ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιφατικές πληροφορίες για τα μέτρα

01:18 - 30 Μαρ 2015 | Οικονομία
Αντιφατικές πληροφορίες για τα μέτρα
Αντιφατικές πληροφορίες φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική πλευρά θεωρεί οτι υπάρχει πρόοδος, οι ξένοι πιστωτές θεωρούν οτι δεν υπάρχει. Όλα αυτά εντάσσονται βεβαίως στον χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης η οποία αναμφίβολα είναι σκληρή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πάντως, πολλά από τα μέτρα της λίστας που έχει προτείνει η Ελλάδα "δεν παίζουν", όπως πχ ο φόρος στα λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα, το λεγόμενο Fat Τax.
Οι ξένοι πιστωτές πάντως επιμένουν σε άμεσα εισπρακτικά μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις τις οποίες θεωρούν ώς "κόκκινη γραμμή" για την έναρξη των χρηματοδοτήσεων προς την Ελλάδα. Αντίθετα, θεωρούν ότι κάποιες από τις ελληνικές προτάσεις, αυτές που αφορούν κυρίως την είσπραξη της φοροδιαφυγής, είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν έχουν άμεση απόδοση εσόδων.Οι εξελίξεις πάντως είναι προ των πυλών καθώς ο χρόνος πιέζει. Βέβαια δεν αποκλείεται να είναι σε δόσεις κατά των προσφιλή συνήθεια των τελευταίων ετών με κομβικό ορίζοντα το καλοκαίρι οπότε και υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες.
 
Το μόνο σίγουρο είναι το κρίσιμο της περίστασης. Δεν λείπουν και οι αναφορές περί εναλλακτικών σχεδίων χρηματοδότησης σε περιπτώσεις ρήξης αν και αυτά εφόσον έχουν συνταχθεί δεν θα είναι αντικείμενα δημοσιογραφικής συζήτησης a priori.
Ενδεικτικό  του κλίματος  και της κρισιμότητας της κατάστασης είναι  ότι το Μαξίμου φέρεται να έχει στείλει «δικούς» του ανθρώπους προκειμένου να παρακολουθήσουν και να ελέγξουν από κοντά την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν μέχρι πρότινος το κλίμα μεταξύ των Βαρουφάκη και Δραγασάκη δεν ήταν το καλύτερο.
Κεντρικό πάντως ζήτημα είναι η προσπάθεια να αποφευχθούν οριζόντιες φορολογικές επιβαρύνσεις και σκληρά υφεσιακά μέτρα. Κάτι που όμως οι δανειστές δεν αποκλείουν καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν εχέγγυα για έσοδα ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό (διατήρηση ΕΝΦΙΑ, αλλαγές στο ΦΠΑ κυρίως)
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 09:43 - 30 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.