στην εφαρμογή μέτρων με άμεση δημοσιονομική απόδοση που ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης όπως η αύξηση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες. 
 
Το ζήτημα είναι εάν υπάρχουν και ποια περιθώρια υποχωρήσεων που θα ικανοποιήσουν τυχόν αξιώσεις των δανειστών ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση της συμφωνίας της 20 Φεβρουαρίου και να αποκατασταθεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας.
 
Το πακέτο μεταρρυθμίσεων
 
Οι εκτιμήσεις πάντως στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι αισιόδοξες ότι τα μέτρα ύψους τα 3,2 δις ευρώ θα γίνουν αποδεκτά καθώς βάζουν τέρμα σε σειρά παθογενειών.
 
Π.χ περιλαμβάνονται:
 
  • μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής
  • εντατικοί ελέγχοι στις λίστες Λαγκάρντ, εμβάσματα στο εξωτερικό κ.α. 
  • έλεγχος στο ηλεκτρονικό σύστημα για την απόδοση του ΦΠΑ, 
  • λοταρία των αποδείξεων,  και 
  • άδειες για τα μέσα ενημέρωσης.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα φορολόγησης των εφοπλιστών δεν αναμένεται κάποια αλλαγή από τα όσα ισχύουν τώρα καθώς εκτιμάται ότι ένας αιφνιδιασμός δεν βοηθά. Πάντως εξετάζεται μια συνολική προσέγγιση της σχέσης Ελληνικού εφοπλισμού με την πολιτεία.
 
Με βάση τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου το 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από το 0,3% που άφησε το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ η ανάπτυξη θα είναι πάνω από 1,5% του ΑΕΠ.
 
Διστακτικές οι αγορές
 
Την ίδια ώρα οι ξένοι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις, με κομμένη την ανάσα. 
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις επενδυτικών οίκων ο κίνδυνος του ατυχήματος δεν έχει απομακρυνθεί και στην ατζέντα των αναλύσεών τους δεν έχει απαλειφθεί ακόμα η πιθανότητα των ελέγχων στη ροή κεφαλαίων. 
 
Θεωρούν δε ότι η ελληνική κυβέρνηση με την παρελκυστική πολιτική αλλά και τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών έχει κλονίσει την αίσθηση στο εξωτερικό ότι αναζητά λύση. Ωστόσο αναμένουν να δουν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων ώστε να τοποθετηθούν.
 
Σύμφωνα  με πληροφορίες πάντως τρία είναι τα σενάρια που επεξεργάζονται ξένοι οίκοι και επενδυτικά fund.
 
Το πρώτο παραπέμπει σε αναδίπλωση της κυβέρνησης και προώθηση του πακέτου στη Βουλή με στήριξη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με καταγραφή μικρών απωλειών ή με απουσία των αντιρρησιών. 
 
Το δεύτερο προβλέπει ψήφιση από τη Βουλή με καταγραφή απωλειών από το ΣΥΡΙΖΑ και στήριξη από τα άλλα κόμματα. Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει και σε συνολικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. 
 
Δεν είναι τυχαίο ότι και στη Ν.Δ.  διαμορφώνονται δύο γραμμές, η σκληρή που εκφράζεται από τον κ. Σαμαρά που κάνει λόγο για καταψήφιση ώστε να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις και πτώση της κυβέρνησης και η συναινετική με κύριο εκφραστή την Ντόρα Μπακογιάννη που μιλώντας στο Real FM, την Παρασκευή, ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει οτιδήποτε κινείται σε θετική κατεύθυνση.
 
Επίσης, πολιτικά στελέχη μάλιστα όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη, που συμμετέχει στο πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ με συχνές τοποθετήσεις στην κατεύθυνση της συνεννόησης βλέπουν με σκεπτικισμό μια ενδεχόμενη κίνηση ακραίας αντιπαράθεσης. 
 
Το τρίτο σενάριο και πιο ακραίο προβλέπει ρήξη και έναρξη μια περιόδου απρόβλέπτων ακραίων εξελίξεων.
 
«Όλα αυτά τα ζυγίζουν έχοντας τις ίδιες πιθανότητες να συμβούν» αναφέρει πηγή από επενδυτικό fund μιλώντας στο Reporter, η οποία σημειώνει ότι εφόσον βρεθεί λύση η προοπτική ανάπτυξης της χώρας είναι λαμπρή
 
Μαξίμου: Μάχη σε δύο μέτωπα – Σενάριο φαντασίας τα περί στάσης πληρωμών
 
Με όλα αυτά τα δεδομένα η πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου προσπαθεί να διασκεδάσει τη φημολογία περί στάσης πληρωμών και ελέγχου της ροής κεφαλαίων. 
 
«Το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!) μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί» αναφέρει σχετική πηγή σχολιάζοντας πληροφορίες ότι σε επιστολή του ο Πρωθυπουργός προς τους εταίρους προανήγγειλε κάτι σχετικό.
 
«Η κυβέρνηση έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014» σημείωναν νωρίτερα δημοσιεύματα που ερμήνευαν – λάθος σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες - κύκλους του πρωθυπουργικού γραφείου συμπληρώνοντας ότι «η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της».
 
Παράλληλα το Μάξιμου έχει φουλάρει μηχανές ώστε στις πιθανές αιτιάσεις των εταίρων για την επάρκεια της λίστας να απαντήσει με επαρκή τεκμηρίωση αλλά και με κάποιες εναλλακτικές δράσεις. 
 
Γνωρίζουν καλά άλλωστε ότι επόμενη μέρα δεν υπάρχει καθώς η ρευστότητα είναι οριακή. Ήδη με βάση τα στοιχεία οι Ελληνικές τράπεζες έχουν σηκώσει από τον ELA με εχέγγυα διάφορες αξίες όπως Ελληνικά ομόλογα, τιτλοποιήσεις δανείων, άλλα ομόλογα, πάνω από 98 δισεκ. τα οποία εάν γίνει στάση πληρωμών έναντι υποχρεώσεων αποπληρωμής ομολόγων τότε αμέσως θα πρέπει τα 53,5 εκατ (που αντιστοιχούν σε Ομόλογα) να επιστραφούν στον ELA.O παρακάτω πίνακας δείχνει την έκθεση των τραπεζών στον ELA:
 
Τούτων δοθέντων ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε από το μεσημέρι της Παρασκευής επαφές και εσωτερικές διαβουλεύσεις στο κόμμα με πρώτη στάση το προεδρείο της Κ.Ο. Στόχος η ενημέρωση και διασφάλιση ότι στην διαπραγμάτευση το κόμμα θα σταθεί στο πλάι χωρίς γκρίνιες και αιτιάσεις. 
 
Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός κινείται στην κατεύθυνση της απομείωσης των εσωτερικών αντιδράσεων που μπορεί να δημιουργήσουν τριγμούς, κάτι που αποτελεί και το μεγάλο ερωτηματικό εντός κι εκτός συνόρων, αλλά και το μεγάλο τέστ αντοχής και κυριαρχίας για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Γιώργος Αλεξάκης
 
Τελευταία τροποποίηση στις 22:53 - 27 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.