ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Διαμάχη και δύσκολες ισορροπίες στην ΕΚΤ για την Ελλάδα

16:27 - 30 Μαρ 2015 | Οικονομία
Bloomberg: Διαμάχη και δύσκολες ισορροπίες στην ΕΚΤ για την Ελλάδα
Καθώς οι αξιωματούχοι υπό τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς να χρηματοδοτούν κατάφωρα το κράτος, οι προσπάθειες του SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) να πραγματοποιήσει τον ρόλο του δημιουργούν πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο μεταδίδει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν ότι οι υπερβολικά αυστηρές οδηγίες προς τις τράπεζες θα μπορούσαν να χειροτερέψουν την ελληνική κρίση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα με τίτλο «Τα νεύρα τεντώνονται στην ΕΚΤ για την Ελλάδα, καθώς οι υπεύθυνοι για την εποπτεία ενοχλούν τους κεντρικούς τραπεζίτες», η ΕΚΤ αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες εξάρσεις μιας κρίσης χρέους που κρατάει έξι χρόνια. Οι αξιωματούχοι της πρέπει να εργαστούν για να ευθυγραμμίσουν τα δύο σκέλη της πολιτικής τους, με τέτοιο τρόπο που να εξυπηρετεί την επίλυση της ελληνικής κρίσης, αλλά και να θέσει ένα πρότυπο για τη διαχείριση μελλοντικών τραπεζικών αναταράξεων.

 

Το Bloomberg επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν παγιδευτεί μεταξύ του να δώσουν στην Ελλάδα τα χρήματα που ζητάει και στην πολιτική πανωλεθρία του να αφήσουν τη χώρα να βγει από το ευρώ.

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η πρόταση του SSM να απαγορευθεί στις ελληνικές τράπεζες η αύξηση του χαρτοφυλακίου εντόκων γραμματίων του δημοσίου θεωρήθηκε από πολλούς κεντρικούς τραπεζίτες ως μία άγαρμπη παρέμβαση στην πολιτική της ΕΚΤ, που απειλεί να αναστατώσει τη μετρημένη στρατηγική του διοικητικού συμβουλίου της για την αντιμετώπιση της αναταραχής στην Ελλάδα.

 

Αν και η πρόταση αυτή του SSM πέρασε τελικά με τη δεύτερη προσπάθεια και με μικρότερο βεληνεκές, «η διαμάχη υπογραμμίζει μια ένταση που υποβόσκει εντός της ΕΚΤ», σημειώνει το δημοσίευμα.

 

Η αυστηρότητα και η περιπλοκότητα της προσέγγισης της ΕΚΤ όσον αφορά την Ελλάδα έχει προκαλέσει επικρίσεις από τους πολιτικούς της χώρας, παρατηρεί το πρακτορείο, επισημαίνοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι «η ΕΚΤ κρατά ακόμη τη θηλιά στον λαιμό μας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.