ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Μπλόκο" του ΣτΕ στους δήμους για την εκμετάλλευση του αιγιαλού

19:01 - 30 Μαρ 2015 | Οικονομία
"Μπλόκο" του ΣτΕ στους δήμους για την εκμετάλλευση του αιγιαλού
Δικαστικό μπλόκο στην εκμετάλλευση, του αιγιαλού από  τους παράκτιους δήμους, βάζει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει παράνομη την εκχώρηση του δικαιώματος στους Δήμους να ενοικιάζουν τις παραλίες έναντι αμοιβής, καθώς αυτές αποτελούν δημόσια κτήση.
Με την  υπ’  αριθμόν 646/2015 απόφαση του, το Ε΄ τμήμα, ουσιαστικά ακυρώνει  Κοινή Απόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών περί απευθείας παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού.
 
Ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, το Ε΄ τμήμα έχει παραπέμψει το θέμα για τελική απόφαση στην ενισχυμένη 7μελη σύνθεση του Συμβουλίου, με δικάσιμο την 3η Ιουνίου 2015.
 
Το δικαστήριο με την απόφασή του, καθιστά σαφές ότι στα κοινόχρηστα πράγματα όπως  ο αιγιαλός και η παραλία, ανήκουν στη δημόσια κτήση και προορίζονται για την άμεση εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού. 
 
Επικαλούμενο δε με τις διατάξεις του Ν. 2971/2001 για την προστασία του οικοσυστήματος των παράκτιων ζωνών, τονίζει ότι η παραχώρηση δικαιωμάτων απλής χρήσης στους ΟΤΑ επιτρέπεται μόνο για την άσκηση δραστηριοτήτων οι οποίες είναι ήπιες και συμβατές με τον προορισμό τους ως κοινόχρηστων και μόνο κατά περίπτωση και μεμονωμένα και αφού προηγηθεί λεπτομερής και εξατομικευμένη κρίση της διοίκησης, μπορούν να προχωρήσουν  οι δήμοι σε επιπλέον χρήσεις.
 
Το δικαστήριο κρίνει πως η ΚΥΑ είναι παράνομη σε δύο σημεία:
 
Το πρώτο αφορά «τη συλλήβδην παραχώρηση με την προσβαλλόμενη ΚΥΑ του συνόλου των αιγιαλών της χώρας στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ που βρίσκεται εκτός των ορίων της εξουσιοδοτήσεως της παρ. 5 του άρθρου 13 του Ν. 2971/2001». 
 
Το δεύτερο συνδέεται με την παραχώρηση της εκμετάλλευσης από τους ΟΤΑ σε τρίτους. 
 
Όπως τονίζεται στην απόφαση, «η έγκριση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών για την περαιτέρω μεταβίβαση σε τρίτους του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας εκ μέρους των ΟΤΑ ως παραχωρησιούχων χορηγείται κατά περίπτωση, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νομοθέτη για την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων που κινδυνεύουν από την υπερεκμετάλλευση και να διαφυλαχθεί η κοινοχρησία τους, δεδομένου άλλωστε πως δεν νοείται συλλήβδην εκ των προτέρων έγκριση εκ μέρους των αρμοδίων υπουργών μεταβιβάσεων που θα χωρίσουν μελλοντικά. Τούτο διότι αφενός έτσι απεμπολούν την αρμοδιότητα ασκήσεως εποπτείας επί των πράξεων των ΟΤΑ, ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε διακινδύνευση τα παράκτια οικοσυστήματα».
 
Την σχετική προσφυγή είχε κάνει πριν από 4 χρόνια ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών στο ΣτΕ

Παρέμβαση στη νέα δικάσιμο προανήγγειλε η ΚΕΔΕ
 
Την αντίθεσή της στην απόφαση του ΣτΕ εξέφρασε  η ΚΕΔΕ και προανήγγειλε νομική εκπροσώπηση κατά τη νέα δικάσιμο προκειμένου οι δήμοι να διατηρήσουν το δικαίωμά τους. Συγχρόνως, θα προτείνει στα συναρμόδια υπουργεία νομοθετική ρύθμιση, ώστε η χρήση και η διαχείριση των ακτών να παραχωρηθεί στους δήμους.
 
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους δήμους έχουν συμβάλλει στην καθαριότητα των ακτών, στη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος χώρου, στην τουριστική αξιοποίηση, την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των λουομένων και στη συνέχεια στην εξασφάλιση ανταποδοτικών εσόδων για τους δήμους από τα παραπάνω.
Τελευταία τροποποίηση στις 20:37 - 30 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.